avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343.2010 ANRSC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343.2010 ANRSC

1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca pentru a fi luate in considerare la calculul costurilor de incalzire trebuie ca minimum 80% din apartamente sa accepte dotarea cu repartitoare, altcumva costurile se repartizeaza functie de SET.
2. Dar daca , intr-un imobil ce are montate repartitoare in toate apartamentele, 25% dintre proprietari vor sa renunte la ele se revine la calculul functie de SET ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 20:53, 2 Noiembrie 2012
Din interventiile de pana acum este clar ca nu exista nici o norma legala sau o reglementare a ANSRC privind obligativitatea procentului de 80% pentru existenta repartitoarelor.
In cazul nostru, dupa consultarea tuturor proprietarilor, 30% nu mai vor repartitoare. Problema este ca peste jumatate din cei care doresc repartitoare locuiesc in apartamentele care nu le deschid, folosind caldura venita prin peretii comuni cu vecinii,de jos,sus,stanga dreapta . Prin modul lor de actiune, produc consumuri mari la cei care incalzesc normal apartametul si mai ales celor care au nesansa sa se afle pe post de "sandwich" intre doi vecini ce nu deschid repartitoarele.

Noi am hatarat sa angajam pentru acest sezon o firma care sa intocmeasca fisa tehnica pentru fiecare apartament (conf. O 343) si partile comune, sa monteze repartitorul comun, si sa calculeze consumurile conform Normelor tehnice in vigoare.
In paralel, vom face pentru noi, o repartizare a costurilor de incalzire in regim mixt, respectiv pentru apartamentele care nu vor repartitoare se face calculul pe baza cotei indivize. Astfel vom avea o comparatie asupra eficientei renuntarii la repartitoare.

Oricum , opinia mea este ca montarea de repartitoare in sistemele de incalzire centralizata este o mare eroare, acestea fiind utile doar in cazul imobilelor ce au un incalzire proprie, fara pierderi in reteaua de incalzire si unde costul sursei de energie termica-gaz,combustibil lichid,etc - este sub controlul strict al Asociatiei .
ANRSC a hotarat initial ca e nevoie de 100% din proprietari sa si monteze repartitoare. Dupa aceea a scazut procentul la 80% (nu stim pe baza carui argument stiintific). Procentul de 100% sau 80 % este oricum in primul rand o conditie tehnica, adica sistemul de repartizare nu poate functiona cu un nr mai mic de repartitoare, nu e o simpla problema de cvorum. In Europa de vest nu exista situatia cand o parte din proprietari au repartitoarre, iar o parte nu au intr-un bloc.

"Consumurile" mari sunt date de nerespectarea conditiilor de montare a repartitorelor. Nu s-a efectuat echilibrarea hidraulica a instalatiei. Cand se inchid robinetii termostatici, pe contorul de bloc nu se produce o reducere proportionala a consumului total, ci mai mica. Creste presiunea si debitul in instalatia ramasa in functiune, unde circula amboulea un surplus de agent termic fata de necesarul stabilit la proiectare. Practic, cei care se incalzesc platesc o parte din agentul termic contractat de Asociatie pentru cei care inchid caloriferele, si care nu se poate elimina din instalatie decat prin echilibrare (montarea unor regulatoare de presiune automate).
Faptul ca pierdeti caldura catre cei care inchid caloriferele este o alta sursa a erorilor de repartizare a costurilor.

[EDIT = pana va hotarati sa va ponderati limbajul]
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
elga50, moderator
@Nelman
Nu puteti avea un sistem mixt de calcul al caldurii.
Trebuie sa va hotarati asupra unuia singur, ori cu repartitoare, ori fara repartitoare.
Faceti un inventar al instalatiei, recalculati cota-parte numai pentru aplicarea in calculul caldurii si apoi puteti opta oricand, in orice sezon rece la unul din sisteme. Ati fi pregatit in acest fel pentru luarea deciziei in oricare dintre optiuni.

@darida
Vad ca tot insistati pe aceasta echilibrare hidraulica, iar eu v-am spus de cateva ori ca, cel putin in Bucuresti, aceasta este facuta. Macar puneti sintagma "daca nu s-a facut...." ca sa nu mai radicalizati de pomana oamenii care, uneori, nu stiu daca la ei in bloc s-a facut sau nu echilibrarea. Pleaca de pe acest forum cu informatii date de dv. in calitate de guru, dar fara sa stiti daca la ei in bloc s-a facut sau nu aceasta echilibrare.
Deci va rog, mai multa grija in a condamna in stanga si-n dreapta.
@elga

multumesc pentru confirmarea deciziei noastre de a aplica in continuare calculul pe baza de repartitoare pentru acest sezon , in paralel cu simularea celui fara repartitoare.
Am nevoie de o clarificare: se calculeaza functie de suprafata utila a apartametului(cum scrie pe atentionarea de pe site-ul ANSRC) sau functie de SET, conform fisei tehnice ce va fi intocmita de firma prestatoare ?

@darida

imobilul nostru are montate dispozitivele de echilibrare hidraulica.
Pai eu as zice sa faceti calculul simulat in functie de SET, am mai spus de ce, pentru ca este realist.
DAR....simularea nu prea o sa fie graitoare pentru ca o faceti pe un consum cenzurat de repartitoare.
Adica impartiti un consum global facut cu economie la pausal. Ia ganditi-va, daca n-ar fi consum cenzurat? :)

Alte discuții în legătură

Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri marinel73 marinel73 Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Începând cu sezonul de încălzire ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)