avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea in domeniul medical -Malpraxis
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea in domeniul medical -Malpraxis

Acest week-end, a avut loc mult asteptata Conferinta: "Malpraxisul medical - Metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul medical".

Tematica interesanta (implicatii medicale si implicatii juridice in cazurile de malpraxis), cat si discursurile invitatilor, au facut ca aceasta initiativa sa se incheie cu rezultate pozitive si optimiste, pentru specialistii din domeniul medical, mediere si domeniul asigurarilor.

Malpraxis-ul a fost abordat atat din perspectiva pacientului, medicului cat si al companiei de asigurari.
Realitatea anului 2012, este faptul ca din ce in ce mai multi pacienti isi cunosc drepturile si ca atare actioneaza in consecinta.
Reprezentantii Colegiului Medicilor au aratat ca se confrunta cu un volum mare de sesizari si ca in masura disponibilitatii specialistilor si expertilor incearca sa solutioneze sesizarile primite, conform atributiilor. Implicarea Medicului reclamat pentru malpraxis, este analizata doar prin prizma prevederilor Codului Deontologic medical al CMR si nicidecum CMR nu ia decizii in privinta prejudiciului produs prin malpraxis, asa cum este el definit de Legea 95/2006.
In privinta raspunderii penale sau civile a medicului se pronunta organele abilitate si instanta, decizia CRM constituind doar o proba extrajudiciara.

Exista o mare deschidere atat din partea medicilor cat si din partea pacientilor, ca aceste conflicte ocazionate de malpraxis, sa se rezolve prin mediere.
Bineinteles, aici intervin societatile de asigurare care nu pot despagubi pacientul decat intre limitele a 12.000 euro-64.000 euro, urmand ca pentru restul de suma, care depaseste incadrarea mentionata, sa raspunda unitatea medicala in solidar cu medicul.
Din pacate, desi piata asigurarilor de malpraxis a depasit 75.000.000 euro, anul trecut s-au acordat despagubiri numai in 5 cazuri de malpraxis, intrucat despagubirea se acorda numai in urma obtinerii unei hotarari judecatoresti, definitive si irevocabile. Una dintre spetele prezentate de catre Asociata pacientilor din Romania, inca nu a fost finalizata, dupa 7 ani de instanta, iar pacientul intre timp a si decedat. Ceea ce este imbucurator pentru pacienti cat si pentru medici au fost in schimb cele peste 700 de cazuri solutionate prin mediere.
Pacientul si-a atins scopul de a primi despagubirea solicitata (fara implicarea companiei de asigurari) iar medicul a salvat imaginea, timpul si stresul aferent.

Au fost prezentate situatii in care poate aparea malpraxis-ul, in neurologie, urologie, medicina de laborator, stomatologie, in traumatismele suferite in urma accidentelor rutiere dar si in medicina muncii.

Interesanta a fost si expunerea dnei. Presedinte a Asociatiei Nationale a Mediatorilor din Franta, in solutionarea cazurilor de malpraxis medical, prin mediere.

Deasemenea, o initiativa de aplaudat este si prezentarea detaliata a institutiei "Avocatul medicului", institutie care a fost creata anul acesta in luna martie, si care se doreste a fi, un prim pas in apararea drepturilor medicilor, impotriva abuzurilor de orice gen (sesizari nefondate pentru malpraxis, linsajele mediatice, etc).

O alta propunere care are sustinerea medicilor, este si introducerea legislatiei de drept medical in programa studentilor la medicina, tocmai in idea de a educa viitorii medici si in acest sens.

Concluzia finala, este ca medierea functioneaza in domeniul medical, in primul rand pentru ca timpul alocat solutionarii conflictului este infinit mai scurt decat pe calea formala, medicul este deschis la dialog tocmai pentru a isi proteja imaginea, iar pacientul doreste repararea prejudiciului cat mai curand posibil de la consumarea vatamarii.

Felicitari organizatorilor, partenerilor cat si simpatizantilor medierii in cazurile de malpraxis.



Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 21:28, 16 Decembrie 2012
700 cazuri de malpraxis rezolvate prin mediere ? Unde se poate verifica informatia ! Nu puteti publica astfel de date fara a indica exact sursa lor si mai ales fara a verifica veridicitatea lor. Cum s-a ajuns la mediere, prin proceduri judiciare sau extrajudiciare, respectiv Comisiile de malpraxis din cadrul DSP- nu cred ca o asemenea statistica este reala. Pe cale judiciara este aproape imposibil ca un caz grav de malpraxis sa ajunga in instanta, iar comisiile de malpraxis din cadrul DSP, solicita taxe prea mari pentru expertize, pentru ca victimele sa le poata achita si procedura sa fie finalizata. Mai aflam ca s-a infiintat Avocatul Medicului, care apara demnitatea profesionistilor din domeniul medical impotriva acuzatiilor nefondate de malpraxis venite din partea victimelor si a presei.Dar victimele abuzurilor si erorilor din sistemul sanitar, cine le apara ?
Sper sa pot acoperi mai multe aspecte dezvoltate in topicul Malpraxis, asa ca o sa raspund pe puncte:

1. Dl. matahachiro
- 75.000.000 de euro este suma avansata de Presedintele uneia dintre companiile de asigurari prezente la Conferinta, cat si de Corpul Medicilor Experti in Asigurari. Datele provin din statisticile institutiilor mentionate.
- cele 700 de plangeri/sesizari au fost depuse si solutionate prin Asociatia Nationala a Pacientilor. (sursa, chiar Presedintele Asociatiei)
- cum bine spune dl.fplopeanu, pe langa asigurarea medicului mai exista asigurarea spitalului si nu il ultimul rand disponibilitatea financiara a medicului pentru a solutiona conflictul.
- nu trebuie generalizat la modul la care absolut toate situatiile de malpraxis se pot solutiona prin mediere, dar in marea lor majoritate, da.
- prima discutie premergatoare medierii, poate avea loc cu "specialistul in situatii de criza" (denumit Mediator, dar fara legatura cu mediatorul autorizat), angajat al spitalului in care a fost comis malpraxisul) sau cu una dintre Asociatiile care apara drepturile pacientilor, numai ca nu cunosc cazuri in care avocatul a fost implicat, ci doar partea a fost la discutii (cel putin din cate cunosc eu).
- expertiza IML in cazul copilului paralizat, va ajuta in instanta, doar daca nu se dovedeste printr-o alta contraexpertiza, ca medicul a avut de ales intre decesul copilului si paralizie....cu siguranta si medicul va avea un avocat.

2. Dl.ised8u
- aveti dreptate in privinta asigurarilor de malpraxis....si este putin spus abuz. Spuneti ca se poate negocia contractul de asigurare, dar in 99,9% dintre cazuri contractul este impus si medicul semneaza si plateste. De ce? Pentru medicul ca nu a apelat nici macar odata la un avocat, ca atunci cand se duce sa semneze contractul, acesta sa il asiste la negociere. Este firesc ca medicul sa nu aiba cunostintele necesare, si nici nu trebuie sa le aiba, deoarece exista avocati. Fiecare cu meseria lui, dar facuta bine. Daca ar exista macar o hotarare definitiva si irevocabila, care ar "condamna" asiguratorul ca a impus clauze aduzive si nu a acceptat negocierea, atunci sa vedeti ca se mai pot schimba lucrurile.
- da, exista proceduri, care sunt urmate de medici, da, se cunosc si riscurile dar exista situatii de malpraxis care nu au legatura cu ce a facut sau nu medicul, ci cu echipamentele, consumabilele sau medicamentele, pe care spitalul din lipsa de buget nu le-a avut.....si sa nu mai vorbim de infectii intraspitalicesti.
- atata timp cat sistemul de sanatate va fi subfinantat de catre stat si in consecinta medicii nu vor avea salarii decente si spitalul dotat cu toate cele necesare, va exista spaga, netransparenta cheltuielilor facute de casa de sanatate si malpraxis.
- sunt total si perfect de acord, ca medicul sa aiba posibilitatea unei polite acoperitoare si astfel sa se poata dedica linistit actului medical si la fel un salariu pe masura responsabilitati lui si nu 800 de lei cat are un rezident sau 3000 de lei cat are un manager de spital.

Cazuri de conflicte deduse medierii:

- chirurgie toracica, operatie incununata de succes, dar datorita predispozitiei pacientului pentru cicatrici cheloide (mai avea 1 cicatrice) a dezvoltat in urma interventiei o cicatrice similara.
Comentariu medical: desi nu se cunosc cauzele aparitiei acestui gen de cicatrici, exista totusi anumiti factori de risc, cum ar fi: factori ereditari, ten inchis la culoare, anumite leziuni ale pielii.
Concluzie: nu este malpraxis
Solutie: Acord de mediere - renuntarea la plangerea depusa la Consiliul Medicilor.

- chirurgie estetica, liposuctiune repetata (de 2 ori la interval de 3 luni) soldata in urma celei de a doua interventii cu dificultati de cicatrizare si hipoestezii superficiale.
Comentariu medical: nu au fost refacute analizele inainte de a doua interventie si in consecinta nu s-a tinut cont de diabetul "capatat" intre timp.
Concluzie: malpraxis
Solutie: Acord de mediere - despagubiri in cuantumul convenit de parti, fara implicarea asiguratorului.

