avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... buna reputatie - admitere
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

buna reputatie - admitere

Discutam cu un cunoscut, in prezent consilier juridic, despre admitere si imi pune urmatoarea intrebare: poate deveni magistrat (concursul de 5 ani) daca cu mult timp in urma a primit o amenda administrativa (art.18), inainte de a face chiar facultatea?
Parerea mea este ca nu constituie antecedent penal dar s-ar putea sa fie o problema cu buna reputatie.
Pe el il interesa daca sa se implice in tot ce inseamna admitere sau sa renunte de pe acum, adica sa nu se trezeasca cu surpriza ca promoveaza examenul si il resping la final.
Astept ceva pareri. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: dislexic , utilizator 20:32, 12 Iunie 2009
Ce importanta are timpul? Nu se specifica nicaieri ca buna reputatie depinde de timp. E o absurditate. Inseamna sa fie "condamnat" pe viata .
Nu e vorba de prescriptie aici,deoarece datele operative se pare ca nu se sterg niciodata.18/1 a ramasa dupa vremea comunistilor si nu se scrie nicaieri in cat timp se radiaza din cazierul asta secret .
Potrivit interpretarii CSM orice persoana ce a fost sanctionata administrativ, are o interdictie pe viata de acces la funciile publice deoarece prin mentinerea in cazierul “secret” a acelei amenzi si luarea acesteia in considerare ,indiferent de urmarile faptei si de perioada care a trecut, denota o lipsa de buna reputatie.
O astfel de concluzie este inadmisibila contravenind flagrant principiilor statului de drept conform carora oricine are dreptul la reabilitare si reintegrare in societate si se bucura de prezumtia de nevinovatie, amintind de regimul comunism,care facea aprecieri nu cu privire la persoana ci la trecutul si dosarul acesteia.
Interesant este si in profesia voastra, deci mai bine o amenda penala (care se sterge) decat una administrativa!!!!
Asta da , denota ca traim in Romania!
Eu sunt expert contabil , si la noi se cere cazierul judiciar, fiscal...chestii normale zic eu, dar la cum functioneaza justitia in Romania nu poti sa spui ca cei cu amenzi sunt vinovati iar celilati sunt cetateni model.Eu pe fata o cunosc de multi ani si sincer o persoana mai corecta rar intalnesti..... dar de.. e dalmatianca!!!
Si in noile coduri(penal ,civil) se mentin asemenea absurditati?Eu recunosc , i-am indicat o cale nu tocmai ortodoxa de a o sterge... dar ea e corecta!!!!Ce ciudata e viata uneori
Intre una si alta au fost 3 ani, daca imi amintesc bine!
Art. 2
In cazierul judiciar se tine evidenta persoanelor condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal sau administrativ.

Art. 9
In cazierul judiciar se inscriu date privind:
• a) pedepsele, masurile de siguranta si educative, pronuntate prin hotarari judecatoresti definitive;
• b) inceperea, intreruperea si incetarea executarii pedepsei inchisorii, a masurilor de siguranta si educative, liberarea conditionata si revocarea acesteia, achitarea amenzii penale;
• c) amnistia, gratierea, prescriptia executarii pedepsei, reabilitarea;
• d) pedepsele si masurile pronuntate prin hotarari penale definitive de instantele judecatoresti din strainatate, precum si masurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din strainatate, daca aceste hotarari au fost recunoscute de organele romane competente;
• e) hotararile definitive care impun modificari in cazierul judiciar;
• f) extradarea.

Art. 10
In evidenta unitatilor de politie prevazute la Art. 6 si 7 se noteaza in mod provizoriu in cazierul judiciar, pana la solutionarea definitiva a cauzei, cand se sterg din evidenta, date privind persoanele fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale sau arestarea preventiva. Aceste date nu se inscriu in certificatul de cazier judiciar eliberat persoanei fizice.

