avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Evaziune si recidiva sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Evaziune si recidiva sau nu?

Buna seara. Va rog, sa ma ajutati cu privire la speta descrisa mai jos.

O firma emite pe baza de incredere unui client vechi o factura si chitanta aferenta catre o persoana fizica.
Persoana fizica nu achita contravaloarea produsului din factura, promite ca o va plati, dar n-a realizat plata, iar dupa doi ani firma a intrat in insolventa.
Firma inregistreaza in contabilitate factura fiscala si chitanta.

Intrebarea nr 1: se considera evaziune fiscala emiterea unei facturi + chitanta aferenta in situatia cand in realitate acestea nu au fost achitate, dar au fost inregistrate in actele contabile?

Daca firma respectiva achita prejudiciul, adica valoarea TVA-ului aferent se aplica amenda administrativa.

Intrebarea nr. 2 aceasta amenda administrativa se poate aplica si in situatia in care, administratorul firmei respective are o condamnare cu suspendare pentru consum de substante interzise din anul 2007, cu termen de incercare 5 ani, pana in martie 2013?
Deci, amenda administrativa pentru evaziune fiscala se poate aplica chiar si in cazul in care administratorul firmei se afla in recidiva pentru consum de substante interzise?
:foottap:
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 20:19, 29 Octombrie 2012
Buna dimineata.

Va multumesc pentru raspunsuri si am ramas uimit de reactia rapida.

In primul rand, doresc sa precizez faptul ca, din partea acuzarii interesul este mai mare decat ar fi firesc.

“suma trebuie sa fie de maxim 5.000 ron” este sub 5000, este de 3900 ron tva inclus.

“Ce dovezi ar putea fi in sustinerea acuzatiei?”

Dovada certa este factura+chitanta aflata la dosar. (precizez ca factura+chitanta este emisa pe persoana fizica si neinregistrata de catre primitor nicaieri)
O alta proba este ca emitentul a recunoscut emiterea facturii+chitantei.

La momentul emiterii facturii fiscale au fost martori, un martor (al acuzarii) este cel care a primit factura si chitanta, iar in cealalta parte (a apararii) sunt doua persoane, cel care a emis actele+un martor deci, in total au fost de fata trei persoane dintre care, doua spun ca nu s-a dat marfa, nu s-au primit bani si s-au emis doar actele, iar o alta persoana (cel care a primit factura+chitanta) spune ca a primit marfa si a achitat contravaloarea.

Avand in vedere aceasta situatie, in sensul ca, de partea apararii sunt doi martori, parchetul impreuna cu martorul au mai inventat/convins un martor mincinos sa declare precum celalalt. Acest martor mincinos in cadrul procesului a depus o marturie confuza in care, a declarat ca a fost prezent la emiterea facturii si chitantei, dar el nu stie de ce este intrebat pentru ca are alte treburi :), in concluzie, martorul mincinos a declarat una la parchet si cu totul alta in instanta astfel, presupun ca declaratia martorului mincinos va fi inlaturata (in conditii normale).

“Trebuie neaparat sa faceti cumva sa achitati prejudiciul care nu exista.” Asta e buna si am sa recomand consultarea contabilului firmei (daca exista).

“Fiind in stare de recidiva dupa cum am aratat se pare ca nu va putea fi aplicabile prevederile art 10 din lege.”

Asta n-o prea inteleg, pentru ca asa cum spune textul articolului, recidiva ar fi in cazul in care, făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1), iar inculpatul din aceasta cauza nu a mai savarsit o alta infractiune prevazuta de prezenta lege.

Va multumesc pentru raspunsuri si pentru atentia acordata.
Cu stima, Florin
Art 10 se refera la achitarea prejudiciului si daca nu exista prejudiciu nu se poate aplica amenda administrativa in baza acestui text de lege.

Cat priveste probatiunea inteleg ca exista mai multi martori care au declarat cate ceva.
Invinuitul ce a declarat?

Va multumesc pentru raspuns, domnule avocat penalist.

Invinuitul a declarat adevarul, in sensul ca, a emis factura fiscala si chitanta aferenta, ca nu a oferit produse si nici nu a incasat contravaloarea facturii emise.
Acest fapt este intarit si de catre un martor si de catre un control amanuntit al documentelor in urma caruia s-a intocmit un proces verbal din care rezulta faptul ca, in aceea perioada, societatea nu detinea produsul din continutul facturii emise.
Inseamna ca ar exista probe ca s-a emis factura si chitanta fiscala fara a se preda marfa.
Daca invinuitul a recunoscut exista o proba puternica si mai exista si alte probe.

Poate isi expune punctul de vedere si colegul avocat de mai sus.
Singura varianta ca sa scapati ar fi aceea ca sa nu fie intrunite elementele constitutive ale respectivei infractiuni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
avocat_penalist, utilizator
In opinia mea ar putea exista totusi si varianta achitarii in temeiul art 10 lit. B indice 1 CPP in sensul ca fapta nu ar prezenta gradul de pericol social al unei infractiuni.nChiar daca ar fi vorba de starea de recidiva.nNu este exclus in raport de fapta concreta savarsita si de urmarile sale.nIn sensul ca nu ar exista un prejudiciu in viziunea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals in acte Daniel35 Daniel35 Buna ziua. As vrea sa va rog,pe cei ce-mi pot raspunde,in ce categorie este incadrata urmatoarea infractiune.In perioada 2005-2006 soacra mea a complectat si ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala - legea 241/2005 - concurs art. 9 lit a, b si c papoc papoc Se poate retine conurs intre formele de evaziune fiscala prevazute de art. 9 alin. 1 lit. a, b si c din Legea 241/2005? Art. 9. - (1) Constituie ... (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri sub semnatura privata si evaziune fiscala Mihaela Hornea Mihaela Hornea La 12.06.2007 DGFP sesizeaza organele de cercetare penala ca, urmare unei verificari efectuate la soc.D SRL(formata din doi asociati, amandoi administratori ... (vezi toată discuția)