Am implinit 57 de ani in 06. februarie 2012. Lucrez in invatamant, am o vechime de 37 de ani . Ma pot pensiona anticipat ,cand am 38 de ani de munca fara penalizare?
Mentionez ca am 2 copii. Va multumesc anticipat.
Buna seara,
Problema este ca el are trecut pe cartea de munca ca ar avea 17 ani de grupa 1. Dar pe adeverinta scoasa de la fostul loc de munca in care este trecuta vechimea se precizeaza ca are :
-1 an si 7 luni de grupa 1
-17 ani si 5 luni de grupa 2
-Spor grupa 2: 4 ani si 6 luni
-grupa 3: 19 ani si 4 luni
-stagiu asimilat 1 an si 4 luni
Acum intrebarea este: se ia in considerare ce scrie pe cartea de munca sau pe adeverinta de vechime?
Si in final la ce varsta poate iesi la pensie cel putin anticipat? Precizez ca este nascut pe 13.04.1958.
Va multumesc!
Mama mea, nascuta in septembrie 1955, are 37 de ani si 8 luni vechime. Cand se poate pensiona anticipat fara penalizare?
Dar daca ar cere pensionarea de la 1 iulie 2014 care ar fi penalizarea?
1. Pentru o femeie nascuta in septembrie 1955 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 2 luni, in noiembrie 2015;
- pensie anticipata partiala, la 55 de ani si 2 luni, adica oricand de acum inainte.
3. - Daca veti solicita pensie anticipata partiala cu iulie 2014 diminuarea pensiei este de 12.75%.
- In noiembrie 2015 pensia anticipta partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea (se emite o noua decizie pentru pensia pentru limita de varsta).
4. Ati putea sa solicitati si pensie anticipata (fara diminuare) daca ati avea un stagiu de cotizare de 38 de ani si 2 luni (va mai lipsesc 6 luni).
Pensia anticipata
tavi55
Am pe mama soacra nascuta in aprilie 1955 si are 36 de ani vechime si e in campul muncii.
Poate sa imi spuna cineva daca se incadreaza la pensia anticipata ... (vezi toată discuția)