avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... IMPORTANT: Pensia de invaliditate se va acorda ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

IMPORTANT: Pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate

in legatura cu articolul de mai jos sant in aceeasi situatie
ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru a rezolva si eu cu pensia de boala?


Decizia nr. 680/2012 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 73 alin. (1) din Legea nr. 263/2010
Medicul expert al asigurărilor sociale nu are cum să încadreze pe cineva în grad de invaliditate în mod retroactiv. Încadrarea în grad de invaliditate are în vedere starea de sănătate a pacientului la data prezentării la comisie. Este evident că nu poate rezulta din documente medicale întocmite în prezent cum s-a simţit o persoană acum un an. :)
tudorvaleriu a scris:


3) ............. daca nu are un cat de mic stagiu de cotizare la pensie nu va putea beneficia de pensie de invaliditate.


Persoanele care au lucrat cativa ani,apoi au beneficiat de indemnizatie de somer si au beneficiat si de indemnizatie crestere copil (cei care au avut copii in crestere pana la varsta de 2 ani), si intre timp nu a mai lucrat,aceste vechime de la AJOFM si AJPIS nu se constituie vechime-stagiu de cotizare pentru a beneficia de pensie de invaliditate?
De remarcat ca in perioada de crestere copil pana la varsta de 2 ani,si indemnizatie de somaj,persoana respectiva in acest timp a continuat studiile superioare (facultate si master), deci a mers in paralel, care poate sa se constituie vechime si studiile superioare si cele din perioada de crestere copil sau somaj.

Intrebarea este: nu se poate considera stagiu de cotizare la pensie cele descrise mai sus pentru a se beneficia de pensie de invaliditate?
pt laur 1979 te poti pensiona pe caz de boala fara sa fi avut nici o luna de munca doar ca av trebui sa achiti la casa de pensi 200 ron, ceva de genu si apoi sa mergi la comisia de capacitate a munci de care aparti si sati ieie certificatu de incapacitate de munca , dupa care iti depui dosaru la casa de pensii. O sa primesti o pensie de sub 3jumate dra vei primi din oficiu 3jumate , deoare nu o sa ti acorde stagiul de cotizare din oficiu pt ca nu ai anii munciti din tabel .
Am si eu o nelamurire. Am gradul I cu insotitor, primesc 633 lei indemnizatie insotitor, 293 lei indemnizatie handicap si 350 lei pensie de urmas. Nu am muncit niciodata si am 35 de ani. In acest caz mai pot sa iau si pensie de invaliditate? Din ce stiu eu, daca as avea pensie sau alt venit, nu as mai lua pensia de urmas, si daca pensia de invaliditate ar fi tot 350 lei, nu as face nimic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2014
viomusicstudio, utilizator
Pensia de urmaş nu poate fi cumulată cu o altă pensie, dar poate fi cumulată cu alte venituri.

Întrucât nu aţi muncit niciodată, nu puteţi beneficia de pensie de invaliditate. Presupunând că, în viitor, veţi realiza un stagiu cât de mic fie chiar şi prin încheierea unui contract de asigurare socială, cuantumul pensiei de invaliditate va fi foarte mic. Nici această pensie nu are cum să depăşească cuantumul indemnizaţiei de 350 lei pe care o primiţi în prezent.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensie, stagiu insuficient de cotizare mio28 mio28 Sunt nascuta in 25.11.1950 si am un stagiu de cotizare de doar 8.5 ani, exista vreo posibilitate de a primi pensie?conform hotărârii Curţii Constituţionale ... (vezi toată discuția)
Pensie (de urmas?) gradul 3 de invaliditate CatalinNic CatalinNic Buna ziua, Situatia este urmatoarea. Mama mea a beneficiat pana in aceasta luna de pensie de urmas (in urma decesului tatalui meu) fiind incadrata cu un ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate gabryelalion gabryelalion Fiul meu in varsta de 24 de ani are handicap grav,iar pe 23 mai 2013 am fost la comisia de expertiza a capacitatii de munca si a primit gradul I de ... (vezi toată discuția)