avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Amanarea termenului de judecare in vederea medierii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Amanarea termenului de judecare in vederea medierii

Daca ma aflu deja intr-un proces (urmeaza a se judeca un recurs), se poate cere o amanare in vederea incercarii unei medieri? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 16:31, 11 Noiembrie 2012
Sectiunea III - Hotararile care consfintesc invoiala partilor


Art. 271
Partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea hotarare care sa consfinteasca invoiala lor. Daca partile se infatiseaza la ziua sorocita pentru judecata, cererea pentru darea hotararii va putea fi primita, chiar de un singur judecator, urmand ca hotararea sa fie data de instanta in sedinta. Daca ele se infatiseaza intr-o alta zi, instanta va da hotararea in camera de consiliu.

Sa inteleg ca numai in prima etapa procesuala se poate cere medierea? Iar listele cu mediatori puse pe la curtile de apel sunt puse asa de publicitate ca sa stie lumea ca exista si mediatori?
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
ContSters259670, utilizator
art. 316, coroborat cu art. 298, coroborat cu art. 155 alin. 1 din codul de procedura civila; daca ambele parti parti sunt de acord se acorda termen; altfel nu.
Stimati colegi, eu cred ca faceti o confuzie intre prima instanta de judecata si instanta de recurs.
Sunt doua etape distincte.
Sa apelam la moderatori : dna Romascanu??
Ca sa lamurim lucrurile si sa vedeti ca nu facem confuzie intre instanta de recurs?? si prima instanta de judecata?? sa vedem concluzia cum este cu recursul si medierea:
" Medierea este posibila in oricare dintre caile de atac, fie ele ordinare sau extraordinare.(n.a. si recursul intra aici) In caile de atac obisnuite, medierea poae avea loc oricand in cursul judecatii inainte de etapa deliberarii si pronuntarii instantei.
In caile de atac extraordinare, se va putea admite incheierea unui acord numai dupa ce instanta se va pronunta asupra admisibilitatii caii de atac si numai daca instanta considera intemeiate motivele de contestare a hotararilor atacate.
Cu alte cuvinte, pana cand instanta nu se pronunta asupra admisibilitatii caii de atac nu se poate pune problema medierii."
Va recomand sa cititi Medierea in procesul civil autor Fanuta Lisman, din care am dat citatul, avand ca indrumator un judecator la Inalta curte, prof. universitar si autor de manuale de Drept procesul civil, etc
Ca atare se poate si mediere in recurs, este adevarat in conditiile expuse aici, dar important este ca se poate !
Posibilitatile sunt doar teoretice ...depind de cauza...atacata, este corect ce ati postat dar sunt mai multe conditii de indeplinit, conditii care tin de instanta ce judeca recursul.
Multumesc pentru recomandare, am citit...dar teoria este teorie si practica (de fapt ne omoara) o contrazice pe d-na Lisman. Acum chiar ma intreb de ce nu a intervenit??
Si totusi astept o interventie din partea moderatorilor!

Alte discuții în legătură

Hotarare de expedient data in lipsa mihaelamariaana mihaelamariaana Se poate da hotarare de expedient pentru incuviintarea unui acord de mediere (in care s-au partajat mai multe suprafete de teren) in lipsa partilor, daca in ... (vezi toată discuția)
Renuntare proces lemontee lemontee Buna ziua, In cazul in care se renunta la un proces de comun acord, iar cealalta parte nu-si executa obligatiile, se mai poate intenta un proces avand ... (vezi toată discuția)
Ieșirea din indiviziune pe cale judecătorească Enescu Nicolae Enescu Nicolae Suntem doi frați și deținem în comun un teren agricol cu o suprafață de 2 ha. Dorim să ieșim din indiviziune pe cale judecatorească. Am căzut de ... (vezi toată discuția)