Buna ziua, am 2 intrebari referitoare la concediul de odihna:
1. se poate efectua concediu de odihna in timpul preavizului, la cererea angajatului, fara a se prelungi perioada de preaviz?
2. la plecarea unui angajat, la calculul concediului de odihna cuvenit se adauga si zilele aferente perioadei de preaviz, de 20 de zile lucratoare, adica aproape 2 zile sau se ia in calcul perioada lucrata pana la depunerea demisiei?
Dar nu este prevazut nici ca se poate acorda concediu de odihna pe timpul preavizului. Salariatul s-ar ajla in doua situatii in acelasi timp Este o problema controversata. Sustin si eu ca pe perioada preavizului salariatul trebuie sa fie prezent la lucru sa predea lucrari, documente, gestiuni dupa caz . In cazul demisiei daca angajatorul poate renunta la perioada de preaviz poate sa inceteze CIM cu art 81, al.7
7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv
In plus concediu de odihna se poate compensa in bani la lichidarea salariatului, caz in care nu l-a efectuat pana la intrarea in preaviz.
Multumesc pentru intelegere
faptul ca un salariat, aflat in perioada de preaviz, face o cerere de concediu asta nu garanteaza ca angajatorul o va si aproba. Dar aceasta nu inseamna ca salariatul nu are dreptul din start de a face o astfel de cerere.
Daca veti corobora mai multe articole din cdoul Muncii veti observa ca este specificat dreptul salariatului de a beneficia de CO de durata preavizului .. un text de lege se poate aplica si prin coroborare cu alte texte de lege , nu trebuie sa ne limitam doar la un anumit articol ...
Se pot corela toate textele din toate articolele legii, obligativitatea efectuarii preavizului si la demisie si la concediere vine din necesitatea acoperii unei situatii in cazul: concedierii necesitatea gasirii unui nou loc de munca - caz in care efectuarea co in preaviz este privarea salariatului de un drept financiar, atat compensarea co cat si plata salariului in preaviz, iar in cazul demisiei: preavizul asigura angajatorului o continuitate a activitatii in locul de munca respectiv.
Nu vad ce rost are sa obligi un salariat sa efectueze previzul in cazul demisiei daca ii acorzi co, cu alte cuvinte nu ai nevoie sa fie prezent la locul de munca, in schimb ii intarzii incheierea CIM. Aprobi demisia cu data depunerii si compensezi co ca tot acelasi lucru este, salariatul incaseaza indemnizatia fara sa se mai prezinte la locul de munca.
Personal o consider o falsa problema aprobarea co in preaviz in cazul demisiei.
In cazul concedierii efectuare co in preaviz este o privare de drepturi banesti, dupa parerea mea.
Si dreptul la CO este garantat atat prin Constitutie, cat si prin Codul Muncii .... prin urmare , angajatorul nu poate priva de acest drept pe salariat .
Preaviz si c.o.
Viovas
Buna ziua.
Am o cerere de concediu de 10 zile de concediu aprobata, pentru perioada 06.10 - 24.10. dar azi, daca imi depun demisia cu preaviz si angajatorul ... (vezi toată discuția)
Demisie
Daliborka
Buna seara,
in cazul in care o persoana are concediu de odihna aprobat(semnat si de seful de departament) in perioada 14 august-22 august iar in data de 10 ... (vezi toată discuția)