avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... proba audio!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

proba audio!

Buna dim!
Acum ca sa legalizat ascultarea telefonica am dreptul in instanta sa depun doada o inregistrare audio?E vorba de un litigiu de munca in care patronul recunoaste ca nu mi a dat toti cuveniti prin salar!
Cel mai recent răspuns: AssUwish , utilizator 21:10, 21 Aprilie 2009
Banii au fost ''oferiti'' acum 2 ani . Am fost la 3 notari si au spus clar: acum da-ti banii .....'' pai i-am, dat acum ... ceva timp...ce fac acum ... atat a asteptat respectiva!
Avlil, apreciez timpul şi efortul dedicat scrierii răspunsului tău. Am, însă, rezerve serioase faţă de corectitudinea punctelor tale de vedere, a argumentelor şi a firului raţionamentului pe care l-ai expus. Ar fi destul de inutil să încerc să demontez punct cu punct ceea ce ai înşiruit. Ar ocupa chiar mai mult spaţiu decât ocupă mesajele mele de obicei şi mă tem că nu ar duce la niciun rezultat folositor. Cred că ceea ce am scris era destul de explicit astfel încât nu e necesar să revin cu justificări.

Am câteva observaţii pe care mă simt oarecum dator să le fac. ªtiu că prin ceea ce voi scrie risc să prelungesc discuţia - lucru care nu ţin neapărat să se întâmple; cu cât sunt mai multe replici între aceleaşi persoane, cu atât sunt mai mici şansele ca ele să se înţeleagă... raţiunea şi dorinţa de a înţelege şi a accepta punctul de vedere al celuilalt cedează treptat locul orgoliului, fără nicio utilitate. Mi s-a întâmplat de câteva ori pe forum şi nu a fost o experienţă plăcută, ci mai degrabă foarte frustrantă.

1. Despre ce discutăm? Despre o înregistrare a unei convorbiri private, folosită ca probă într-un proces sau despre viaţa privată şi felul cum este aceasta tratată în "ţările europene"?
2. Există vreun loc în care am susţinut că interpretarea probelor trebuie făcută naiv, fără a le pune în context, fără a le găsi cauze? Dacă nu există, de ce invoci scenarii "sărăcuţe" în care anumite afirmaţii ar putea fi confundate cu unele serioase (ex. discuţia de la monopoly, zicerile de la "beţia de Florii", trei înregistrări - trei datorii etc.)?
3. "Or, in cazul vorbelor aruncate de mine in vant, acest prag incepe acolo unde vreau eu... Toate vorbele sunt ale mele si imi apartin numai mie si urechilor pe care le aleg eu..." E o problemă aici: vorbele tale pot afecta pe alţii; în acest caz, probabil nu ai comite niciodată infracţiunea (delictul civil) de insultă pentru că, nu-i aşa, poţi decide căror urechi aparţin acestea. Dacă, de pildă, insulţi pe cineva care nu e prezent la discuţie, vorbele îţi aparţin şi le-ai rostit urechilor pe care le-ai ales, însă efectele continuă să se răsfrângă asupra persoanei pe care ai insultat-o (am apelat exact la tipul de simplificare şi reducere pe care ai folosit-o).
4. Există vreun loc în care s-a discutat aici despre publicarea înregistrării convorbirii private? A amintit cineva de presă? Tot ceea ce s-a scris şi am scris se referea la folosirea înregistrării audio într-un proces, pentru apărarea unui drept/interes legitim al celui care a efectuat această înregistrare.
5. Să presupunem că tot ceea ce am susţinut e lamentabil de fals, greşit şi ilegal. Care este remediul pe care îl propui situaţiei date (cea cu înregistrarea discuţiei cu şeful)? E cumva nevoie de sesizarea procurorului care, la rândul lui, să autorizeze ca un simplu particular să înregistreze pe telefon o discuţie iminentă cu şeful său abuziv?
6. Legat de grija asta de a invoca mereu Constituţia sau alte acte "înalte" (ex. CEDO), să luăm textul articolului 28: "Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.". Sper că nu sunt singurul care observă că textul constituţional nu prevede nicio excepţie (de genul "cu excepţia cazurilor prevăzute de lege"). Care mai este valoarea acestui text constituţional din moment ce în România avem un cod de procedură penală (lege mai prejos în ierarhia normelor decât Constituţia) care dă dreptul unor organe ale statului să efectueze interceptări şi înregistrări audio şi video? Unde sunt juriştii sensibili la încălcarea drepturilor fundamentale?

Mulţumesc pentru atenţia acordată.
:surrender:
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2009
klewos, utilizator
timi68 a scris:

Banii au fost ''oferiti'' acum 2 ani . Am fost la 3 notari si au spus clar: acum da-ti banii .....'' pai i-am, dat acum ... ceva timp'' ...Ce fac acum ...singura solutie este sa gasesc un notar care sa-mi i a in considerare buna credinta( a mea ) si sa faca un act notarial , asa este ?


Buna,
As vrea sa inmtreb daca situatia in care a fost facuta legal aceasta inregistrare (in ziua de azi ultilizatorul are pe multe telefoane optiunea de a inregitra voit aceasta proba, fara stiinta celeilalte parti) pt a face dovada presiunilor psihologice facute schimba cumva situatia legala.
Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnregistrare convorbiri telefonice proprii iulia_i iulia_i Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu legea care reglementeaza inregistrarea convorbirilor telefonice. M-ar interesa daca acele convorbiri telefonice dintre ... (vezi toată discuția)
Sunt valabile inregistrarile telefonice ca si proba in instanta? catacata2011 catacata2011 Buna seara! ma adresez celor care au la cunostinta urmatoarea problema! inregistrarile convorbirilor telefonice sunt considerate probe in instanta?Si ma refer ... (vezi toată discuția)
Proba audio intr-un proces radujit radujit Am si eu o intrebare: proba audio intr-un proces (fie penal fie de dreptul muncii) se poate admite ca si proba in instanta? Exista anumite conditii pe care ... (vezi toată discuția)