avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt combustibil auto
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt combustibil auto

Buna ziua .
In urma cu cateva zile am luat proasta decizie de a ajuta un prieten la greu (mentionez ca eram ultima lui sansa pt a nu-si pierde casa) si am sustras din masina companiei benzina.
Mai exact masina are inel de pompa , am bagat aproximativ benzina de 900 Ron (in 4 transe) dupa care o goleam in bidoane.
Cei din companie si-au dat seama,au luat inregistrarile de la peco si m-au vazut.
Am recunoscut si mi-au dat un termen de 30 de zile sa platesc paguba(am semnat si o hartie in acest sens) .
Intrebarea mea este la ce sunt incadrat si ce riscuri exista in situatia mea? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters258804 , utilizator 18:00, 31 August 2012
Este posibil, poate utilizatorul revine pe forum şi ne spune ce calitate deţine în companie. În orice caz, ar fi de dorit să nu fie depusă plângere, dacă va achita prejudiciul.
Printre altele, am citit şi puţin despre aceste sustrageri de combustibil , după ce a intervenit răspunsul tău, folosindu-se cardurile deccombustibil . ªi se pare că încadrarea ar fi în principiu aceea de furt calificat.
Dacă ai curiozitate caută ceva speţe şi poate ajungi la o concluzie.
Am gasit ceva spete in care fapta apare ca delapidare,cu conditia ca situatia de fapt prezentata in acest topic sa aiba aceleasi coordonate de baza cu situatia din spete.Trebuie sa privim cu retinere unele decizii mai vechi ale instantelor de judecata deoarece infractiunea de delapidare este introdusa relativ recent.
[ link extern ]

Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
ContSters258804, utilizator
Da, interesant. Eu am găsit altceva, dar nu am acum ceva disponibil .
Totuşi, lucurile stau diferit. În sensul că, omul din speţă alimenta şi făcea curse în interes personal. El nu trecea în documente întreaga cantitate de combustibil , ori o trecea, dar nu o putea justifica.
Pe când aici avem un caz de sustragere din rezervor a combustiblului . Adică acţiunea de luare a unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, cu scopul de a şi-l însuşi pe nedrept.
Trebuie să ne gândim şi la acţiunea descrisă în norma de incriminare- verbum regens. La furt există luarea , ceea ce utilizatorul nostru a făcut, pe când la delapidare , făptuitorul trebuie să facă una dintre acţiunile alternative : folosirea, însuşirea, traficarea.
Dacă am exclude din discuţie cardul de combustibil ar fi mai simplu de ajuns la o concluzie.


Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara l-au trimis în judecată pe un şofer angajat la o societate din subordinea CFR, care a reuşit să fure aproape 80 de tone de motorină în trei ani. Prejudiciul este de peste 300.000 de lei, din care s-a recuperat doar 10 la sută.

„Inculpatul, în calitate de conducător auto, a folosit în interes personal cardurile de credit alimentare combustibil, personalizate pe numerele de înmatriculare ale autoturismelor ce i-au fost încredinţate pentru a-şi desfăşura activitatea”, arată procurorii.

[ link extern ] #

[ link extern ] /

În fine ,discuţia rămâne deschisă :)


Hmm, omul din speta la care m-am referit nu facea curse in interes personal,el era angajat ca sofer si facea curse pentru firma.Primind un card de alimentare,soferul l-a folosit in interes personal in sensul ca a ascuns anumite chitante cu scopul de a-si asigura insusirea combustibilului din rezervor, lucru pe care l-a si facut(a sustras la propriu combustibilul),se precizeaza in hotarare.Practic el si-a luat niste masuri de precautie ca sa nu fie descoperit dar infractiunea de delapidare s-a consumat in momentul insusirii.

In speta din topic,dl Cosmin probabil ca nu a incercat sa mascheze fapta dar delapidarea exista,consumandu-se in momentul insusirii,neavand importanta daca a executat sau nu unele acte prin care sa ascunda lipsa combustibilului.

Delapidarea in modalitatea insusirii este tot un furt,numai ca este un furt din gestiune.Nu putem exclude din discutie acel card deoarece reprezinta elementul prin care firma ii confera anumite drepturi functionarului sau,in speta dreptul de a gestiona combustibilul necesar efectuarii activitatii salarizate,drept de care functionarul abuzeaza,insusindu-si o anumita cantitate de combustibil pe care trebuia sa o foloseasca in interes de serviciu.

În intenția de a-și realiza avantaje materiale pe seama patrimoniului unității, inculpatul a dispus eliberarea unei cantități mai mari de motorină decât era necesar, pe care și-a însușit-o
Intenția de însușire rezultă din însuși modul în care a înțeles să acționeze inculpatul.
Astfel, pe o perioadă relativ mare de timp, extrage succesiv cantități în plus de motorină pe care nu le menționează în foile de parcurs, nu prezintă chitanțele emise de stațiile, nu prezintă notă explicativă atunci când s-a descoperit minusul.

Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
ContSters258804, utilizator
Recunosc, interpretările tale sunt pertinente. Aşteptăm şi alte opinii, plus încadrarea oficială pe care sper că userul va reveni să ne-o spună, dacă va fi cazul .Desigur că voi mai analiza şi eu speţa pe parcurs.

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica infractiuni creedy creedy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la incadrarea juridica a urmatoarelor fapte: Salariatul unei societati comerciale a fost trimis ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere Cristiann86 Cristiann86 Abuzul de incredere, furt, delapidare a) Un vanzator angajat la un magazin de cartier ia din banii luati din vanzarea produselor de pe rafturi. Ce ... (vezi toată discuția)
Delapidare magdalenapaun magdalenapaun pentru a fi subiect activ al infractiunii de delapidare in cadrul unei societati comerciale un conducator auto tb sa aiba atributiile unui gestionar conform ... (vezi toată discuția)