avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea in domeniul medical -Malpraxis
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea in domeniul medical -Malpraxis

Acest week-end, a avut loc mult asteptata Conferinta: "Malpraxisul medical - Metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul medical".

Tematica interesanta (implicatii medicale si implicatii juridice in cazurile de malpraxis), cat si discursurile invitatilor, au facut ca aceasta initiativa sa se incheie cu rezultate pozitive si optimiste, pentru specialistii din domeniul medical, mediere si domeniul asigurarilor.

Malpraxis-ul a fost abordat atat din perspectiva pacientului, medicului cat si al companiei de asigurari.
Realitatea anului 2012, este faptul ca din ce in ce mai multi pacienti isi cunosc drepturile si ca atare actioneaza in consecinta.
Reprezentantii Colegiului Medicilor au aratat ca se confrunta cu un volum mare de sesizari si ca in masura disponibilitatii specialistilor si expertilor incearca sa solutioneze sesizarile primite, conform atributiilor. Implicarea Medicului reclamat pentru malpraxis, este analizata doar prin prizma prevederilor Codului Deontologic medical al CMR si nicidecum CMR nu ia decizii in privinta prejudiciului produs prin malpraxis, asa cum este el definit de Legea 95/2006.
In privinta raspunderii penale sau civile a medicului se pronunta organele abilitate si instanta, decizia CRM constituind doar o proba extrajudiciara.

Exista o mare deschidere atat din partea medicilor cat si din partea pacientilor, ca aceste conflicte ocazionate de malpraxis, sa se rezolve prin mediere.
Bineinteles, aici intervin societatile de asigurare care nu pot despagubi pacientul decat intre limitele a 12.000 euro-64.000 euro, urmand ca pentru restul de suma, care depaseste incadrarea mentionata, sa raspunda unitatea medicala in solidar cu medicul.
Din pacate, desi piata asigurarilor de malpraxis a depasit 75.000.000 euro, anul trecut s-au acordat despagubiri numai in 5 cazuri de malpraxis, intrucat despagubirea se acorda numai in urma obtinerii unei hotarari judecatoresti, definitive si irevocabile. Una dintre spetele prezentate de catre Asociata pacientilor din Romania, inca nu a fost finalizata, dupa 7 ani de instanta, iar pacientul intre timp a si decedat. Ceea ce este imbucurator pentru pacienti cat si pentru medici au fost in schimb cele peste 700 de cazuri solutionate prin mediere.
Pacientul si-a atins scopul de a primi despagubirea solicitata (fara implicarea companiei de asigurari) iar medicul a salvat imaginea, timpul si stresul aferent.

Au fost prezentate situatii in care poate aparea malpraxis-ul, in neurologie, urologie, medicina de laborator, stomatologie, in traumatismele suferite in urma accidentelor rutiere dar si in medicina muncii.

Interesanta a fost si expunerea dnei. Presedinte a Asociatiei Nationale a Mediatorilor din Franta, in solutionarea cazurilor de malpraxis medical, prin mediere.

Deasemenea, o initiativa de aplaudat este si prezentarea detaliata a institutiei "Avocatul medicului", institutie care a fost creata anul acesta in luna martie, si care se doreste a fi, un prim pas in apararea drepturilor medicilor, impotriva abuzurilor de orice gen (sesizari nefondate pentru malpraxis, linsajele mediatice, etc).

O alta propunere care are sustinerea medicilor, este si introducerea legislatiei de drept medical in programa studentilor la medicina, tocmai in idea de a educa viitorii medici si in acest sens.

Concluzia finala, este ca medierea functioneaza in domeniul medical, in primul rand pentru ca timpul alocat solutionarii conflictului este infinit mai scurt decat pe calea formala, medicul este deschis la dialog tocmai pentru a isi proteja imaginea, iar pacientul doreste repararea prejudiciului cat mai curand posibil de la consumarea vatamarii.

Felicitari organizatorilor, partenerilor cat si simpatizantilor medierii in cazurile de malpraxis.



Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 21:28, 16 Decembrie 2012
Stimata doamna, nu cred ca presedintele Asopciatiei Pacientilor, fosta Asociatie Nationala a Pacientilor - folosirea termenului "National" de catre fundatii si asociatii fiind recent interzisa printr-un act legislativ, a afirmat ca a mediat 700 de cazuri de malpraxis. La 25 mai 2012, domnul in cauza declara intr-un interviu urmatoarele: " In 2011, 731 de cazuri de malpraxis au ajuns la Asociatia Pacientilor, in timp ce Colegiul Medicilor a declarat 187 de cazuri ". Mai exista un motiv: medierea are loc dupa stabilirea tipului de eroare comisa prin proceduri de diagnostic si tratament. Aceasta asociatie nu are capacitatea logistica de a realiza expertize sau alte activitati de anvergura celor specifice rezolvarii cazurilor de malpraxis. Studiati site-ul asociatiei si veti vedea ca are ca adresa o casuta postala. Introducerea medierii ca procedura obligatorie de parcurs pentru cazurile de malpraxis este un abuz. Victimele malpraxisului nu trebuie obligate sa treaca printr-o astfel de procedura; asa este in toate tarile civilizate. Corect este ca oricare cetatean sa poata alege procedura pe care o considera potrivita in cazul sau. O astfel de prevedere ar trebui contestata la Curtea Constitutionala si in mod sigur va fi anulata.
Cred ca s-a creeat o confuzie. Medierea nu este obligatorie, ci doar informarea privind medierea si asta doar in cazul in care una din parti doreste sa se prezinte in instanta. Dar si aceasta obligativitate sub sanctiunea inadmisibilitatii actiunii va intra in vigoate la 1 februarie 2013.In instanta judecatorul iti cere informarea, nu contractul de mediere. Depinde de mediator daca este destul de abil sa-si pastreze partile in birou si sa realizeze o mediere finalizata cu un acord comun al partilor. Reiterez faptul ca informarea privind medierea este gratuita.
Cat priveste acel numar de 700 de medieri nu pot sa judec daca este sau nu corect insa malpraxisul trebuie sa-l si declare cineva oficial. Ori din cate stiu comisia pt malpraxis se intalneste doar pentru a socializa.
Concluzionand fiecare cetatean are dreptul de a-si alege procedura dorita.O informatie trunchiata poate creea confuzii emitand judecati gresite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Malpraxis- sectionarea ductului salivar liamatei liamatei Buna ziua! vreau sa va intreb daca in problema mea se merge la mediator sau direct la un avocat. am fost operata de o tumora la obraz. in urma operatiei mi ... (vezi toată discuția)
Conferinta "reglementarea medierii - o provocare pentru toti" Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Astazi, la Palatul Parlamentului a avut loc Conferinta [u]\"Reglementarea medierii - o provocare pentru toti\"[/u]. Programul conferintei a fost interesant ... (vezi toată discuția)
Procedura malpraxis asistente BiancaTudose BiancaTudose Buna seara! Speta este urmatoarea: o asistenta a facut o greseala ca sa ii spun asa si a cauzat vatamari unui pacient. S- facut plangere penala pt neglijenta ... (vezi toată discuția)