avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier (tamponare) cu autor baut
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier (tamponare) cu autor baut

Va rog frumos, sa-mi raspundeti la urmatoarea problema cu care ma confrunt:
In data de 10.07.2012, ora 11, conduceam autoturismul proprietate personala pe sos. Mihai Bravu, dinspre P. Muncii spre Dristor, iar undeva in dreptul intersectiei cu str. Gh. Petrascu, in dreptul spitalului V.Babes , fiind oprit la trecerea de pietoni pt. acordarea prioritatii de trecere a pietonilor, am fost lovit de un alt auto, in partea din spate, auto care avenit neregulamentar dupa str. Gh. Petrascu si a virat stanga, unde avea obligatoriu la dreapta.
Dupa impact am observat ca bara a fost sparta.
Am discutat cu autorul accidentului sa rezolvam problema legal, ori prin intelegere amiabila ori prin prezentarea la politie.
Acesta mi-a spus ca in ziua respectiva nu poate merge ca are treaba si sa o lasam pe a doua zi, lucru care mi-a dat de gandit ca acesta vrea sa se sustraga de la controlul cu alcooltestul daca am fi mers la pol.
Am sunat la asiguratorul rca al acestuia si ne-am programat pentru a doua zi la ora 12, atunci aveau liber ( accidentul a avut loc la ora 11), deci dupa calculele mele se depaseau cele 24 de h, de a declara accidentul.
I-am sugerat acestuia sa ne prezentam la politie a doua zi, sa declaram accidentul in termenul legal, acesta fiind de acord.
Ne-am prezentat la serv. accid. la ora 10.
Am completat formularul de producere al evenimentului rutier.
Acesta a declarat ca nu ar fi incalcat nicio regula de circulatie( ca a ignorat semnificatia de obligatoriu la dreapta si a incalcat si cele doua benzi continui ce delimiteaza soseaua, in fine, politia mi-a zis ca ce ma intereseaza, sa-l sanctioneze sau sa-mi repar masina, le-am zis ca sa-mi repar masina.
La testul cu alcooltestul care este obligatoriu in astfel de situatii, la ambii soferi implicati, acestuia ia iesit o alcolemie de 0.11 in aerul expirat.
Politia mi-a spus ca in astfel de situatii RCA-ul nu se poate implica in despagubirea mea.
Acestuia ia retinut permisul pe 90 de zile, plus amenda.
Intrebarea mea este cum as putea proceda pt. a pretinde de la cest individ banii necesari pt. reparatia masinii?
Mentionez ca inlocuirea barii, ar costa undeva la 3000 ron, informatie primita de la reprezentantii auto , masina fiind inca in garantie.
Va multumesc pt. timpul acordat si pt. raspunsurile ulterioare.
Multumesc cyan.
Din pacate casco nu mai am, am avut decat pe primele 6 luni, era f. scump - 3000 ron, la o masina de 15.000 e, acum masina val. undeva la 10.000 e., in doi ani de zile.
Asiguratorul celui vinovat mi-a spus ca treb. sa ma prezint, impreuna cu celalalt sofer, pt. deschiderea dosarului de daune.
Acesta refuza.
Copie dupa asigurarea lui am, de fapt masina pe care a conduso este pe alt nume, cred ca al sotiei, copia dupa asigurare am facut-o dupa producerea accidentului, sa am si eu ceva la mana.
Ce pot face daca acesta refuza sa se prezinte la asigurator?
mariuselectric a scris:

Asiguratorul celui vinovat mi-a spus ca treb. sa ma prezint, impreuna cu celalalt sofer, pt. deschiderea dosarului de daune.
Acesta refuza.
Copie dupa asigurarea lui am, de fapt masina pe care a conduso este pe alt nume, cred ca al sotiei, copia dupa asigurare am facut-o dupa producerea accidentului, sa am si eu ceva la mana.
Ce pot face daca acesta refuza sa se prezinte la asigurator?

Nu am mai auzit pana acum ca asiguratorul sa conditioneze deschiderea dosarului de dauna de prezenta asiguratului lui! :hm:

Eu am inteles ca nu a vrut sa iti dea copia asigurarii RCA.

DAca ai asigurarea RCA, ura si la gara. Asiguratorul RCA al celui vinovat este obligat sa deschida dosarul de dauna.

