br_nicku a scris:
...Ceea ce se face acum mie imi miroase a consum obligatoriu a unui serviciu. Ca o contramasura a obligativitatii acestui serviciu ce ziceti daca s-ar stabili si limitele maxime ale onorariilor percepute de distinsii profesionisti tot prin lege la un nivel de 20 % din taxa de timbru spre exemplu ...
Stimat forumist,
Nu pot fi de acord cu ceea ce ați scris aici, ca și subsecvent.
În primul rând, democrația nu reprezintă, printre altele, o lipsă a reglementărilor și a impunerilor de tot felul, ci, mai ales, realizarea unor condiții de echitate pentru toți.
Ar trebui să observați, deci, tendința societății moderne: apariția obligativității recurgerii la specialiști. Astfel, dacă o casă o construiești cu un arhitect, un pod cu un inginer, un bilanț contabil în faci cu ajutorul unui contabil, tot astfel un proces îl conduci cu ajutorul unui avocat. Este în interesul societății o astfel de organizare a meseriilor.
Fabulând, chiar dacă există riscul ca în viitorii 25 de ani să fie obligatoriu un atestat profesional de femeie de servici, cu competența de a utiliza roboți de curățat, astfel de servicii sunt normale, ținând cont de sus-arătata tendință a societății.
O să contracarez un probabil răspuns cu privire la faptul că mi-aș apăra profesia și interesele pecuniare - eu fiind avocat - argumentând, este adevărat, dar nu este adevărat. Mai precis eu m-am făcut avocat anticipând rolul acestei profesii în societate, nu doar pledez pentru importanța profesiei fiind avocat. Sper că mă înțelegeți.
În al doilea rând, aș putea spune că m-a deranjat, puțin, remarca cu justițiabilul mai deștept decât posesorii de robă. Evident poate fi adevărată, dar care este problema? În orice branșă există competenți și incompetenți, clientul putând face diferența între specialiști buni, specialiști răi.
În ultimul rând, din fericire, nu mai trăim în comunism. Deci onorariile avocaților, contabililor, frizerilor - celor cu profesii liberale, nu pot fi decât libere. Nu îmi spune mie statul cât să iau pentru un proces. Dacă exagerez, pierd clientul, care se duce la un confrate mai ieftin. Aceasta este piața liberă, atât în profesia de avocat, cât și în altele.
Cu stimă.