avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Întreþinerea pentru un apartament nelocuit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Întreþinerea pentru un apartament nelocuit

Detin un apartament în care merg rar, doar ca să aerisesc, dar mi se impune să plătesc întreţinerea. E legal?

Cel mai recent răspuns: latka , moderator 04:55, 16 Iunie 2022
In normele de aplicare ale legii 230/2007 la art. 32, ali. 3 scrie: Nici un proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.
getafolescu a scris:

in ziarul Libertatea scrie ca nu este legal
[ link extern ]
Nu va luati dupa ce scrie la ziar, luati-va dupa ce scrie in lege, HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.
Sunteti scutita numai de plata cheltuielilor care se repartizeaza pe numar de persoane, nelocuindacolo, nu platiti aceste:
- gaze;
- curent electric;
- salubritatea.

In rest platiti toate cheltuielile care se repartizeaza pe cota=parte indiviza si care nu depind de prezenta in apartament a locatarilor.

Am o locuinta unde nu va locui nimeni,vreau sa stiu ce trebuie platit obligatoriu,pentru caldura am montate repartitoare,pentru apa nu exista apometre,gazele,apa rece si calda,gunoi,lumina pe scara,liftul si femeia de serviciu?mai ramane de platit doar salarii administrator si presedinta,interfon?trebuie sa chem sa imi sigileze repartitoarele?am facut o cerere pentru luna octombrie ca nu va locui nimeni,mai trebuie sa fac altceva?vreau sa stiu cum rezolv cu caldura,nu vreau suprize din partea administatorei si presedintei,mai ales ca mereu am probleme cu ele.
Va multumesc.
Platiti:
- apa in functie de modul de repartizare care depinde de contorizarea pe apartament. Ne-ati spus ca nu aveti apometre, dar ceilalti au? Conteaza.
- caldura (parti comune + tevile verticale din apartament);
- salarii si indemnizatii;
- cheltuieli administrative si reparatii, lucrari de intretinere (pe cota-parte ndiviza);
- ascensor.

Nu platiti:
- apa daca toata lumea NU are apometre deoarece, in acest caz, apa se repartizeaza pe numar de persoane si dv. nelocuind acolo, deci 0 persoane, atunci nu platiti.
- curentul electric;
- gazele;
- salubritatea (gunoiul).

Sigilarea repartitoarelor se face la toata lumea si consta in lipirea unei benzi de hartie peste dispozitivul prins de calorifer. Nu cred ca despre asta vorbiti, ci va referiti la robinetele de la calorifere.
Daca plecati de-acasa, inchideti robinetele caloriferelor la "steluta" pentru ca, in caz de scadere excesiva a temperaturii, robinetul lasa sa treaca o cantitate mica de agent termic in calorifer, incalzindu-l si echilibrand temperatura din camera. Veti plati in acest caz si numai in acest caz o suma infima pentru consumul individual de caldura.
Este bine sa stabiliti cu administratora de a pune o valoare minuscula la indexul repartitoarelor deoarece acestea trebuie citite lunar. Sau poate aveti o persoana de incredere pe care sa o rugati sa vina sa va citeasca repartitoarele si sa faca declararea indecsilor.

In general incercati sa aveti o comunicare pozitiva cu administratora ca sa evitati conflictele inutile.
Nu are legatura exacta cu subiectul dar citind prin HG 1588/2007 am gasit si urmatorul alineat:

Proprietarii apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă deconectaţi de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al clădirii au obligaţia să-şi asigure o altă sursă de încălzire

Eu inteleg de aici ca orice proprietar care are centrala termica de apartament are obligatia de a-si incalzi apartamentul. Adica, chiar daca un apartament e nelocuit, e obligatoriu sa fie incalzit.

Pot exista apartamente cu centrala proprie care sa nu fie locuite de nimeni, iar centrala sa fie oprita pe perioada iernii. Eu pricep din sensul legii ca nu-i voie. Am dreptate ?

Alte discuții în legătură

Plata intretinere mari112 mari112 Buna ziua, as dori sa aflu ce trebuie sa apara pe lista de intretinere in dreptul unui apartament in care nu locuieste nimeni. Mai concret detin o garsoniera ... (vezi toată discuția)
Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)
Obligatii de plata la intretinere pentru un apartament nelocuit danapascu01 danapascu01 As vrea sa va relatez o situatie legata de plata intretinerii pentru un apartament in care nu locuieste nimeni: in primul rand, in blocul respectiv locatarii ... (vezi toată discuția)