Am găsit în prea multe locuri promovarea unor mituri destul de nefaste în legătură cu admisibilitatea unor tipuri noi de probe. Alegaţiile abundă: ba probele electronice nu sunt admise de instanţe, ba probele audio nu ar fi încuviinţate pentru că ar fi obţinute nelegal etc. etc.
Am convingerea că a ignora
de plano aceste probe este profund greşit şi contrar interesului public de înfăptuire a justiţiei.
Apar din ce în ce mai multe cazuri în care singurul mod de a dovedi o infracţiune este prin utilizarea acestor tipuri noi de probe. Ele nu sunt prevăzute de legile noastre învechite, dar trebuie luate în considerare. Nu putem imputa celor care au conceput codul de procedură civilă sau penală că nu au avut în vedere infracţiuni comise prin mijloace care nu existau la acea vreme. Putem face acest reproş celor care pot schimba
azi legile pentru a le adapta la noile realităţi - asta e deja altă discuţie...
În România, nici practica instanţelor, nici doctrina nu sunt izvoare de drept, aşa încât afirmarea într-una că "nu se admite cutare probă" trebuie să fie obiectivată prin apelul la lege, iar, în lipsa unei reglementări perfect potrivite speţei, la interpretarea legii.
Constat păreri care invocă necesitatea ca o înregistrare "să fie întocmită fără a încălca dispoziţiile legale". Care sunt aceste dispoziţii legale? Codul de procedură penală reglementează înregistrările audio şi video
efectuate de organe ale statului (cf. articolele 91^1 - 91^4) - scopul e evident: prevenirea abuzurilor din partea statului. Înregistrările efectuate de persoane private, fără nicio notificare/autorizare prealabilă nu sunt reglementate. Cât timp acestea duc la apărarea unui interes legitim al persoanei, de ce le-am exclude?
Mai mult, sunt cazuri de infracţiuni care, deşi există, nu pot fi probate decât prin înregistrări audio, video etc.
De pildă, dacă, prevăzând că voi avea o discuţie aprinsă cu şeful, îl înregistrez cu telefonul. Surprind ameninţări şi insulte. Singurul mod posibil pentru a proba aceste fapte penale este să le înregistrez cumva. Mărturia mea nu va fi crezută în contra mărturiei şefului. Mărturia secretarei, prezentă la incident, va fi cel mai probabil de partea şefului şi este neglijabilă (sunt mulţi care mint sub jurământ...). A respinge proba produsă astfel este injust - fapta a fost comisă. Cazurile în care infracţiuni precum ameninţarea şi şantajul sunt probate prin înscrisuri cred că sunt rarissime - cine poate face gafa de a ameninţa sau şantaja presărând probe la tot pasul?
A respinge proba produsă de un particular, fără notificare a unui organ penal şi fără autorizare, duce nemijlocit la injustiţie. Ar însemna ca din această limitare complet nerezonabilă să profite infractorul; acesta ar putea insulta, şantaja, ameninţa în deplină impunitate folosind mijloace precum telefonul, emailul, blogul etc.
Nu văd de ce acest raţionament ar trebui limitat la
aceste infracţiuni sau delicte civile. Sunt extrem de puţine cazurile în care legea cere ca anumite fapte să fie probate exclusiv prin anumite mijloace de probă - pentru restul faptelor, regula este că e acceptabil
orice mijloc de probă.
Este o eroare a susţine că probele de tip nou trebuie ignorate pentru că nu sunt reglementate de legile noastre depăşite, pentru că juriştii nu se pricep la comunicaţii electronice sau pentru că aceste probe sunt uşor de falsificat. Și probele "clasice" sunt în egală măsură falsificabile. Un înscris poate cu uşurinţă să fie reprodus în fals; o mărturie poate fi mincinoasă. Totuşi, nimeni nu le exclude
de plano, doar pentru că
ar putea fi uşor falsificate. Însăşi legea, aşa veche şi neadaptată cum e, prevede căi prin care chiar şi înscrisurile să fie verificate (v. "verificarea de scripte"). În aceeaşi idee, probele audio, video, informatice etc. pot fi supuse expertizei efectuate de o persoană calificată. Nimeni nu poate avea pretenţia ca judecătorul să cunoască neapărat toate detaliile tehnice implicate de probe; datoria lui e să cunoască
esenţa cazului judecat, legea aplicabilă şi să dea o hotărâre temeinică în baza probelor şi convingerii proprii.
Codul civil conţine o regulă prea des ignorată şi, atât de tipic sistemului juridic românesc, lipsită de sancţiune efectivă:
Articolul 3
Judecătorul care va refuza de a judeca, sub cuvânt că legea nu prevede, sau că este întunecată sau neîndestulătoare, va putea fi urmărit ca culpabil de denegare de dreptate.
În cazul concret avem de a face cu un litigiu de muncă privind neplata salariului - caz civil, analizat după procedura specială prevăzută de Legea 168/1999 şi după codul de procedură civilă.
Proba audio poate şi trebuie încuviinţată spre administrare, ea fiind esenţială pentru "dezlegarea pricinii". Dacă este contestată de partea adversă, aceasta are posibilitatea de a cere instanţei verificarea autenticităţii probei printr-o expertiză.