avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare pentru aceeasi cota- consecinte?

Ma confrunt cu urmatoarea problema :
Am cumparat la notariat o cota indiviza de 1/3 din casa si teren unde mai sunt 2 coproprietari cu cite 1/3 . Deci am cumparat cu act inceiat in fata notarului unde am si platit .. Acum cind am deschis proces de partaj judiciar , una dintre parti spune ca acumparat cu chitanta de mina chiar partea mea 1/3 cota ideala inainte de a cumpara eu . Vinzatorul a murit . Ce fac eu acum ? Eu am act notarial celalat are chitanta de mina .Poate sa-mi strice actul de proprietate ??
Cel mai recent răspuns: ContSters264774 , utilizator 21:24, 22 Noiembrie 2012
Si chitanta sub semnatura privata are rolul ei constituid o veritabila promisiune de vanzare-cumparare. Poate si dvs. intr-o zi veti apela la incheierea unui astfel de inscris. Veridicitatea chitantei se poate verifica printr-o expertiza grafologica facuta de catre un expert criminalist sau autorizat la cererea dvs. in instanta sau in cadrul unui dosar penal.
Autorul '' chitantei '' a decedat acum 6 ani . Daca noi contestam autenticitatea , cei care prezinta inscrisul vor trebui sa dovedeasca faptul ca tatal meu este autorul . Chiar nu stiu de unde vor lua insccrisuri pe care sa le prezinte ca apartintind tatalui meu , pe baza carora sa se faca expertiza ...chiar nu stiu cum se va termina .Repet : nu am vazut acea chitanta despre care reclamantii fac vorbire . Sunt pus chiar pe ginduri deoare ce tatal meu nu a ponenit niciodata de existenta aceste chitante . Tatal meu triplu licentiat (una dintre licentre - dreptul) nu cred ca facea o astfel de greseala . Vedem...
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
ContSters264774, utilizator
Daca contestati autenticitatea trebuie sa faceti dovada ca nu este scrisul sau semnatura acestuai. Astfel dvs. va trebui sa aduceti inscrisuri pentru o eventuala expertiza grafologica- de comparatie, nu cei care se folosesc de chitanta si pentru care opereaza prezumtia de adevar-. Dvs. trebuie sa rasturnati prezumtia, nu ei!
caliopi6 a scris:

. Tatal meu triplu licentiat (una dintre licentre - dreptul) nu cred ca facea o astfel de greseala . Vedem...


Care greşeală? Chitanţa de mînă despre care faceţi vorbire este, aşa cum v-am spus, un antecontract. Perfect legal şi perfect valabil în sistemul nostru de drept, un act care naşte în sarcina promitentului vînzător obligaţia de a încheia actul autentic de vînzare-cumpărare.

Se încheie sute, mii de astfel de acte. Fie în formă autentică, fie ca înscrisuri sub semnătură privată. Repet, perfect valabile din punct de vedere al formei şi cu efectele juridice pe care legea şi jurisprudenţa le conferă unor astfel de acte.

Acum, că actul a fost sau nu semnat de tatăl dumneavoastră, e altă poveste, care nu ţine nicidecum de domeniul valabilitaţii în sine a unui astfel de înscris.

Nici faptul că, ulterior, tatăl dumneavoastră a înţeles să vîndă terenul unei alte persoane nu este o greşeală. Înstrăinînd terenul, tatăl dumneavoastră şi-a asumat efectele înstrăinării, efecte care puteau consta, cel mult, în obligaţia restituirii preţului primit de la promitentul cumpărător.

Desigur, toate cele de mai sus trebuie luate sub beneficiu de inventar. Adică, sub rezerva existenţei acelei chitanţe de mînă.

Editat de moderator simonette12- motiv : atentie la pct.2.2 din Regulament !

Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Da. Propun sa lasam subiectul la acest nivel pina saptamina viitoare , cind cei care invoca chitanta o vor scoate la iveala vrind-nevrind , daca aceasta exista . Ete posibil sa existe , iar in continutul ei sa fie stipulate ceva obligatii pe care acestia nu le-au indeplinit , astfel tatal meu a vindut cu acte in regula cota parte respectiva . Ma gindesc ca acesta o fi un motiv pentru care ''chitantistii'' nu vor sa arate ''chitanta'' , si tin bine pazita la sin . In continuare eu , cu inteligenta nativa dobindita de la tatal meu si fara acele cunostinte juridice care nu se pot transfera genetic , am sa incerc sa conving instanta ca acel act trebuie uitat .
Oricum multumesc tuturor celor implicati in discutie . Am tras o concluzie care-mi este folositoare , si stiu ce am de facut . SIGUR am sa va tin la curent macar asa...''de amorul artei'' ..
P.S.
Inteleg pozitia domnilor avocati , in sensul in care nici in ruptul capului nu au lasat aici ceva indicatii cit de sumare , la felul in care s-ar putea aborda subiectul in fata instantei .
Este normal...platesti si vezi !!
Numai notarii saracii sunt ''sariti'' de fel de fel de ''chitante'' . Unii oamnei platesc notar , altii fac chitante .
Pai notarii vor da faliment cind oamnenii ''se vor prinde '' ca tine ''cocosul'' si fara ei ....:thumbup:
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
ContSters264774, utilizator

Alte discuții în legătură

Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)
Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)
Vanzare fara dezbatere mostenire valery valery Exista o conventie de vanzare cumparare sub semnatura privata incheiata intre 3 (din 9 mostenitori pe care ii are defuncta) cu doua persoane avand calitate de ... (vezi toată discuția)