avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Obtinere rezidenta in Romania pentru cetatean strain
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Obtinere rezidenta in Romania pentru cetatean strain

Buna ziua! Sotul meu este cetatean turc si suntem casatoriti de 2 ani de zile.Este posibil ca sotul meu sa obtina rezidenta in Romania , in situatia in care noi locuim in Turcia? Am intrebat la politia pentru straini in Romania si nu mi-au dat niciodata un raspuns concret.Daca da, in baza acestei rezidente , chiar daca nu vom locui in tara , va putea obtine peste 5 ani cetatenie romana?
Multumesc !
buna sunt casatorita cu cetatean romin... si am obtinuta cartea de rezidenta cei drept numai pe un an, peste o luna urmeaza sa mio prelungesc....
-nu e greu sa primesti aceasta carte...
1.document de trecere a frontierei original si copie, aia faci copia la tot pasaportul...
2. copia a actului de identitate a cetateanului romin (original si copie)
3. certificatul de casatorie romanesc (original si copie)
4. Asigurarea de sanatate de la CAS (original si copie), tio da in ziua ceia cand te duci la ei valabil o luna, costul nu mai tin minte...
5. adeverinta medicala din care sa rezulte ca nu suferi de boli si sa pui viata altora in pericol, de la orice medic de familie din romania, tio face pe loc ...
6. declaratia solicitantului din care sa rezulte inexistenta starii de bigamie sau polibamie,(se scrie la ei pe loc)
7. 240 lei achiti la CEC Bank e costul permisului
8. 4 lei taxa timbrului se ia de la trezoreria de obicei e langa oficiul de imigrari...
9. dovada detinerii legale a spatiului de locuit (original si copie) a contractului de vanzare cumparare , comodat sau inchiriere, insotite de declaratia notariala de luare in spatiu a tertului proprietar...
10.certuficat de nastere ale copiilor(copie original), in caz daca nui aveti nui nevoie
asteas cerintele, si ca prima data trebuie sa fie prezent si sotul(sotia) romin(a) fara el(ea) nu te primesc, dupa depunere trebuie sa asteptati sa va vina acasa o scrisoare cand trebuie sa fiti prezenti la interviu, daca treceti intreviul vi se da cartea, daca aveti copii nu va mai cheama la interviu...
Buna dimineata,
Sunt casatorita cu un cetatean strain, cartea de rezidenta membru de familie cetatean strain expira in iulie 2012 (a fost pe 5 ani). Am fost la Oficiul Straini Bucuresti din Iorga, ne-au dat o lista cu actele, din care marea pb mi se pare DOVADA ASIGURARII SOCIALE. nu stiu incotro sa ne indreptam, deoarece in 2007 cand am depus actele pt rezidenta de 5 ani, sotul a fost angajat, iar ca dovada a asigurarii sociale am depus direct la Oficiul pt Straini ,OP-ul de la firma unde lucra.
Intre timp, din 2008 pana in prezent, sotul a lucrat doar 4 luni in perioada septembrie 2010 - decembrie 2010 cu contract de munca, insa nu stim daca firma respectiva a platit asigurarile de sanatate, si nici nu este dispusa sa dea aceste informatii.
Nu stim ce drepturi avem, unde sa ne adresam ca sa obtinem aceasta dovada de asigurari sociale, iar de la CASMB nu stiu ce informatii am avea dreptul sa cerem inainte ca ei sa ne faca calculul de plata (am inteles ca ar fi vb de fff multi bani).
Eu momentan sunt in concediu ingrijire copil pentru inca 1 an si 3 luni. Va rog din suflet sa ne ajutati cu urmatoarele informatii:
- ce drepturi/sanse avem de a obtine o situatie a platilor sotului meu la asigurarile de sanatate in toti acesti ani (au ei, oare, o baza de date cu aceste informatii ? Pt ca ne-am adresat lor, si ne-am prins urechile in declaratiile notariale pe care le cer referitor la veniturile impozabile ale sotului, ceea ce ma face sa cred ca EI NU STIU REAL SITUATIA, SAU NU AU DATE , si se bazeaza pe aceste declaratii notariale date de straini, ca sa ia cat mai multi bani, profitand de necunoasterea legii de catre acesti "clienti". De asemenea, eu fiind in CIC, as putea sa-l iau coasigurat pe sot, a.i sa scutim o parte din acesti bani?Va multumesc din suflet, in 2005 , cand am depus actele pentru prima carte de rezidenta,am platit 3000RON ( pe 5 ani inainte????!!!) desi sotul abia era in Romania de 2 luni, eram casatoriti, iar eu eram angajata, deci cred ca as fi putut sa-l iau coasigurat. Nu doresc sa ni se mai intample acest lucru, nu avem acesti bani, iar acesti oameni au profitat.Multumesc din suflet pt un raspuns urgent!
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
Buna, as vrea sa stiu daca ai rezolvat cumva situatia, sunt si eu in aceeasi situatie in prezent, si nu stiu de unde sa incep si unde sa termin cu dovada asigurarii sociale. Cum se procedeaza?Ati rezolvat pana la urma prin dovedirea calitatii de co-asigurat a sotului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea permisului de sedere in romania pentru un cetatean non-ue casatorit cu cetatean roman DErcan DErcan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu informatii referitoare la documentele necesare pentru a obtine dreptul de sedere in Romania de la Oficiul Roman pentru ... (vezi toată discuția)
Casatorie cetatean non-ue silent_scream silent_scream Buna ziua! Eu si logodnicul meu (cetatean sirian) dorim sa ne casatorim in Liban sau Turcia luna viitoare, ce as vrea eu sa stiu este daca casatorindu'ma , ... (vezi toată discuția)
Casatorie cetatean eu cu cetatean non-eu si cartea de rezidenta Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana si sunt cetatean roman si viitorul meu sot este cetatean indian.La anul in luna Ianuarie,ne vom casatori civil in India la ... (vezi toată discuția)