avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abatere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abatere disciplinara

Cand codul muncii prevede:
"Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici."
Daca un salariat a incalcat o prevedere din contractul individual de munca care nu are legatura cu disciplina, conduita sa in munca, poate fi sanctionat disciplinar (exemplu nu a intocmit fisele de pontaj la timp)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 29 Martie 2015
Da, se poate aplica o sanctiune disciplinara in care salariatul incalca obligatiile asumate prin c.i.m.
1. Neintocmirea fiselor de pontaj la timp poate fi inregistrata in Regulamentul intern ca abatere disciplinara si poate fi sanctionata.

2. In Regulamentul intern, la capitolul "Abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile", se poate prevedea ca abatere disciplinara si "neintocmirea intocmai si la timp a atributiilor de serviciu prevazute in fisa postului" precum si sanctiunea data pentru aceasta abatere disciplinara.
Va rog sa ma ajutați si pe mine cu următoarea problema. Am un angajat care nu s-a mai prezentat la serviciu de 20 de zile. Am tot încercat sa luam legătură cu el, i-am trimis si scrisoare la adresa din buletin, dar nu am primit nici un răspuns, nu vrea sa vina sa isi dea demisia, dar nici sa sa lucreze la societate. Consideram ca este o abatere disciplinara si dorim să-i desfacem contractul de munca. Care este procedură legala, demersurile pe care trebuie sa le facem.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii (sau persoana imputernicita de angajator);
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

4. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara sau a persoanei imputernicite, care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.
Noi l-am convocat o singura data, i-am trimis prin posta, de cate ori se face convocarea salariatului? Acesta nu da nici un răspuns si nici nu s-a prezentat. Întocmirea referatului de sesizare se face către salariat? Pe perioada cercetării disciplinare salariatul este pontat chiar daca nu vine la servici pt îndeplinirea atribuțiilor sau putem sa-i trecem absente nemotivate pana la desfacerea contractului.
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara roberto27 roberto27 Buna ziua, Am si eu o intrebare : Daca in Regulamentul Intern o anumita fapta nu este considerata \"abatere grava\" si nu se afla in lista abaterilor grave ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara sanducatanas sanducatanas Am o mare rugaminte: Ce trebuie sa cuprind un dosar de cercetare pentru desfacerea contractului de munca?Care sunt pasi care trebuie facuti? (vezi toată discuția)