avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343.2010 ANRSC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343.2010 ANRSC

1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca pentru a fi luate in considerare la calculul costurilor de incalzire trebuie ca minimum 80% din apartamente sa accepte dotarea cu repartitoare, altcumva costurile se repartizeaza functie de SET.
2. Dar daca , intr-un imobil ce are montate repartitoare in toate apartamentele, 25% dintre proprietari vor sa renunte la ele se revine la calculul functie de SET ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 20:53, 2 Noiembrie 2012
Se poate renunta la repartitoare daca 25% din proprietari vor.
Este o tampenie ideea ca nu se poate renunta la ele, odata ce s-au montat. Nu e destul ca la noi in tara exista solutia "originala", in care o parte din proprietari au montate repartitoare, iar o parte nu au. Unde in Europa mai exista asa ceva?
Directiva 2006/32/CE privind eficienţa energetică la utilizatorii finali şi serviciile energetice prevede:
Art. 13 - Contorizarea și facturarea detaliată a consumului de energie
(1) Statele membre garantează că, ÎN MÃSURA ÎN CARE este posibil d.p.d.v. tehnic, rezonabil d.p.d.v. financiar și proporțional în raport cu economiile de energie potențiale, consumatorii finali de ... servicii de încălzire ... urbană centralizată sunt dotați cu contoare individuale la prețuri competitive, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali.

Inainte de a aborda problema juridic, dpdv tehnic, nu se poate admite functionarea unui sistem de repartizare cu oricat de putine repartitoare in bloc.
Daca la montare este nevoie de 80% pentru functionarea sistemului, cum de poate functiona dupa aceea cu un procent mai mic?
Daca ar putea functiona, cu un procent mai mic, de ce este impus acel minim la inceput?
Care este logica?
Unii ar trebui sa mai si gandeasca inainte de a afirma ceva, nu doar sa preia mecanic niste idei lipsite de logica.

In caz de renuntare la repartitoare se aplica criteriul cotei indivize de suparafata utila.
Pentru a asigura necesarul de căldură, apartamente dintre etaje beneficiază și de căldura indirectă, de la apartamentele situate la ultimul etaj, parter, care, prin proiect, au un număr mai mare de elemente de calorifer. Apartamentele din zone marginale au rol de zonă tampon între mediul exterior şi apartamentele dintre etaje, asigurând o temperatură normală şi între etaje. De aceea trebuie aplicaţi factori de corecţie. Prin folosirea criteriului suprafeței utile, aceste corecții se produc automat.
Repartizarea costurilor exclusiv conform suprafeței echivalentă termic a caloriferelor (puterea termică în wati) reprezintă o inechitate, nereflectind in totalitate serviciul de care beneficiaza proprietarii.
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
darida, utilizator
Da numai ca in unele apartamente, si nu sunt putine deloc, s-au scos calorifere din functiune, in altele s-au montat calorifere in plus, in altele s-au inlocuit caloriferele vechi si ineficiente cu altele noi, mai performante.

Abia in aceasta situatie, netinand cont de SET-ul apartamentului si repartizand egal costurile incalzirii la doua apartamente similare, dar cu sisteme de incalzit diferite (calorifere noi sau vechi, mai multe sau mai putine, mai mari sau mai mici) se creaza niste inechitati groaznice.

Cine vrea sa renunte la repartitoare o poate face, dar atentie sa nu creati inechitati mai mari decat cu repartitoarele si in plus de asta unii vor arunca banii pe fereastra la modul cel mai propriu, lasandu-si caloriferele sa functioneze pe maxim in zilele mai calduroase din iarna, fiind nevoiti sa deschida fereastra pentru racirea camerei la o temperatura suportabila.

Ganditi-va la posesorii de CT care atunci cand este mai cald afara isi diminueaza capacitatea de incalzire la centrale, deci se face un reglaj al energiei utilizate. In cazul renuntarii la repartitoare nimeni nu va mai avea interesul sa o faca, dar se vor plange ca arunca banii de pomana pe caldura fara posibilitatea de a-si gestiona aceste costuri.

@grandanat

Eu am caz in care in luna aprilie si octombrie in fiecare an nu dam la calcul caldura. Firma cu care avem contract nu ne calculeaza, deci nu ne incaseaza nici comision. De-abia in noiembrie cand se face calculul pentru regularizarea aprilie-octombrie-noiembrie se plateste comision normal pentru o luna de calcul. Chiar putem da la calcul o singura data pe an, in decembrie, la regularizarea anuala si am plati un singur comicion pentru o luna de calcul.
Deci firma are contract, dar nu percepe comision decat pentru lunile in care efectueaza calculul.
Nu are rost reziliarea unui asemenea contract deoarece mentinerea lui fara sa ii dai de lucru firmei nu costa asociatia absolut nimic. E o prostie rezilierea care inseamna nervi, comentarii inutile si interminabile, bani pentru procese....si cu rezultate incerte.
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
elga50, moderator
Referitor la @gradanat :Daca nu faceti calcul in lunile aprilie si octombrie pe baza citirii repartitoarelor, cum procedati cu factura de incalzire pe lunile respective ?
a)Le platiti din fondul de rulment si recuperati odata cu calculul din Noiembrie ?
b) Repartizati functie de suprafata utila si apoi ccomunicati firmei cat ati incasat pentru a calcula regularizarea din noiembrie?
Daca nu se da la calcul in lunile aprilie si octombrie, se repartizeaza pe liste in functie cota-parte indiviza, iar in noiembrie se face regularizarea, diferenta intre indexul noiembrie-martie, din care se scad sumele puse pe liste in aprilie si octombrie.
In cazul expus de dvs, consider ca metoda de calcul ramane tot aceea, cota indiviza de suparafata utila, dar, trebuie, bineinteles facute niste corectii (in + sau -) in cazul celor care si-au modificat SET.
Ar trebui inclusiv alocate niste cote minime de consum in cazul debransarilor, daca nu s-a facut echilibrare hidraulica si nici nu s-a modificat (redus) contractul de furnizare al energiei termice pt Asociatie, conform noii SET, asa cum cere si Ordinul 91/2007 al ANRSC, care luat in seama, "dupa lupte seculare", problemele ridicate de specialisti.
Cota este justificata si pentru incalzirea indirecta, daca nu s-a prevazut sursa de incalzire in urma debransarii.

Problema procentului de 80% nu este o simpla problema de vointa, de cvorum, cum considera multi, caci in acest caz ar fi reglementata in legislatia asociatiilor de proprietari. Nu exista nici o ratiune in a stabili un cvorum mai mare decat pentru aprobarea bugetului asociatiei sau chiar modificarea statutului asociatiei, decat una de natura tehnica.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri marinel73 marinel73 Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Începând cu sezonul de încălzire ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)