Buna ziua,
Eu am adaptat modelul de mai sus (multumesc) si am introdus si obligatiile de plata din OUG 15/2012. Am adaptat strict cum mi-a cerut clientul, in sensul ca el vroia doar rubricile necesare lui, restul am sters,va rog sa ma corectati daca e nevoie.
INREGISTRAT sub nr. .............din ........................... la
Consiliul local al ................................
Secretar, LS
Act aditional nr. 2/2012 la CONTRACTUL DE ARENDARE
nr……… din ……………………….
Subsemnatii:
Numele si prenumele ..................................................., CNP …................................., cu domiciliul in localitatea .............................., str. .................................., nr. ........, bloc ......, scara ........, etaj ......., ap. ......., judetul ........................., avand actul de identitate seria ........... numarul ..............., eliberat de ............................., la data de ...................., titular al dreptului de proprietate conform titlului de proprietate nr...................... din ............................., in calitate de arendator si
Coop. Agr. __________ , inreg. sub nr. C-______ CUI: ________, cu sediul in loc. __________, str. _______, nr. ____ , Jud. __________, reprezentata de administrator ____________, in calitate de arendas,
de comun acord, au convenit sa incheie prezentul act aditional.
Art.1. In conformitate cu prevederile OUG 125/2011, prin care se modifica Legea 571/2003 privind Codul fiscal, incepand cu data de 01.01.2012, conform optiunii arendatorului, impozitul pe venitul din arenda se va calcula dupa cum urmeaza:
- prin retinere la sursa de catre arendas, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16%, impozitul fiind final, acesta se calculeaza prin metoda cotei forfetare (venit brut - 25% cotă forfetară de cheltuieli), acesta se va retine, plati si declara prin retinere la sursa de catre arendas
Art.2. In conformitate cu prevederile OUG 15/2012, prin care se modifica Legea 571/2003 privind Codul fiscal, incepand cu data de 01.07.2012 se datoreaza si se plateste CASS in cota de 5,5% asupra venitului net (venit brut - 25% cotă forfetară de cheltuieli), acesta se va retine, plati si declara prin retinere la sursa de catre arendas.
Art.3. In conformitate cu prevederile art. 81 alin. 2 Cod fiscal, prezentul act aditional se va inregistra de catre arendator la organul fiscal de domiciliu, in termen de 15 zile de la data incheierii acestuia.
Art.4. Cate un exemplar din prezentul contract se va inregistra prin grija arendasului la consiliul local Suplac.
Art.5. Prezentul act aditional intra in vigoare la data semnarii lui.
Incheiat azi, .......dec.2012 in 4 exemplare, dintre care 2 ex. la arendator.
Pentru contribuabilii care obţin venituri din arendă este obligatorie precizarea în scris, în contractul/raportul juridic încheiat sau în anexa la contract, a modalităţii de impunere aleasă de contribuabil, respectiv, impunere prin reţinere la sursă sau conducerea contabilităţii în partidă simplă.
Indiferent de opţiune se datorează doar CASS (sănătate) şi numai dacă acesta este singurul venit realizat.
Baza de calcul CASS:
- 5,5% asupra venitului net (venit brut - 25% cotă forfetară de cheltuieli), în cazul opţiunii pentru reţinerea impozitului la sursă.
- 5,5% asupra venitului net (venit brut - cheltuieli deductibile) în cazul opţiunii privind conducerea contabilităţii în partidă simplă. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de organul fiscal competent prin decizie de impunere anuală pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, indiferent dacă plata impozitului se face de către arendator sau arendaş.
Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei.
Pe baza celor de mai sus, consider ca ar fi nevoie doar de declaratia arendatorului (inclusa in actul aditional) daca doar venitul din arenda este este singurul sau venit - deoarece doar in acest caz ar datora CASS.
Insa legiuitorul spune ca indiferent pentru care forma de impozitare opteaza arendatorul, suma reprezentand contributia CASS se va plati de catre arendator persoana fizica pe baza deciziei de impunere emise de ANAF si nicidecum nu se retine la sursa.
Mie formularea din lege mi se pare o anomalie. Mama are dat teren in arenda. Primeste contravaloarea X kg de cereale/ha. Asta e tot, ce e cu venit brut si net? E pur si simplu o suma fixa. Nefiind pfa nu are cheltuieli deductibile sau alte cele. Fiind pensionara nu e cazul sa plateasca CAS la acea suma si a venit arendasul cu o minune de act aditional in care la acele kg vrea sa retina o data 25% apoi din ce ramane vrea sa retina inca 16%. Deci se trezeste cu impozit de aproape jumate din suma si impozit pe teren care nu e deloc neglijabil, nu? Mie mi se par corecte modelele postate aici in care se vorbeste de retinerea de 16%, asa e?
Ati inteles gresit.
Suma pe care mama Dvs. ar trebui sa o primeasca se considera venit brut. Nu acest venit brut se impoziteaza ci acesta se reduce cu 25% (forfetar) si abia dupa aceea, pe venitul net se aplica cota de impozit de 16%. Aceasta doar in cazul in care beneficiarul de venit opteaza pentru retinerea la sursa a impozitului aferent, ceea ce ar fi de dorit, deoarece in caz contrar ar trebui sa conduca contabilitatea in partida simpla...
Apoi, NU despre CAS, ci despre CASS este vorba, insa numai daca venitul din arendare ar fi singurele venituri.
Masura introdusa de legiuitor mi se pare una corecta, deoarece veniturile realizate trebuie cumva impozitate.
Este insa perfect adevarat si faptul ca acest sistem este laborios, se pierde foarte mult timp, atat din partea arendatorului, cat si al arendasului.
Va multumesc pentru completari, chiar aveam nevoie deoarece nu stiam sigur cum e cu CASS-ul, desi am intrebat la finante, nu au stiut sa imi raspunda ce si cum.
Plata impozit arenda
amphora
Buna ziua,
Am un contract de arendare in derulare si am primit un act aditional prin care trebuie sa aleg modul de impozitare (la sursa sau determinare venit ... (vezi toată discuția)