avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt combustibil auto
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt combustibil auto

Buna ziua .
In urma cu cateva zile am luat proasta decizie de a ajuta un prieten la greu (mentionez ca eram ultima lui sansa pt a nu-si pierde casa) si am sustras din masina companiei benzina.
Mai exact masina are inel de pompa , am bagat aproximativ benzina de 900 Ron (in 4 transe) dupa care o goleam in bidoane.
Cei din companie si-au dat seama,au luat inregistrarile de la peco si m-au vazut.
Am recunoscut si mi-au dat un termen de 30 de zile sa platesc paguba(am semnat si o hartie in acest sens) .
Intrebarea mea este la ce sunt incadrat si ce riscuri exista in situatia mea? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters258804 , utilizator 18:00, 31 August 2012
legally_aid a scris:

Pe când aici avem un caz de sustragere din rezervor a combustiblului . Adică acţiunea de luare a unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, cu scopul de a şi-l însuşi pe nedrept.


Exact, din posesia sau detentia ALTUIA. Aici a luat propria lui benzina (detinuta cu just titlu) din masina lui de serviciu (detinuta cu just titlu). Nu are cum sa fie furt nici intr-un milion de ani, "bataia" se da doar intre abuz de incredere si delapidare.

Daca se ducea la o masina din parcarea firmei si lua benzina din ea, era furt. Ceea ce face infractiunea de fata sa nu fie furt e tocmai ca masina si benzina "luate" erau in posesia si detentia lui. Mai mult, aceeasi infractiune se putea realiza pompand direct benzina intr-un bidon si nu in masina - toate elementele sunt aceleasi, inclusiv finalitatea, actiunea de "luare" neavand nicio semnificatie speciala.
Dar ştiţi , cred că de fapt combustitbilul care este luat pe card de credit de fapt nu aparţine nici companiei până la emiterea facturii şi achitarea lui.Adică nu intră în proprietatea companiei până ce nu este achitat preţul . În acest caz am mai putea vorbi despre delapidare? Sau abuz de încredere?
Dar care ar fi diferenţa între mecanicul de locomotivă care sustrage combustibil-motorină, din rezervorul locomotivei, pe care o conduce , comiţând infracţiunea de furt şi şoferul unei companii care face acelaşi lucru, doar că dintr-un automobil al companiei?
legally_aid a scris:

Dar ştiţi , cred că de fapt combustitbilul care este luat pe card de credit de fapt nu aparţine nici companiei până la emiterea facturii şi achitarea lui.Adică nu intră în proprietatea companiei până ce nu este achitat preţul .


Dreptul de proprietate asupra combustibilului se transfera la momentul pomparii, fiind o vanzare cu plata la un termen ulterior. Ar fi de altfel absurd sa consideram ca proprietatea si riscurile ce poarta asupra combustibilului deja pompat sunt suportate in continuare de vanzator.

Doi la mana, combustibilul a fost cumparat folosind un card de combustibil, pus la dispozitia angajatului. De aceea, orice combustibil cumparat folosind acel card va fi considerat ca detinut cu just titlu.

Trei la mana, dupa cum bine ati observat, furtul presupune luare a unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia. Or, in cazul acesta, se poate considera ca benzina era in acel moment in posesia sau detentia companiei? In niciun caz.



Întradevăr și după părerea mea nu pare a fi furt. Combustibilul era în posesia legitimă a persoanei respective (fusese alimentat legitim de la pompa pe baza unei „convenții” - cardul respectiv), ori posesia legitimă e suficient pt ca să nu fie furt, nefiind cerută calitatea de proprietar.
Deci, după părerea mea furtul iese din calcul.

Discuția se pune între abuz de încredere și delapidare.
Pentru delapidare, conform textului de lege se impune condiția ca bunurile delapidate să fie „gestionate sau administrate” de către făpuitor. Astfel, dacă fapta ar fi fost săvârșită de o persoană care avea în atribuțiile de serviciu gestionarea sau administrarea combustibilului, putea să fie delapidare (de exemplu un gestionar de la depozitul de combustibili). Dar șoferul care alimentează cu acel combustibil autoturismul pentru a-l folosi în timpul serviciului nu cred că putem spune că „gestionează sau administrează” acel combustibil.
Având în vedere aceste considerente nu sunt înplinite condițiile referitoare la calitatea persoanei pentru a fi delapidare.

Mai rămâne așadar abuzul de încredere.
Și după părerea mea fapta respecivă se încadrează la infracțiunea de abuz de încredere. Este vorba de „a dispune” pe nedrept, sub orice formă de un bun deținut legitim pe baza unui titlu.
Fapul că a vândut acel combustibil este un act dfe dipoziție. Exact în aceași situațioe ne-am fi aflat dacă șoferul ar fi folosit combustibilul (la mașina pesonală sau la mașina de servici) în scopuri personale.

Eu așa aș judeca această speță. Nu pot să spun cu certitudine că este o opinie agreată de către toată lumea dar cu aceste argumente doar la concluzia asta pot să ajung.

Ultima modificare: Marți, 28 August 2012
Patrick_, utilizator
Asta e si parerea mea Patrick.

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica infractiuni creedy creedy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la incadrarea juridica a urmatoarelor fapte: Salariatul unei societati comerciale a fost trimis ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere Cristiann86 Cristiann86 Abuzul de incredere, furt, delapidare a) Un vanzator angajat la un magazin de cartier ia din banii luati din vanzarea produselor de pe rafturi. Ce ... (vezi toată discuția)
Delapidare magdalenapaun magdalenapaun pentru a fi subiect activ al infractiunii de delapidare in cadrul unei societati comerciale un conducator auto tb sa aiba atributiile unui gestionar conform ... (vezi toată discuția)