avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND? Data post: ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND? Data post: Luni, 2 Noiembrie 2009, 02:12

Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. Initial am fost 2, apoi 3 apoi 4 persoane. Nefiind inspectiile metrologice la apometre facute de mult timp am acceptat situatia sa platesc pausal consumul de apa rece, fiecare apartament avand centrala proprie si ceasuri separate de gaz, deci doar consumul de apa se contoriza in sistem pausal. Lucrurile au mers astfel aproape 2 ani dupa care am ramas doar 2 persoane in apartament deci plata apei s-a diminuat conform numarului de persoane adica de la 20 m3 platiti lunar s-a redus la 10. De ceva vreme administratorul de bloc insista sa facem ceva si sa aducem la zi situatia apometrelor si sa permitem lunar verificarea/citirea apometrelor. Acest lucru imi creeaza un disconfort si un stres suplimentar. Nici macar proprietarul apartamentului nu abuzeaza si nu imi solicita vizite dese (cel mult o data pe an). Nu sunt dispusa la a permite patrunderea in apartament a oricui din asociatie, comitet si ce o mai fi in ierarhia aceasta. Intrebarea mea este daca ma poate obliga asociatia (presedintele) sa imi montez apometre si sa dau citire lunara atata timp cat se stie ca majoritatea dau consum de 1m3 maxim 2, iar eu mi-am asumat plata a minim 5 m3 lunar/persoana. Ce sfat pot primi in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:33, 8 Iulie 2012
Daca ati avea putina practica in domeniu, ati sti ca nu se poate neglija consumul necontorizatilor si ca acest regulament de repartizare a consumurilor de apa este de fapt un regulament de impartirea a diferentei intre consumul facturat si cel declarat, adica fix ceea ce consuma necontorizatii si ce se pierde prin diferite surse.

Pentru a mi se pune pe lista consumul propriu si declarat nu necesita un regulament, aceasta e o evidenta.
Mai bine ar intelege userul, daca problema ,, pausalului'' ar fi descrisa corect.

De fapt ,, pausalul'' nu este decat un consum estimat . Acest consum estimat poate fi mai mare atunci cand exista diferente fata de factura( de cele mai multe ori). Totul este relativ.:D

Daca nu iese totalul, inseamna ca nu s-a estimat corect.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
johnpescar, utilizator
Pausal inseamna cand o factura se imparte la numar de persoane pentru ca nu exista sistem de contorizare.
.
Estimarea este altceva, inseamna ca exista contorizare, dar se estimeaza acolo unde nu poate fi citit contorul din diferite motive.
Sigur,asa este, ceea ce confirma ca diferenta dintre consumul facturat si cel declarat se imparte la nr. de persoane, la apartamentele unde nu exista contorizare.Regulamentul poate privi ,data citirii apometrelor, modul de calcul al unitatilor inreg. de repartitoarele de costuri, samd,adica chestiuni legate de sistemul de contorizare.In art.40 din HG 1588/2007 nu se specifica altceva.
Este bine ca regulamentul sa prevada in continutul sau modul de gestionare a tuturor situatiilor care pot apare sau macar a celor mai frecvent intalnite in practica.
Printre acestea putem enumera: contorizare totala sau partiala, imposibilitatea citirii apometrelor, diferente datorate preciziei apometrelor, defectarea apometrelor, avarii inainte de apometrul apartamentului, sustragerea apei, folosirea unei cantitati de apa pentru intretinerea spatiilor comune s.a.m.d.
Unele consumuri sau diferente putem considera ca sunt legate de numarul de persoane, altele altele de consumul citit, altele de suprafata comuna de intretinut, altele care tin de un eveniment, o intamplare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gestionare diferente apa la asociatie tomasso tomasso Diferenta rezultata intre consumul de a. c.din factura furnizor si consumul declarat de proprietarii apartamentelor cu apometre (69 din totalul de 70 un singur ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)