avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine preia creditul sotului daca acesta a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine preia creditul sotului daca acesta a fost contractat inainte de casatorie?

Sotul meu a decedat.Are doua credite neachitate contractate inainte de casatorie.Are 2 copii din alta casatorie mostenitori.Avem 2 imobile in comun cumpmarate in timpul casatoriei.Dupa succesiune cine va prelua si datoriile-doar copiii sau sotia impreuna cu copiii,proportional cu cota din succesiune?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: minouche , utilizator 22:38, 11 August 2012
1 si 2=Daca acel credit a fost contractat inainte de casatorie,dv nu raspundeti pt el cu bunurile comune(acea cota prezumtiva de 50%) ci doar cu partea dv din mostenirea sotului.Orice mostenitor al debitorului raspunde de datoriile acestuia in limita a ceea ce mosteneste si atat.
3-Nimeni nu este obligat sa initieze succesiunea dar banca va lua masurile necesare pt recuperarea creditului si deci e posibil a se ajunge la procedura succesorala.
4-Pai creditul cu ce imobile a fost garantat?
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
ContSters258804, utilizator
Creditul este de nevoi personale si nu a avut garantii imobiliare.De aceea intreb daca nu mai exista venituri ca urmare a decesului,poate banca sa puna sechestru pe bunurile imobiliare din masa succesorala?
Multumesc pentru toate informatiile furnizate.
Daca nu exista garantii atunci banca are drept de gaj general asupra bunurilor din succesiune.Asta inseamna ca banca poate cere instituirea sechestrului pentru orice bun din mostenire care-i satisface creanta.Chiar daca se obtine un sechestru,nu va faceti griji pentru cele 2 imobile comune,dv veti avea un mod sigur jumatate din aceste imobile,cota comuna nu poate fi afectata de creditul respectiv.Mai pe scurt,s-ar putea pune un sechestru provizoriu si pe bunurile comune dar la partaj dv veti obtine cu siguranta jumatate din ele.
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
ContSters258804, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Pana la gajul general pe bunurile din succesiune banca poate pune poprire pe salariile mostenitorilor care au acceptat partea lor din masa succesorala?
NU,mostenitorii raspund pentru datoriile defunctului doar cu bunurile din mostenire.

Completare:Invocati art 1114 alin2 NCC in cazul in care banca va cere o astfel de masura.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
ContSters258804, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj muresan_maria muresan_maria in urma decesului tatalui meu a ramas mama vitrega, si casa care este trecuta pe amandoua 50-50 intabulata.acum vrem sa vindem.problema care este ca impartirea ... (vezi toată discuția)
Dare in plata si succesiune norii01 norii01 Buna ziua, Fratele meu decedat are un proces pentru dare in plata o casa cu teren, la care a platit o parte din suma de 45 mii euro bancii . Creditul ... (vezi toată discuția)
Taxe noi?!ptr procesul partaj... iulia_m iulia_m M-ar interesa sa stiu care sunt taxele (actualizate)ce trebuiesc platite ptr un proces de partaj(mentionez ca bunurile se impart in mod egal)....aceste taxe ... (vezi toată discuția)