avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata compensatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata compensatorie

buna ziua! as dori sa aflu daca as putea beneficia de plata unui salariu compensatoriu, in conditiile in care, lucrez la un notariat, ca singur angajat, si datorita schimbarii sediului in alta localitate, am primit preaviz de disponibilizare incepand cu data de 22.01.2009. Mentionez ca in contractul individual de munca nu este specificata plata acestui salariu.
In al doilea rand as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie de somaj, intrucat sunt studenta in anul I la o facultate particulara si daca trebuie declarat acest lucru la intocmirea dosarului de somaj.
va multumesc anticipat pentru ajutor.
lucya
Cel mai recent răspuns: mihaelan , utilizator 13:37, 17 Martie 2009
violeta_nuky a scris:

Multam inca o data.Deci recapitulez: impozit pe venit (neacordandu-se deducerea ,impozit cam mare),com.ITM,Sanatate,CCI calculate la un salariu
O zi buna.Cu stima,Violeta

Codul fiscal prevedere neimpozitarea numai a platilor compensatorii acordate in urma concedierilor colective , nu si in urma concedierilor individuale. Asadar, pentru platile compensatorii se va plati impozit pe venit.
Nici pentru celelalte contributii datorate statului nu se face o distinctie in ceea ce priveste plata sau neplata pentru platile compensatorii acordate in urma concedierilor individuale, astfel incat consider ca aceste se platesc pentru aceste sume.
Doresc sa fac o precizare in ceea ce priveste platile compensatorii:
toate platile compensatorii acordate de ANGAJATOR se platesc din FONDUL DE SALARII.
pt platile compensatorii acordate atat pt concedieri individuale cat si colective se plateste CAS, CASS si IMPOZIT( atat de catre angajator cat si de catre angajat). nu se plateste somaj pt aceste plati compensatorii!
Buna ziua,

Referitor la contributiile datorate de angajat si angajator, in cazul concedierilor INDIVIDUALE, acestea sunt:
1. angajatorul datoreaza: CAS, CONTRIBUTIA PENTRU CONCEDII SI INDEMNIZATII SI CONTRIBUTIA PENTRU ACCIDENTE DE MUNCA SI BOLI PROFESIONALE.
2. angajatul datoreaza: CAS SI IMPOZITUL PE SALARIU.

M-am confruntat chiar luna aceasta cu astfel de concedieri, si am gasit si baza legala prin care nu se plateste SANATATEA: este vorba de Art. 257, Alin. (6) din LEGEA 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

In Legea 19/2000, Art. 21, alin (6): "Contribuţia de asigurări sociale pentru persoanele care beneficiază de plăţi compensatorii se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj la nivelul cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale" - aveti idee cum se realizeaza acest lucru?

Am marea rugaminte sa imi spuneti daca gresesc cu ceva, intrucat trebuie sa finalizez cu aceste plati compensatorii. Singurul lucru care nu imi este foarte clar este cotributia de sanatate si Art. 21 din Legea 19.

Va multumesc!
mihaelan:
pt platile compensatorii acordate de angajator se datoreaza sanatate - atat de catre angajator cat si de catre angajat
art. 21 alin 6 din Legea 19/2000 face referire la platile compensatorii platite de catre AJOFM in baza OUG98/1999.
Asta presupune ca interpretam noi (societatea la care lucrez) gresit Articolul 257, ali. (6) din Legea 95/2006 privind Reforma in domeniul sanatatii, care spune:
" (6) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra sumelor acordate în momentul disponibilizării, venitului lunar de completare sau plăţilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii, precum şi asupra indemnizaţiilor reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare."?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Acordare salarii compensatorii emanuela73 emanuela73 Daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii se aplica prevederile CCM la nivel national adica acordarea unui salariu ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri salariale Marius Nou Marius Nou Vreau sa va intreb daca atunci cand primesc salariu compensatoriu(in urma concedierii din motive ce nu tin de persoana angajatului) trebuie retinut din el ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii popyaly_cry popyaly_cry Buna ziua. La primirea de salarii compensatorii ca urmare a unei concedieri va rog sa-mi spuneti ce impozite si taxe salariale sunt trase din cuantumul ... (vezi toată discuția)