avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz 15/30 zile.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz 15/30 zile.

salutare.
un salariat, angajat ca inginer, care este si sef departament unde se incadreaza daca e vorba de preaviz in cazul demisiei: la maxim 15 zile (functie de executie) sau la maxim 30 (functie de conducere). sau la functiile de conducere se incadreaza doar directorii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:09, 16 Ianuarie 2009
Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Daca nu sunteti incadrat ca sef de departament, atunci preavizul in cazul demisie este de 15 zile calendaristice.
Si totusi, sunt CCM-uri in care se precizeaza : "Sunt considerate persoane cu functii de conducere, daca au in subordine 3 sau mai multe persoane". Deci conteaza si specificatiile din CCM cu privire la functii de conducere.
Chiar daca CCM prevede ca este considerata ca avand functie de conducere persoana care are in subordine salariati acest fapt trebuie sa fie specificat in CIM iar perioada de preaviz tot trebuie sa fie convenita intre parti., codul muncii vorbeste de un maxim nu minim astfel ca si in cazul unei functii de conducere daca CIM prevede 15 zile preaviz la demisie nu se subintelege ca va efectua 30 zile doar pentru ca are oameni in subordine.
Termenele de preaviz de 15, respectiv 30 de zile calendaristice, au caracter imperativ ca durată maximă, ceea ce înseamnă că părţile pot negocia o durată mai mică.
Având în vedere principiul protecţiei salariatului rezultă că termenele de preaviz pot fi micşorate prin acordul părţilor, însă durata lor nu poate fi mărită, Codul muncii statuând limita maximă a termenului de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii preaviz iuvri iuvri Buna ziua! In cazul in care am fost incadrat in postul de director calitate si in contractul individual de munca pentru demisie este prevazuta aceasta ... (vezi toată discuția)
Programator cu 30 zile calendaristice pentru demisie ? pm_35 pm_35 Buna ziua ! In luna decembrie 2010 am semnat un Contract individual de munca pentru functia de programator, cod 213102 conform COR, care prevede un termen ... (vezi toată discuția)
Preaviz in cazul demisiei de 30 zile calendaristice cris2279 cris2279 Daca atat [u]angajatul cat si angajatorul sunt de acord [/u]la stabilirea unui preaviz in cazul demisiei de 30 zile calendaristice (si nu este vorba de functie ... (vezi toată discuția)