avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND? Data post: ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND? Data post: Luni, 2 Noiembrie 2009, 02:12

Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. Initial am fost 2, apoi 3 apoi 4 persoane. Nefiind inspectiile metrologice la apometre facute de mult timp am acceptat situatia sa platesc pausal consumul de apa rece, fiecare apartament avand centrala proprie si ceasuri separate de gaz, deci doar consumul de apa se contoriza in sistem pausal. Lucrurile au mers astfel aproape 2 ani dupa care am ramas doar 2 persoane in apartament deci plata apei s-a diminuat conform numarului de persoane adica de la 20 m3 platiti lunar s-a redus la 10. De ceva vreme administratorul de bloc insista sa facem ceva si sa aducem la zi situatia apometrelor si sa permitem lunar verificarea/citirea apometrelor. Acest lucru imi creeaza un disconfort si un stres suplimentar. Nici macar proprietarul apartamentului nu abuzeaza si nu imi solicita vizite dese (cel mult o data pe an). Nu sunt dispusa la a permite patrunderea in apartament a oricui din asociatie, comitet si ce o mai fi in ierarhia aceasta. Intrebarea mea este daca ma poate obliga asociatia (presedintele) sa imi montez apometre si sa dau citire lunara atata timp cat se stie ca majoritatea dau consum de 1m3 maxim 2, iar eu mi-am asumat plata a minim 5 m3 lunar/persoana. Ce sfat pot primi in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:33, 8 Iulie 2012
In asociatia noastra, treptat, pana in 2010, si-au instalat apometre toti proprietarii, cu exceptia unuia singur. Acesta avand doua persoane i se treceau pe lista de plata 14 m.c. lunar adica pentru fiecare persoana cate 7 m.c.
Conducerea asociatiei insista luna de luna ca si acesta sa-si monteze apometre pentru ca in fiecare luna rezultau diferente... Proprietarul nu voia, reclama ca si-asa plateste prea mult, ca nu consuma 7 m.c./persoana/ luna...
Intr-o luna fiind o diferenta mai mare de apa i s-a pus pe lisata intreaga diferenta acestui proprietar, vreo 50 m.c. apa rece.
Nemultumit, vociferari, ca reclama, ca-i hotie...
Asa a fost lamurit sa-si puna apometre.
Stiti cat consuma de atunci, real, pe apometre si fara sa mai vocifereze? Intre 20 si 30 m.c. lunar.
Intelegeti de ce nu are ursul coada?
Care este baza legala pt. atribuirea unui consum de 7 m.c. de pers. la ap. fara apometre ?Repartizarea corecta consumului de apa la aceste ap. nu se face" la pausal",cf. legislatiei ?
Ce intelegeti dv. prin pausal, adica cata cantitate sa fie repartizata acestor apartamente necontorizate?
tomasso a scris:

Care este baza legala pt. atribuirea unui consum de 7 m.c. de pers. la ap. fara apometre ?Repartizarea corecta consumului de apa la aceste ap. nu se face" la pausal",cf. legislatiei ?

Baza legala este regulamentul de gestionare a apei din asociatie, regulament adoptat de comitetul executiv al asociatiei conform Legii 230/2007 si HG 1588/2007.
Gasiti un asemenea model in partea dreapat a acestei pagini la "Documente utile".
Repartizarea "pausal" se face, se facea, in acele blocuri in care nu exista apometre la intrarea in bloc, scara sau in apartamente, dupa caz.
Cu ani in urma multe asociatii, blocuri , scari nu aveau nici un fel de apometru. Era un consum stabilit pe persoana indiferent cat se consuma in realitatea.
Pasul urmator a fost instalarea de apometre la intrarea in condominiu, in bloc si-apoi in scara. In acesta situatie furnizorul factura catre asociatie apa consumata conform indicatiilor acestor apometre de intrare in asociatie. Iar asociatia repartiza acest consum tot pe numar de persoane (egal, chiar daca unii consumau real mai mult sau mai putin) pentru ca in apartamente nu erau apometre.
Ultima etapa este cea actuala cand furnizorul factureaza conform apometrului de la intrare in bloc iar asociatia-i pune la plata pe proprietari conform consumului fiecaruia, consum indicat de apometrele din fiecare apartament. Firesc este ca diferenta dintre consumul facturat de furnizor si suma consumurilor apometrelor individuale sa fie repartizata celor care nu permit citirea apometrelor, care uita sa aduca indexul sau celor care nu-si instaleaza apometre. Pentru a nu se ajunge la repartizari de consumuri exagerate, comitetul executiv poate decide cum gestioneaza aceste situatii. In acest context comitetul poate stabili un consum pe persoana. La noi acest consum a fost stabilit acum 4 ani facand media consumului pe un an de zile raportat la numarul persoanelor din intreaga asociatie. A iesit 6,87 m.c./persoana. Asa am ajuns sa stabilim 7 m.c. / pers si s-a dovedid o decizie buna, o decizie necontestata de nimeni de 4 ani, chiar si-atunci cand a fost prezentata in urmatoarea adunare generala.
Va multumesc pt. raspunsul ft. aplicat.Am de facut unele observatii pe marginea acestuia:1) vorbiti despre un regulament de gestionare a apei adoptat de c. ex.al asoc. cf. legii 230/2007 si a HG.1588/2007.Nu inteleg cu ce articole ale Lg 230 sau HG 1588 referitoare la gestionarea apei ,la ap. fara apometre, este conform modelul de regulament pe care il propuneti.Nu reiese din nici o prevedere a acestora un astfel de regulament pe care il consider arbitrar.Un singur lucru se deduce si anume ca la ap. fara apometre consumul de apa se determina prin imprtirea diferentei la nr. de pers din ap. 2) Nu cred ca am intalnit vre-o referire la repartizarea de consumuri exagerate, in lege dar poate nu am parcurs-o cu suficienta atentie .

Alte discuții în legătură

Gestionare diferente apa la asociatie tomasso tomasso Diferenta rezultata intre consumul de a. c.din factura furnizor si consumul declarat de proprietarii apartamentelor cu apometre (69 din totalul de 70 un singur ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)