avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente

Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept penal s-a mai schimbat ceva??
La cum aplicati voi cotele insemna ca ati gresit si grila de la examen. Fara nicio suparare. Succesiunile nu sunt atat de simple :)
Fratele nu vine la mostenire pentru ca nu este mostenitor rezervatar.
O persoana are dreptul sa dispuna de bunurile sale prin legat. Pentru a proteja anumite categorii de mostenitori, respectiv dscendentii si ascendentii privilegiati, legea le rezerva acestora o parte din mostenire, asa ca defunctul n-are decat sa dispuna de toata averea lui prin legate in favoarea cui vrea, ca rezervatarilor tot li se cuvine o anumita cota parte. De aceea exista institutia rezervei succesorale.
Rolo, nu are importanta ca parintii si fratele fac parte din aceeasi clasa, fratele NU e rezervatar. Aplici corect principiile mostenirii legale pana in momentul in care ajungi la rezerva, de aici incolo gresesti. Ai dreptate, rzerva =1/2 din cota legala, dar atunci cand rezervatarii vin singuri la mostenire (singuri=in lipsa altor mostenitori rezervatari) iau jumatate din intreg (daca nu ar exista legat atunci ar lua toata averea defunctului, deci rezerva este jumatate din intreg).
Nu stiu cat de coerenta am fost in explicatii, dar solutia data spetei de andreeas e corecta.

In alta ordine de idei, ce credeti/sperati ca primim la OEPA?
Andreeas motiveaza de ce nu intra fratele la calcul, eu aici m-am "impiedicat", in general. Inteleg ca nu e rezervatar, ghinion, (pe principiul sa-l lasal si pe parinte fara avere, poate legatarul e amanta fratelui, asa ca destindere,). Am citit doar materia de examne dar cred ca mai e ceva in partea de mostenire necitita, alt ghinion.
Alex_11 atunci cand dfunctul a dispus de avera sa prin testament vin la mostenire rezervatarii si doar daca mai ramane ceva de impartit dupa ce isi iau partea mostenitorii rezervatari si legatarul mai vin si ceilalti mostenitori legali! De-aia nu vine la mostenire fratele. Asta inseamna institutia rezervei succesorale.
Pentru toti cei implicati in discutie , am rasfoit "rezerva' in cartea lui stanciulesc, si are un exemplu la sfarsit in care zice asa...." ce se intampla daca defunctul are un frate si doi parinti in viata, dar unul este renuntator sau nedemn: rezerva va fi de 1/8 sau 1/4?
Autorul sustine opinia potrivit careia rezerva parintilor va fi de 1/8(calculata ptr un singur parinte, intrucat nedemnul este strain de mosteniresi vor fi luati in calcul parintii efectiv chemati la mostenire, iar nu parintii ramasi in viata"

In concluzia mea, autorul ia atribuit parintelui 1/4 si fratelui 3/4, din care reiese rezerva parintelui de 1/8. Acest exemplu , Andreeas, ma face sa cred si raman la parerea mea de calcul, ptr ca vorbim efectiv de cei chemati la mostenire.
Poate aveti alti autori si redati parerea lor. cati avocati atatea pareri....:))

Alte discuții în legătură

Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013 sliv sliv Buna ziua, O intrebare: se da examen admitere barou in ianuarie/februarie 2013 daca (sau nu neaparat) nu iau examenul de acum peste 15% din ... (vezi toată discuția)