In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa , un nr de ingrijiri medicale sub 10 mentionat in certificatul medico-legal nu ar angaja raspunderea penala a faptuitorului.
E adevarat ca , in speta , se retine infractiunea de loviri sau alte violente , totusi , datorita pericolului social redus , exista posibilitatea neinceperii urmaririi penale si a aplicarii unei amenzi administrative (art 91 Cod Penal )
:offtopic: Pentru autorul topicului: nu mai deschideti atatea topicuri pentru acelasi subiect.
Pentru ca nu exista continuitate riscati sa primiti raspunsuri contradictorii.
ce spune domisoara/doamna Stoica este lipsit de sens
Amenda administrativa (a nu se face confuzie cu amenda contraventionala, sunt doua pedepse "foarte" diferite, daca pot spune asa). amenda contraventionala (pentru "scandal" se da in baza legii 61/1991). Amenda administrativa se aplica atunci cand sunt savarsite anumite fapte penale, al caror pericol social concret este foarte scazut sau lipseste. Aceasta amenda se da in temeiul art 18 alin 1 C.p. si art 10 lit b1 c.p.p.
nu poti sa spui ca nu este fapta penala daca sunt sub 10 zile spitalizare. aceste infractiuni cu violenta unde se face referire la "zile de ingrijiri medicale" sunt: art 180 cod penal- de la o palma sau orice fel de violenta pana la 20 de zile; art. 181 cod penal: vatamare corporala: 21-60 zile; art. 182 cod penal: 61- 999999999 zile; art. 184 vatamare corporala DIN CULPA de la 10 zile in sus. (ca sa va lamuriti de exemplu e vatamare corporala din culpa cand in urma unui ACCIDENT de circulatie, victima necesita 16 zile de ingrijiri. Dar fapta s-a petrecut din culpa, soferul nu a vrut sa o raneasca pe victima (nu i-a dat un pumn sa zicem), dar a condus imprudent si s-a produs fapta,
nu poti sa spui ca daca in urma unui scandal se primesc sub 10 zile primesti amenda administrativa #-o (adica poti dar daca se constata ca fapta este lipsita de un pericol social concret asa cum am spus mai sus; exista o serie de fapte si circumstante prin care se poate retine si asta- DAR NU E OBLIGATORIU si in cele mai multe cazuri nu prea se retine, va garantez eu. Aceasta amenda administrativa este o chichita prin care procurorii rau-intentionati pot face sa fie TOTUL ROZ, dar este o cu totul alta discutie). Ai facut referire la 3 articole si doua coduri diferite
daca se retine ca sotul dumneavoastra l-a lovit pe fratele dumneavoastra, iar in urma altercatiei fratele dumneavoastra a primiti 5-7 zile de ingrijiri medicale, acesta se face vinovat de savarsirea infractiunii de lovire, prevazuta de art. 180 alin 2 cod penal, pedepsita cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda PENALA (alt tip de amenda diferit si de amenda administrativa si de amenda contraventionala)
cu respect
Ati afirmat ca organele de ancheta pot retine ca sotul meu l-a lovit pe fratele meu si in urma loviturilor are 5-7 zile ingrijiri medicale,fiind pasibil de amenda penala sau inchisoare conf art 180
Dar se poate intampla asa ceva in conditiile in care niciunul dintre cei 3 martori (tatal lui,matusa lui si eu sora )nu au vazut ca sotul meu sa-l fi lovit pe fratele meu,fapt declarat si la politie si toti cei 3 martori declara ca fratele meu cobora pe scari in spatele sotului,ba mai mult doi dintre acesti martori,eu si tatal meu l-am vazut pe fratele meu cand l-a atacat pe sotul meu,fapt mentionat si in declaratii?
Chiar cei doi politisti chemati la fata locului de fratele meu au vazut ca era baut,pus pe scandal,motiv pentru care ulterior au mers cu el la sectie si i-au dat avertisment pentru cuvinte vulgare la adresa mea.
Are certificat medico-legal cu tumefiere si vanataie sub un ochi si in zona lombara ,ambele vanatai de cativa cm, dar astea si le putea face si anterior sau ulterior incidentului cu sotul meu,avand in vedere ca pana-n ora 17 cand s-a intamplat deja bause si poate o fi incasat in acea zi vreo lovitura intr-un context pe care nu-l cunosc.
Multe dintre declaratiile lui din plangere s-au dovedit mincinoase,fiind infirmate de martori,inclusiv ca a fost batut de sotul meu cu pumnii si picioarele,ca a cazut si a fost lovit in continuare etc.Pai daca era asa aparea pe certificatul medico-legal ca are doua vanatai,una sub un ochi si una un zona lombara? Daca era asa ,tatal lui cu care locuieste,matusa lui cu care locuieste si a fost martor ocular ca si mine ,de la inceputul pana la sfarsitul incidentului n-ar fi vazut?A pretins in declaratie ca unchiul si matusa lui au vazut cand a fost lovit de sotul meu,lucru infirmat de acestia,ba mai mult unchiul meu nici n-a fost de fata la momentul incidentuli,aparand in isa din hol dupa ce se terminase. Vrea jumatate din teren ca sa-si retraga plangerea si amenintase cu vreo saptamana inainte de incident ca-i va face dosar penal sotului,ca gaseste el cum.S-ar parea ca a reusit.