Citeste conditiile deschiderii dosarului de dauna pe site-ul [ link extern ]
CSA -Comisia de Supraveghere a asigurarilor

Ce trebuie făcut după producerea daunei?
Dacă ați fost păgubit în urma unui accident produs de un vehicul, trebuie să vă adresați asigurătorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la poliție sau, după caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabilă”.

Ca sa fii mai ortodox decat papa te duci si cu copia asigurarii RCA a celui vinovat (pe care o ai).
Daca asiguratorul face pe nebunul ii sugerezi politicos ca vei face reclamatie la CSA si iti garantez ca va uita sa mai solicite prezenta conducatorului auto vinovat consumator de alcool.

Dosarul de dauna se deschide in baza procesului verbal intocmit de catre politie, a asigurarii RCA a celui vinovat, eventual dovada de reparatii intocmita de politie unde se specifica daunele (bara, stop, etc.).

Chiar daca soferul vinovat nu era proprietarul masinii respective asigurarea RCA acopera si daunele produse in astfel de situatii. De fapt ptr recuperarea prejudiciului asiguratorul RCA se va indrepta impotriva proprietarului masinii iar acesta va trebui sa isi recupereze banii de la amicul caruia i-a " imprumutat" masinii.

Ce faci daca ai un accident in Maramures, tu fiind din Bucuresti? Astepti sa iti vina vinovatul la Bucuresti ca sa se deschida dosarul de dauna? Sau deschizi dosarul de dauna in Maramures? Daca Doamne fereste ai un accident in strainatate, asiguratorul iti cere sa vii cu persoana responsabila sa deschizi dosarul?

Sunt prostii debitate de asigurator ca sa evite plata despagubirii.

Ti-am expus "pe scurt" ce pasi trebuie sa urmezi ptr rezolvarea problemei tale (mers la asiguratorul celui vinovat, prezentat situatia frumos si cu calm ca este obligat sa deschida dosar de dauna conform legislatiei asigurarilor :
[ link extern ] ,
[ link extern ] ),
daca face pe nebunul atentionat sa se calmeze si amenintat cu reclamatie la CSA, primit accept de reparare, mers la service, schimbat bara noua, tu bucuros, asigurator nefericit ca trebuie sa umble dupa vinovat, nu mai este treaba ta).

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
cyan, moderator
Inca odata multumiri pentru cyan.
Ar fi bine sa fie cum mi-ai scris.
Voi tine la curent, demersurile pe care le voi face.
Astazi m-am prezentat la asiguratorul celui care ma tamponat, in fine mi-a deschis dosar de dauna.
Dar o alta problema care imi ridica suspiciuni, este ca reparatia masinii vor sa o fac la service-ul lor, dupa ce ma anunta telefonic.
Eu credeam ca imi vor da o lista cu service-urile unde pot sa-mi repar masina, nicidecum sa-mi impuna la serviceul lor, care dupa primul aspect al personalului de acolo si la ce discutii am auzit cat am astepatat, nu prea iti vine sa lasi pe mana lor o masina relativ noua.
Mentionez ca reprezentantul asiguratorului are biroul chiar in serviceul care imi ridica suspiciuni.
Intrebarea mea este, pt. cei care au mai trecut prin probleme asemanatoare sau pt. cei care cunosc legea, daca eu pot sa solicit reparatia intr-un service autorizat Opel sau altul mai bun si pot sa refuz impunerea lor cu service-ul lor cu tot?
informatii de pe site-ul CSA
[ link extern ]

Reamintim faptul că partea pagubită are dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile produse vehiculului și înainte de efectuarea reparației acestuia. Asiguratorul RCA are obligația de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea prețurilor practicate de către unitățile de specialitate sau prevăzute în cataloagele de specialitate astfel încât despăgubirea primită să-i permită pagubitului efectuarea reparațiilor.

De asemenea, reamintim faptul că, în orice situație, păgubiții au posibilitatea de a efectua reparația la orice unitate reparatoare doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenții de colaborare.

Alte discuții în legătură

Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea ... (vezi toată discuția)
Accident auto-refuz predare rsc-notificare instanta persoana nevinovata andreeakristina andreeakristina buna ziua, am fost implicata intr-un accident auto, iar vinovatul a refuzat sa imi predea asigurarea RCA. Politia a fost prezenta la fata locului si a ... (vezi toată discuția)
Rca si casco Izike Izike Poate sa-mi spuna cineva, daca am ambele asigurari si am avut un accident, pe care nu eu am provocat, asiguratorul plateste dupa ambele asigurari, sau raman ... (vezi toată discuția)