avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare pentru aceeasi cota- consecinte?

Ma confrunt cu urmatoarea problema :
Am cumparat la notariat o cota indiviza de 1/3 din casa si teren unde mai sunt 2 coproprietari cu cite 1/3 . Deci am cumparat cu act inceiat in fata notarului unde am si platit .. Acum cind am deschis proces de partaj judiciar , una dintre parti spune ca acumparat cu chitanta de mina chiar partea mea 1/3 cota ideala inainte de a cumpara eu . Vinzatorul a murit . Ce fac eu acum ? Eu am act notarial celalat are chitanta de mina .Poate sa-mi strice actul de proprietate ??
Cel mai recent răspuns: ContSters264774 , utilizator 21:24, 22 Noiembrie 2012
Sunt 2 aspecte. Pana in ianuarie 2004, ptr.a cumpara un imobil se proceda asa: iti obtineai singur sau prin notar un extras de carte funciara ( exista un singur tip ), te duceai la notar iar acesta iti facea vanzarea prin act autentic, intabularea ulterioara nefiind obligatorie. O puteai face singur sau ti-o putea face notarul. Nu exista o obligatie legala in acest sens. Dar din ianuarie 2004 a aparut o modificare legislativa f.f.f.buna, in sensul ca apare asa-numitul extras de carte funciara pentru autentificare, extras pe care il poate obtine exclusiv notarul ales pentru autentificarea actului, cartea funciara fiind blocata ( nu se pot face niciun fel de operatiuni legate de ea ) pana in momentul in care. notarul respectiv nu intabuleaza actul intocmit. Bine, acest moment este perfect stabilit, astfel incat notarul nu poate intabula cand isi aduce el aminte ci este constrans a se incadra in termenul stabilit de lege. Apare o protectie f.buna a cumparatorului fata de o eventuala incercare a proprietarului de a vinde inca o data bunul. In concluzie, incepand din ianuarie 2004, efectuarea unei tranzactii imobiliare prin act autentic implica si intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului nou dobandit. Ca si exprimare, nu imobilul se intabuleaza ci orice drept real asupra acestuia ( inclusiv dreptul de proprietate ).
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2012
mihaibalaescu, utilizator
Nefiind avocat, nu stiu daca in noul cod civil s-a introdus vreo prevedere legata de nulitatea unui astfel de inscris. Dupa mine nu ar fi necesara deoarece cu un inscris sub semnatura privata nu ai ce face decat sa te judeci cu cel cu care l-ai facut. El nu are nici o valoare atat fata de un tert cat si fata de operatiunile tabulare ( cele legate de cartea funciara ).
De cand transferul de proprietate imobiliara -teren este valabil cu acte sub semnatura privata? Forma autentica a actului nu mai este o conditie de valablitate obligatorie ?
Potrivit art.1244 din NCC
În afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.


Asadar, acest act incheiat sub semnatura privata este lovit de nulitate absoluta, potrivit NCC, insa depinde cand a fost incheiat, intrucat ar putea valora antecontract de vanzare-cumparare in baza conversiunii actelor juridice, daca partea si-a executat obligatia si solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Cristea_Dana1234, utilizator
Buna dimineata .
Conform Codului civil,o vanzare cumparare de imobile,indiferent daca este doar teren, constructie,sau amandoua ,se face printr-un act ,,ad validitatem " in fata unui notar public,sau alt functionar delegat cu asemenea atributii .De asemenea,actul , pentru ca sa produca efecte erga omnes-pentru toata lumea,trebuie inregistrat in Cartea funciara arondata imobilului .Deci,cine se incadreaza acestor conditii,si inregistreaza primul actul de vanzare cumparare in Cartea funciara,are prioritate in dreptul de proprietate .
Cu stima,
Marius Bote .

Alte discuții în legătură

Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)
Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)
Vanzare fara dezbatere mostenire valery valery Exista o conventie de vanzare cumparare sub semnatura privata incheiata intre 3 (din 9 mostenitori pe care ii are defuncta) cu doua persoane avand calitate de ... (vezi toată discuția)