avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND? Data post: ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inspectarea apometrelor - CINE? CUM? CAND? Data post: Luni, 2 Noiembrie 2009, 02:12

Buna ziua. Referitor la acest subiect dezbatut cu ceva vreme in urma am si eu o intrebare. Sa va expun situatia mea. De 3 ani locuiesc cu chirie la bloc. Initial am fost 2, apoi 3 apoi 4 persoane. Nefiind inspectiile metrologice la apometre facute de mult timp am acceptat situatia sa platesc pausal consumul de apa rece, fiecare apartament avand centrala proprie si ceasuri separate de gaz, deci doar consumul de apa se contoriza in sistem pausal. Lucrurile au mers astfel aproape 2 ani dupa care am ramas doar 2 persoane in apartament deci plata apei s-a diminuat conform numarului de persoane adica de la 20 m3 platiti lunar s-a redus la 10. De ceva vreme administratorul de bloc insista sa facem ceva si sa aducem la zi situatia apometrelor si sa permitem lunar verificarea/citirea apometrelor. Acest lucru imi creeaza un disconfort si un stres suplimentar. Nici macar proprietarul apartamentului nu abuzeaza si nu imi solicita vizite dese (cel mult o data pe an). Nu sunt dispusa la a permite patrunderea in apartament a oricui din asociatie, comitet si ce o mai fi in ierarhia aceasta. Intrebarea mea este daca ma poate obliga asociatia (presedintele) sa imi montez apometre si sa dau citire lunara atata timp cat se stie ca majoritatea dau consum de 1m3 maxim 2, iar eu mi-am asumat plata a minim 5 m3 lunar/persoana. Ce sfat pot primi in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:33, 8 Iulie 2012
@tomasso,
Referitor la nedumeririle dumneavoastra numeroatate mai sus:
1. Eu am indicat atat in mesaj cat si in regulamentul respectiv baza legala, dar pentru dumneavoastra si nu numai va prezint aici doar un fragment din HG 1588/2007 de care va puteti folosi pentru a adopata un asemenea regulament:
Art. 39. -
(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece şi canalizare; apă caldă menajeră; energia termică, combustibilul şi apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile.
Art. 40. -
(1) Dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute în actele normative în vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apă sau încălzire, atunci repartizarea acestor utilităţi se stabileşte prin decizie a comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie să cuprindă prevederi cu privire la modul de citire, de calcul şi de repartizare a contravalorii consumurilor respective.

Va invit sa lecturati acel regulament si sa observati ca prin el se reglementeaza gestionarea consumului de apa prin stabilirea modului de citire, de calcul si de repartizarea, adica ceea ce se prevede in citatul de mai sus.
Se pare ca nu sunteti deacord si spuneti ca "un astfel de regulament pe care il consider arbitrar...".
Arbitrar din cate stim poate insemna ceva care pornește dintr-o hotărâre luată după propria apreciere, fără a ține seamă de părerea altuia, de adevăr, este ceva abuziv, este ceva făcut la întâmplare...
Ori va rog sa recititi si sa vedeti ca stabilirea celor 7 m.c./persoana s-a facut matematic si nu dupa propria apreciere, tinand cont de parerea proprietarilor din comitetul executiv, avand la baza un consum adevarat si verificabil pe un an intreg. De abuz nu se poate discuta conditiile in care acesta a fost acceptat si-n adunarea generala si nu am avut nici o sesizare, reclamatie, contestatie de la proprietari in 4 ani in ceea ce priveste acest regulament.

2. Cititi articolele pe care le-am prezentat mai sus dar si altele pe care le gasiti cu privire la atriubutiunile comitetului executiv, la drepturile si obligatiile proprietarilor...
Pct1 din art.40 HG1588?2007 pe care il invocati se refera la un regulament propriu privind repartizarea contravalorii consumurilor utilitatilor (apei) la cei care au montate repartitoarele de costuri pt. apa nicidecum la repartizarea consumurilor la cei. care nu au montate aceste apometre,astfel ca prevederile regulamentului dvs.(7mc) nu au baza legala iar faptul ca nu au fost contestate pana in prezent nu inseamna ca nu sant arbitrare. Cu toata condescendeta, dar acest lucru este confirmat si de exemplul cu la proprietarul care si-a montat apometre unde se inregisreaza consumuri mult mai mari decat anterior montarii cand i se retribuiau numai 7m.c.pe ap.
In art. 40 se spune de existenta conditiilor de instalarea a apometrelor sau repartitoarelor si nu de si nu strict pentru "cei care au montate repartitoarele" asa cum sustineti dumneavoastra.
Cum nimic nu este perfect in aceasta lume, nici regulamentul nostru nu este perfect, dar este un instrument adopatat legal si prin care se gestioneaza consumul de apa in asociatia noastra.
Faceti si dumneavoastra un minim efort si adopatati un regulament mai bun in asociatia dumneavoastra, unul pe care sa ni-l dati aici ca exemplu. Daca eu voi vedea ca ati facut un lucru mai bun decat mine, o sa va felicit si o sa adopt solutia dumneavoastra.
Oricat de nereusit ar fi un asemenea regulament eu cred ca tot este mai bun decat nimic. Nimic inseamna ca luna de luna administratorul este in incurcatura, comitetul la fel, lumea se cearta si schimba modul de gestionare de fiecare data cand se afiseaza listele de plata dupa cum striga unii sau altii mai tare, dupa cum se trezesc unii sau altii ca au un consum mai mare, o pierdere, o avarie...
Care este propunerea dv?
Parerea mea este ca art. 40 din HG se refera la un regulament propriu al asoc. privind modul de citire al repartitoarelor de costuri adica al apometrelor, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective adica cel inregistrat de apometre(la necontorizatii nu sant obiectul citirii) si acesta se aplica numai daca sant indeplinite conditiile pt. asigurarea gradului montarii repartitoarelor de costuri(adica montarea apometrelor) Daca acest grad este sub 100% ,. ap. necontorizate( la apa} intra in incidenta "legii pausalului" adica repartizarii consumului pe numar de persoane.
Corectez:" necontorizatii nu fac obiectul citirii"

Alte discuții în legătură

Gestionare diferente apa la asociatie tomasso tomasso Diferenta rezultata intre consumul de a. c.din factura furnizor si consumul declarat de proprietarii apartamentelor cu apometre (69 din totalul de 70 un singur ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pretul apei reci? Fulg Fulg Suntem o asociatie de proprietari intr-un bloc cu numai 12 apartamente. Utilitati comune platim doar apa si gunoiul, restul (gazul, curentul) fiind contorizat ... (vezi toată discuția)