avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Platitor sau neplatitor de tva?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Platitor sau neplatitor de tva?

Buna seara.
Am o intreprindere individuala neplatitoare de tva ce are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul, dar intentionez sa fac o cerere pentru a trece la platitor de tva. Care varianta ar fi mai avantajoasa in cazul meu, avand in vedere ca la toate facturile, cu chiria , utilitati, marfa platesc TVA. Este mai bine sa raman la neplatitor sau ar trebui sa trec la platitor de tva?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: LauraE , utilizator 13:31, 23 Octombrie 2012
Din ce stiu eu la salarii nu s-a platit si nu se plateste TVA. Situatia de platitor sau neplatitor de TVA este legata de posibilii clienti. Daca acestia sunt in totalitate, sau in marea majoritate neplatitori de TVA, atunci este recomandabil sa nu fiti platitor de TVA. Daca, insa, majoritatea clientilor sunt platitori de TVA, atunci este recomandabil sa fiti platitor de TVA, altfel veti pierde acesti clienti, deoarece nu pot deduce TVA-ul de la facturile emise de dvs.
Nu am zis ca se plateste TVA la salarii ci ca banii de salarii se scot din vanzari care daca esti platitor de TVA includ Tva de plata la bugetul statului. Asa ca din vanzari plateste partea de TVA la bugetul statului (de fapt partea aferenta adaosului) iar partea de adaos care ramane acopera salariile. Ideea este, asa cum am spus, ca pentru partea de cheltuieli la care nu ai factura cu TVA nu deduci TVA si in acest fel avand in vedere ca aceste cheltuieli le platesti din veniturile firmei pentru aceste venituri platesti si TVA la stat. Mai bine de atat nu pot sa ma explic, este vorba de TVA colectat si TVA deductibil, diferenta intrre ele inseamna TVA de plata la stat.
Avand in vedere ca toti clientii sunt neplatitori de tva am decis sa raman la aceasta varianta.
Va multumesc pentru sugestii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere la neplatitor de tva cactusul cactusul Cum se face o ajustare de TVA (monografie) la o firma magazin cu amanuntul pentru trecere la neplatitor de TVA? Daca preturile raman neschimbate si/sau daca ... (vezi toată discuția)
Platitor sau neplatitor tva in comert? jevelson jevelson Am preluat o firma care este neplatitoare de TVA si are activitate de comert. Adaosul practicat este intre 20-25%. Merita sa trec ca platitor de TVA (avand in ... (vezi toată discuția)
Companie neplatitoare de tva userSRL userSRL Buna ziua. Doresc sa deschid o firma de comert electronic si sunt cam nelamurit in ceea ce priveste TVA-ul. Daca am sa declar compania neplatitoare de TVA ... (vezi toată discuția)