avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Caracteristic substantei active de tip JWH
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Caracteristic substantei active de tip JWH

Buna ziua.

Solicit sprijinul dvs. pentru lamurirea interpretarii unor aspecte dintr-un raport de analiza tehnico-stiintifica.

1. Intr-o speta, instanta dispune o analiza de laborator ale unor fragmente vegetale de tip „spice” ce se puteau cumpara candva in magazinele de vise.
2. Laboratorul constata ca din extractul probei litigiu se separa un compus caracteristic cu cel al compusului de tip JWH.
3. In raportul depus instantei se spune: CONCENTRATIA SUBSTANTELOR ACTIVE NU POATE FI REALIZATA DIN LIPSA ETALONULUI SUBSTANTEI ACTIVE.
4. Neavand etaloane necesare studiului, analiza laboratorului nu a determinat formula moleculara a substantei.

Avand in vedere faptul ca, laboratorul de analiza si profil nu detine etaloane de comparatie, formularea SPECTRUL DE MASA ESTE CARACTERISTIC CU CEL AL COMPUSULUI DE TIP JWH, cat si nereusind determinarea formulei moleculare, inseamna cu o probabilitate de 100% ca substanta gasita este de tip JWH?

A avea caracteristici asemanatoare, inseamna a fi identic si exact acelasi lucru, ori poate fi cu totul altceva avand caracteristici asemanatoare?

Va multumesc pentru atentia si raspunsul dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
Marka, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:48, 29 August 2012
eu merge pe existenta unui dubiu. lipsa etalonului este esentiala ptr inexistenta certitudinii.
din discutia cu procurorul stit cumva daca este pornit pe rechizitoriu sau doar incearca apa cu degetul?
Marka a scris:


Aspectul analizei chimice de laborator l-am inteles, ceea ce n-am inteles este interpretarea juridica, acesta fiind si motivul pentru care am postat acest subiect avand in vedere ca, sunteti multi juristi cu calitati deosebite si veniti in sprijinul celor multi cu probleme juridice neclare.

In concluzie, as dori sa aflu din punct de vedere juridic, a avea caracteristicile substantei X se intelege, a fi cu probabilitate de 100%, cert si indubitabil a fi X, ori ramane loc de dubiu?

Va multumesc.



Pentru a fi cert ar trebui sa fie 100% insa problema cu ,,are caracteristicile...substantei interzise " poate derura instanta de judecata.
Instanta se va uita in principal la concluzii.


Daca cele doua spectre ar fi identice, atunci s-ar putea spune cu certitudine ca este vorba de aceeasi substanta. (aceste aspecte sunt din domeniul chimiei)

Sub acest aspect, din punct de vedere chimic, daca nu exista certitudine inseamna ca poate fi vorba de o alta substanta apropiata si nu neaparat cea interzisa de lege.

In chimie, din cate stiu eu, formulele chimice moleculare sunt foarte precise si daca privim lucrurile asa, o formula diferita inseamna ca ar fi alta substanta...caz in care nu ar mai fi vorba de o substanta interzisa iar acuzarea trebuie sa dovedeasca in mod cert ca este vorba de o substanta interzisa de lege si nu doar sa existe o banuiala sau o presupunere.
Rolul unui raport tehnico-stiintific este tocmai acela de a lamuri cauza sub toate spectele indicate de instanta.


Va multumesc pentru raspunsurile dvs.
Domnului avocat Matahachiro:

Nu, nu incearca apa cu degetul, la inceput s-a bagat pana la glezne, dupa care pana la brau si in prezent deja inoata pe sub apa (cam tulbure), iar speta descrisa se afla in starea de judecata pe fond la Tribunal.
Va multumesc pentru raspunsul dvs. domnule Lascoschi.

Referitor la aspectele chimice din raportul de analiza, DA, sunt parti ale raportului care nu sunt foarte precise si lipsa formulei chimice moleculare ar fi numai unul dintre acestea.

Intr-adevar rolul unui raport tehnico-stiintific este tocmai acela de a lamuri cauza sub toate aspectele indicate de catre instanta, dar aici pe langa neclaritatile expuse pana acum mai am o alta problema pe care iarasi nu o prea inteleg.

Instanta a dispus efectuarea unui raport al contraprobelor, iar laboratorul a realizat un raport al probelor.
Acest aspect l-am postat careva zi aici pe forum, un domn profesionist in domeniul criminalistic ma lamurit in anumite puncte si am inteles cat de cat raspunsul dansului, dar inca tot sunt derutat cu privire la Probe/Contraprobe acest lucru fiind motivul pentru care mai ridic odata urmatoarea intrebare (pe puncte sa fie cat mai usor de inteles):

1. Organul de cercetare penala preda proba alcatuita din 12 grame fragmente vegetale laboratorului.
2. Laboratorul analizeaza 5 grame de fragmente vegetale din cele 12 grame.
3. In instanta inculpatul solicita si se admite un alt studiu al contraprobelor.
4. Un al doilea laborator efectueaza un studiu pe cele 7 grame de fragmente vegetale ramase

Intrebarea:

Daca instanta a dispus efectuarea unei analize suplimentare de laborator pe CONTRAPROBE, acestea sunt cele 5 grame de fragmente vegetale deja supuse primului studiu.

Si intrebarea 2:

Daca al doilea laborator a realizat un studiu pe PROBE cele 7 grame de fragmente vegetale, dar care inca nu au fost analizate, acestea sunt acelasi lucru cu CONTRAPROBELE?

Ori CONTRAPROBELE sunt cele 5 grame de fragmente vegetale care deja au fost supuse analizei si a doua analiza ar fi trebuit realizata pe cele 5 grame de fragmente vegetale si sa confirme si intareasca rezultatul primei analize?

In speranta ca nu v-am derutat, astept raspunsurile dvs.

Cu stima, Florin
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
Marka, utilizator
analizele au ca finalitate distrugerea probelor asupra carora au fost efectuate, deci nu este posibila reanalizarea acelorasi probe.

contraprobele sunt cele pastrate spre o verificare/reanalizare ulterioara, dupa caz, in nici un caz cele analizate prima data, acestea fiind distruse in urma analizelor.

Alte discuții în legătură

Cantitate minima de fragmente vegetale pentru realizarea unui raport de expertiza fizico-chimica Marka Marka Buna seara! Va rog, sa ma ajutati cu un raspunsuri la intrebarile de mai jos. Care este cantitatea minima de fragmente vegetale (in care se presupune ... (vezi toată discuția)
Importanta sau neimportanta fotografiei in cadrul raportului de constatare tehnico-stiintifica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In raportul de constatare tehnico-stiintific nu exista obligativitatea de a se efectua si fotografii? Aceasta intrebare este la modul general. In cadrul ... (vezi toată discuția)
Urgent. care este diferenta intre proba si contraproba? Marka Marka Buna ziua. Solicit sprijinul dvs. pentru clarificarea urgenta a unei nelamuriri cu privire la PROBA si CONTRAPROBA. 1. Este vorba despre un proces penal ... (vezi toată discuția)