avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs si alte cai de atac dupa prima instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs si alte cai de atac dupa prima instanta

Buna ziua.
Hotararea data in prima instanta, in pretentii de pana la 2000 lei, este supusa recursului? Din cate am inteles nu, intrucat actunile pana in 2000 lei nu sunt supuse acestei cai de atac.
Care sunt caile posibile de atac in speta? Ma intereseaza orice cale sau mijloc de a ataca acea sentinta civila.
La CEDO din cate stiu, nu exista restrictii de suma sau etc......

Multumesc
Probabil nu avem nici unu din noi timp de teste etc.....
Am luat textul din lege cu copy-paste...
CPC art. 322.2 ''dacă s-a pronunţat asupra unui lucru cerut...'' ad literam.
Tocmai pt ca mi sa parut ciudat am ridicat problema.
Dreptul actiunii la CEDO, impotriva Statului Roman, o poti face DOAR daca procesul a avut loc intre persoana fizica/firma/etc si Statul Roman !
Altfel, plangerea catre CEDO va fi respinsa. Nu exista sa-ti fie aprobata CEREREA catre CEDO, daca ai un proces cu o terta pesoana/firma si pierzi procesul, invocand ca Statul Roman, prin instantele sale nu ti-a dat castig de cauza, chiar daca hotararea a fost data abuziv de catre judecator/procuror.
Daca ar fi sa ne luam ca, in mare parte, hotararile judecatoresti sunt date in mare graba si deobicei gresite, intre diversi terti (persoane fizice/firme/ONG-uri/etc), cu si prin vina exclusiva a judecatorilor, atunci ar insemna ca toata planeta ar apela la CEDO, lucru deasemenea exclus.
Eu, personal, am un proces pe rol la CEDO, inca din 2008, prin care cererea mea a fost admisa .. iar acum astept un raspuns, care de regula nu vine mai repede de 5-6 ani, de cand ti-a fost aprobata CEREREA.
:ban: AVERTISMENT MODERATOR !




@AntiStress a scris:

Dreptul actiunii la CEDO, impotriva Statului Roman, o poti face DOAR daca procesul a avut loc intre persoana fizica/firma/etc si Statul Roman !



Stimtate domnule @antistress,

Sfaturile juridice sunt necesar a fi date de către persoane care stăpânesc temeinic dreptul.

În caz contrar, părerile expuse pe un forum care dorește să creeze o punte între profesioniști și utilizatori, fără a avea ca fundament o o bună stăpânire a cunoștințelor juridice indispensabile - în limbaj comun, după ureche - pot avea consecințe grave asupra celor care le urmează.

Acesta reprezintă unul din motivele pentru care Articolul 2.4. din Regulamentul Forumului prevede: Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente.

Or, postarea dvs astfel cum a fost citată, este total liplită de argumente juridice, prin argumente juridice înțelegând trimiteri la articolele Convenției Europene și Protocoaleleor sale Adiționale, ori la jurisprudența sa.

Evident, raportat la sfatul eronat dat de către dvs, lipsa argumentelor se datorează inexistenței premisei expuse.

Astfel, per a contrario,
1. Nu există nici un articol din textul Convenției și a Protocoalelor sale Adiționale care să arate o astfel de interdicție;
2. În jurisprudența CEDO există nenumărate situații în care, în urma unui proces între particulari, un Stat să încalce anumite drepturi apărate de Convenție.

Ca simplu exercițiu, deschizând pagina web a Înaltei Curți de Casație și Justiție la rubrica dedicată jurisprudenței CEDO - [ link extern ] .

Prin urmare, stimate domnule @Antistress, vă invit să evitați acordarea sfaturilor aflate în sfera unei specialități pe care nu o stăpâniți la nivel de profesionist și, în expunerea părerilor dvs, să nu omiteți motivarea acestora.

Cu stimă,

moderator,
av. Andrei Grigoriu
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
andreigrigoriu, moderator
Eu am scris despre o speta asemanatoare, cu precizarea ca m-am judecat direct cu Statul Roman, si nu cu o terta persoana, iar prin nemultumirea mea de hotararea instantei, sa apelez la CEDO.
Daca e nevoie, dar nu e cazul, pot cita absolut tot ce-am primit de la CEDO, pana a-mi fi aprobata CEREREA.
Mesajul meu e scis din practica, nu doar din teorie, asa ca are mare relevanta ceea ce am scris.
Precizez ca, prin sfatul mai multor avocati de prestigiu, hotararile gresite date de instante, nu au nici un temei legal de a fi acceptate la CEDO, asa ca "mustrarea" Dvs. cu avertisment, nu are argumente destul de solide, iar faptul ca un justitiabil se poate descurca si fara avocat, iarasi nu da dreptul nimanui, sa faca paralele intre profesia de avocat si justitiabil, pentru ca ... Codurile sunt aceleasi pentru toti, indiferent ca sunt ei judecatori, avocati, justitiabili sau ... "utilizatori". Sunt scrise si intelese in limba romana.
Eu am explicat destul de clar, marea majoritate a sentintelor sunt date gresit (daca nu "cumperi" neaparat un avocat pentru proces), si asta ar insemna ca toti cei nemultumiti sa faca plangere la CEDO .. iar staful meu era ca aceste plangeri nu vor fi acceptate, asa ca nu vad nici o greseala in ceea ce am scris, pentru ca nu indrum pe nimeni sa piarda bani si timp (chiar angajand si avocati), facand plangeri la CEDO, doar de dragul de a-si arunca banii pe fereastra.
Regulamentul nu-mi permite sa dau mai multe date dintr-un dosar care nu este al utilizatorului care a deschis topicul.


Cu stima,
V. AntiStress.
Stimate domn avocat Andreigrigoriu

Se vede ca sunteti pregatit, in consecinta va recomand sa va pastrati atitudine intrucat este potrivita si menita sa ajute pe cei mai putin experimentati, ca mine.
Intrebare: contestatia in revizuire se face in 15 zile socotind de la data pronuntarii sau data comunicarii?

Pana una alta astept motivarea sentintei cu deosebita curiozitate.

Speta in clar:
Y parat in proces civil, pretentii. Recunoaste culpa atat in scris cat si oral in fata instantei, probatoriul simplu si direct, elocvent. Parata nu contesta probele, mai mult decat atat e deacord cu faptele aratate, nu contesta suma. Totul fiind dezbatut in 7 termene, aprox 18 luni...rezultatul: ''respinge cererea'' ! Absurd !!
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cedo lehel_kis lehel_kis Bună!La o hotărâre irevocabilă pentru o contestaţie la un proces verbal, se poate cere rejudecarea cazului?Dacă nu,în ce termen de la comunicare ,pot ... (vezi toată discuția)
Termen revizuire Valy956 Valy956 Mi s-a respins un recurs la Curtea de Apel , in cat timp pot face cerere de revizuire a dosarului ! (Termenul legal de depunere a cererii de revizuire ) (vezi toată discuția)
Cedo ii geo-vem geo-vem Am deschis aici ,la un moment-dat o discutie cu privire la un proces contencios ce avea 2 capete de cerere, la fond sa respins pe unul din capete cu recurs iar ... (vezi toată discuția)