- chirurgie buco-maxilo-faciala, extractii, devitalizari, opturatie de canal cu depasire si altele
Comentariu medical: conform radiografiilor dentare nu trebuiau facute toate extractiile intrucat puteau fi salvati dintii doar prin devitalizare, infectia oaselor alveolare nu era extinsa si putea fi tratata astfel, conform expertizei efecuate la alt cabinet. (Oare pe cand o intra in vigoare si la noi legislatia in care extractia de dinte este considerata amputatie si se face doar cu semnatura pacientului, ca in SUA).
Concluzie: malpraxis
Solutie: Acord de mediere - despagubiri in cuantumul convenit de parti, cu implicarea asiguratorului (Acord Consfiintit de instanta).
Observ ca sunteti un om coerent! Felicitari, se duce lipsa!
Medicul nu apeleaza la avocati pentru ca asa cum avocatii nu au incredere in medici, nici medicii nu au incredere in avocati.


Pentru ca observatia medicala de la cazul de chirurgie estetica sa fie complet trebuie sa precizati varsta si sexul pacientului(ei) Daca era barbat sub 35 de ani, conform protocoalelor sunt inutile analizele, femeie sub 35 de ani se facea obligatoriu hemoleucograma nu si biochimie si diabetul ar fi "scapat". La orice sex peste 35 de ani biochimia ar fi putut intra in discutie in functie de factorii de risc! La peste 65 de ani era obligatorie indiferent de sex. Diabetul explica doar cicatrizarea dificila, nu si hipoestezia, care este o problema de tehnica chirurgicala. Chirurgul dumneavoastra a preferat sa dea vina pe diabet sa iasa mai usor. N.B Este o opinie personala, nu vreau sa creez polemica pe aceasta tema


Trebuie sa spunem ca asigurarea spitalului, adica "atragerea raspunderii institutionale" nu functioneaza intotdeauna. Multi vor sa scoata medicul vinovat ca accepta sa lucreze in conditii suboptime. Medicii nu stiu drept si nu isi fac hartiile catre manager in care sa avertizeze asupra riscurilor lipsei materialelor.
Toata lumea uita un lucru esential. Legea drepturilor pacientului prevede un lucru care este drept ca este abstract, dar suna cam asa "pacientul are dreptul la cele mai bune ingrijiri pe care societatea le poate oferi". Scopul acestui articol a fost de a forta medicii sa faca "tot ce se poate", din pacate, in prezent, acest articol aplicat, este limitativ. Faptul ca medicii cer pacientilor sa cumpere diverse lucruri cat sunt internati este o dovada ca se face mai mult si ca se "incalca" acest articol.
Sanatate!



Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2012
ised8u, utilizator
rar am vazut malpraxis in care pacientul sa dea vina pe medic desi sistemul este vinovat. nu subestimati nici pacientii.
personal prefer cazurile in care eroarea este evidenta si nubare legatura cu dotarea spitalului sau cu sistemul medical jn general. erorile personale sunt cele "vinate" de pacienti, acolo se simte frustrarea lor: dupa ce nici sistemul nu este bun, mai sunt si medici care gresesc.

oricum, imi pare rau ca nu am ajuns la acest eveniment. poate data viitoare daca anuntati din timp
Nu putem spune ca medierea este un panaceu universal valabil, insa pe de alta parte, prin mediere sunt aduse partile fata in fata. Durerea provocata de o eroare medicala, sau chiar de complicatii de neinlaturat in timpul actului medical este imensa atat pentru pacient, cat si pentru apropiatii acestuia.
Prin explicarea situatiei, prin discutii fata in fata sunt convins ca pot fi inlaturate multe neintelegeri.

Alte discuții în legătură

Malpraxis- sectionarea ductului salivar liamatei liamatei Buna ziua! vreau sa va intreb daca in problema mea se merge la mediator sau direct la un avocat. am fost operata de o tumora la obraz. in urma operatiei mi ... (vezi toată discuția)
Conferinta "reglementarea medierii - o provocare pentru toti" Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Astazi, la Palatul Parlamentului a avut loc Conferinta [u]\"Reglementarea medierii - o provocare pentru toti\"[/u]. Programul conferintei a fost interesant ... (vezi toată discuția)
Procedura malpraxis asistente BiancaTudose BiancaTudose Buna seara! Speta este urmatoarea: o asistenta a facut o greseala ca sa ii spun asa si a cauzat vatamari unui pacient. S- facut plangere penala pt neglijenta ... (vezi toată discuția)