avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente

Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept penal s-a mai schimbat ceva??
andreeas1 a scris:

Rolo gresesti. Nu calculezi bine rezerva:)

O alta parere arbitrara ne trebuie se pare. M-am uitat pe speta de acum doi ani, si intr-adevar comisia a calculat din intreg pentru ambii parinti, un pic diferit din ce gandeam eu.
Rezerva se calculeaza 1/2 din cat ar lua parintii din most legala. Ei daca veneau singuri la mostenire luau TOT. Si din tot calculezi rezerva. Adica cotitatea disponibila e 1/2. Si 3/4 depaseste CD. :) speta e simpla daca stii sa aplici cotele.
Am fugit de matematica :)). Sper sa admita mai multi anul acesta, doar nu le strica banii la buget. Continui cu procedura civila azi, dupa ce am facut spetele din anii precedenti se pare ca am o problema.
andreeas1 a scris:

Rezerva se calculeaza 1/2 din cat ar lua parintii din most legala. Ei daca veneau singuri la mostenire luau TOT. Si din tot calculezi rezerva. Adica cotitatea disponibila e 1/2. Si 3/4 depaseste CD. :) speta e simpla daca stii sa aplici cotele.

Am luat in calcul faptul ca a acceptat mostenirea si fratele defunctului, situatie in care parintii nu vin singuri ci in concurs cu fratele, in cadrul clasei a 2-a de mostenitori, situatie in care, venind ambii parinti, ei ar avea impreuna cota legala 1/2 (deci rezerva 1/4) iar fratele ar avea cota de 1/2 (fara rezerva, ca nu e rezervatar). Apoi apare varul legatar care ia 3/4 din masa succesorala. Calculul l-am facut asa: incalca legatul rezerva succesorala de 1/4 a parintilor? Nu! Prin urmare varul legatar ia 3/4 iar parintii isi iau rezerva de 1/4.
Poti sa excluzi din calculul cotei legale pe fratele defunctului si sa spui ca parintii vin singuri si iau tot? Intreb asta pt. ca parintii si fratele vin impreuna in clasa a 2-a de mostenitori si atunci li se socotesc cotele tuturor. Si abia apoi se vede cine e inlaturat de la mostenire de legatar si cine nu.
Ce nu inteleg corect?
Oricum e clar ca trebuie sa mai citesc odata succesiunile.
Off, m am exprimat si eu aiurea. Cand am spus tot ma refer la paritii + fratele defunctului. si pt rezerva il inlaturam pe frate. Si jumatatea se imparte intre parinti in mod egal. 1/2:2=1/4 fiecare parinte.

Alte discuții în legătură

Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013 sliv sliv Buna ziua, O intrebare: se da examen admitere barou in ianuarie/februarie 2013 daca (sau nu neaparat) nu iau examenul de acum peste 15% din ... (vezi toată discuția)