avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1131 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Limitele deciziei adunarii generale a proprietarilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Limitele deciziei adunarii generale a proprietarilor

Adunarea generala a proprietarior (asociatia) poate sa decida in privinta proprietatii individuale a proprietarilor din condominiu (bloc) ?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 17:17, 5 Noiembrie 2012
Decizia se va lua pe baza de tabel cu semnaturile proprietarilor, caci asa cere Primaria, nu prin "adunarea generala".

Dar, revin la legalitate: dupa cum stiti, conform Legii 230 montarea unei reclame, scari exterioare, etc. se face cu acordul adunarii generale si CU ACORDUL CELOR DIRECT AFECTATI. De vreme ce pentru un simplu banner de reclama, este necesar acordul proprietarului "afectat", eu cred ca ceva-ceva poate sa fie si in aceasta speta.

"Cum adica, pentru un banner publicitar aveti nevoie de acordul meu, iar pentru placarea cu polistiren a zidului apartamentului meu, nu ?" - am citat din sustinerea vecinului.
Chestiunea la care se refera vecinul dv. medic (cu vreun banner sau cablu sau alte lucruri de genul acesta) este exprimata in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 in:
Art. 23. - Spatiile din proprietatea comuna pot fi utilizate de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune, potrivit art. 39 din Legea nr. 230/2007.

In cazul termoizolatiei nu este cazul, ci vizeaza interesul general fara implicatii ale tertilor.
Vecinii care NU sunt de acord sunt in minoritate. Totusi, ma tem (sunt presedinte) sa nu fiu actionat in judecata! In acest sens, ma gandesc sa cer Primariei includerea urmatorului paragraf, in contractul de mandat pentru reabilitare:

Articol. Primaria isi asuma intreaga raspundere pentru eventualele consecinte negative care ar putea sa rezulte ca urmare a executarii prezentului contract, Comitetul executiv si Presedintele fiind exonerati de orice raspundere patrimoniala, civila sau penala.

Ce ziceti, ar fi bine ? Va multumesc ff. mult pentru ajutor.
Puteti cere, dar nu vi se va da.
Responsabilitatea oricum este a primariei si a constructorului....si nu si-o va asuma nimeni. Exista suficiente contraargumente ca sa fie contracarate orice reclamatii.
Daca Primaria nu-si asuma raspunderea, atunci nu-i in regula ! Blocul nostru este construit in 1989, pe Str.Stirbei Voda. Am vazut cu ochii mei ca panourile de beton contin in interior vata minerala si folie anticondens (cu ocazia schimbarii tamplariei). Adica, blocurile au fost facute foarte bine, inclusiv cu elemente de protectie termica. In aceste conditii, actiunea asta de polistirenizare, oricum imi pare cam pripita. Eu unul n-am o opinie conturata, dar fiind presedinte inteleg sa ma supun majoritatii, oricare ar fi aceea. Cu o singura conditie: daca intr-o buna zi va rezulta ca toata povestea asta s-a facut exclusiv spre beneficiul material ar unora - firme - functionari smecheri - fonduri europene fraudate - etc, dar cu eventuala prejudiciere a proprietarilor, sa nu fiu eu cel care raspune, "acarul Paun"... parerea mea.

Prinsi la mijloc, atat eu cat si comitetul executiv, cum ne putem proteja, juridic vorbind ?? Puteti sa-mi dati un sfat ?

Alte discuții în legătură

Termoizolare- aviz isu ausfahrt ausfahrt Conform legislatiei in vigoare termoizolarile fatadelor de blocuri sunt exceptate de obligativitatea avizului ISU in baza unui ordin de ministru. Totusi, in ... (vezi toată discuția)
Izolare termica a apartamentului geta5 geta5 Locuiesc pe scara A intr-un bloc cu 4 scari, scarile A si D au cite 10 apartamente (apartamente cu 3 si 4 camere) si scarile B si C au cite 20 apartamente ... (vezi toată discuția)
Obligatii? ContSters220737 ContSters220737 Buna seara.Pentru niste familii cu venituri financiare mici, la intrebarea ce o pun in numele lor,rog un raspuns.La lucrarile de reabilitare termica si ... (vezi toată discuția)