Art. 11
Inscrierea datelor prevazute la Art. 9 sau notarile provizorii mentionate la Art. 10 se fac in baza:
• a) extraselor de pe hotararile judecatoresti definitive, precum si de pe incheierile de extindere a procesului penal, trimise de instanta judecatoreasca;
• b) comunicarilor de incepere, intrerupere ori incetare a executarii pedepsei inchisorii, a masurii arestarii preventive, de executare a masurilor de siguranta si a celor educative, trimise de unitatea unde acestea se executa sau de unitatea locala de politie in cazurile prevazute la Art. 12 alin. (3) ;
• c) comunicarii privind ducerea la indeplinire a hotararii de extradare, trimisa de organul care a pus in executare aceasta masura;
• d) comunicarilor de punere in miscare a actiunii penale, a extraselor de pe ordonantele de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a acesteia, trimise de organul de urmarire penala care a luat masura;
• e) comunicarii privind achitarea amenzii penale.

Art. 12
(1) Extrasele, comunicarile si celelalte acte prevazute la Art. 11 se trimit unitatilor de politie competente potrivit Art. 6 si 7, in termen de cel mult 10 zile de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, a luarii masurii, pronuntarii solutiei sau savarsirii faptului juridic ce trebuie luat in evidenta.
(2) In cazurile de incepere a executarii pedepsei intr-un loc de detentie sau la locul de munca, a arestarii preventive, a internarii minorului intr-un centru de reeducare sau institut medical-educativ si a internarii medicale, comunicarile vor fi insotite de fisa dactiloscopica decadactilara. Aceste comunicari se trimit atat cazierului judiciar de la locul de nastere al persoanei in cauza, cat si cazierului judiciar central din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
(3) Pentru persoanele internate in centre de reeducare sau in institute medical-educative, fisa dactiloscopica decadactilara se intocmeste de unitatea locala de politie, care trimite si comunicarea.

Art. 13
(1) Persoanele inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
• a) faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt prevazute de lege ca infractiuni;
• b) a intervenit reabilitarea judecatoreasca sau de drept;
• c) a intervenit amnistia;
• d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsa privativa de libertate de cel mult 3 ani si au trecut 20 de ani de la data ramanerii definitive a condamnarii;
• e) au decedat;
• f) au fost scoase de sub urmarire, s-a dispus fata de ele incetarea urmaririi penale ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal;
• g) au executat masura educativa a libertatii supravegheate, a internarii intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ;
• h) a trecut un an de la data aplicarii masurii educative a mustrarii.
(2) In cazul cand in cazierul judiciar al persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a) -d) si f) exista si alte mentiuni, se sterg numai mentiunile care impun scoaterea din evidenta.


Nu se specifica nimic (cand se radiaza din cazier) despre amenda administrativa aplicata de procuror in temeiul art.18/1 C.P. !!!! E absurd,sa ramana inscrisa in cazier pe viata!

buna reputatie nu se bazeaza pe o dispozitie legala sau pe cazierul judiciar. e pur si simplu o apreciere. din acest motiv cer si cazier judiciar si dovada bunei reputatii. condamnarile din cazier, pozitia in societate din evidenta operativa, cv etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

amenda administrativa-reabilitarea de drept? IonutGheorgheLad IonutGheorgheLad Buna ziua! Am si eu o problema, in data de 01.10.2013 am fost scos de sub urmarire penala conform art.18^1 CP si mi sa aplicat amenda administrativa in ... (vezi toată discuția)
Probleme la cazier ioanatudor5 ioanatudor5 In urma cu 1 an un var a fost prins intr-un magazin sportiv furind.Arecunoscut fapta a fost dus la politie unde a dat o declaratie dupa care la aproximativ 4 ... (vezi toată discuția)
Amenda administrativa, va rog ajutor! alin013 alin013 Buna ziua, scoaterea de sub urmarire penala a individului... pentru savarsirea infractiunii de furt calificat,prev.de art.208, alin.1-209, alin.1, lit.(e) din ... (vezi toată discuția)