avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana si contract de vanzare cumparare pentru aceeasi cota- consecinte?

Ma confrunt cu urmatoarea problema :
Am cumparat la notariat o cota indiviza de 1/3 din casa si teren unde mai sunt 2 coproprietari cu cite 1/3 . Deci am cumparat cu act inceiat in fata notarului unde am si platit .. Acum cind am deschis proces de partaj judiciar , una dintre parti spune ca acumparat cu chitanta de mina chiar partea mea 1/3 cota ideala inainte de a cumpara eu . Vinzatorul a murit . Ce fac eu acum ? Eu am act notarial celalat are chitanta de mina .Poate sa-mi strice actul de proprietate ??
Cel mai recent răspuns: ContSters264774 , utilizator 21:24, 22 Noiembrie 2012
caliopi6 a scris:

Domnilor !
Presupusul ''act de mina'' nu a fost vazut de nimeni. Acest ''act ''se spune ca ar fi produs in 1997 . Eu am cumparat in 2002 de la tatal meu tocmai ca sa nu am nici o discutie cu coproprietarii dupa decesul tatalui . Acum am deschis actiune de iesire din indiviziune si au aparut astia cu nu stiu ce act spun ei . NU AM VAZUT NIMIC NICIODATA SI NICI NU S A DISCUTAT . Totusi astia pretind ca au nu stiu ce act de la tatal meu pe care nu-l mai pot intreba acum ...am sa pot dar pe lumea ailalta . EU AM ACT NOTARIAL NU AM NICI O INTABULARE . AM ACTUL SI ATIT .Dar sa presupunem ca au....
SI : intabularea se face si fara cadastru ? aceasta cota este cota ideala de 1/ 3 nu se stie unde este iar cadastrul se face dupa iesirea din indiviziune. Iar cei care au ''chitanta'' pot intabula pe baza unei ''chitante'' ???


Fara suparare in CARTEA FUNCIARA se inscriu evenimentele asupra proprietatii deja intabulate! Mi s-a parut ca toti cei ce au comentat ori au dat sfaturi nu au presupus ca Imobilul nu este intabulat.
Nu are relevanta daca a fost sau nu intabulat! Promisiunea de vanzare-cumparare ramane "in picioare"...ea exista.....
Poate exista...poate nu . Ramine de vazut . O promisiune se poate incalca din valii motive . Daca tatal meu a incalcat-o a avut el un motiv . Ttal meu a fost ''orice'' dar nu excroc . Vedem saptamina viitoare . Da nu este intabulat fiind 1/3 cota ideala , acum se iese din indiviziuen , cadastru - intabulare .

CHITANTISTII , spera ca pri deschiderea acestui proces sa stopeze actiune de iesire din indiviziune . Eroare : actiunea a fost deschisa de catre mine , chemind in judecata pe ''chitantisti'' cu 1/3 si pe cel care act notarial si se indreapta ''chitantistii'' imotriva lor . Sa le fie de bine ! Eu ies din indiviziune cu portia mea . Ei sa se lupte pe treimea aia cu chitante , fara chitante ....ce or vrea ei . Totusi am sa incer ca ajut sa ramina cu chitanta-n rama . Poate reusesc .Imi urez ''succesuri '' =D>
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
ContSters264774, utilizator
Contractul de vanzare-cumparare care are ca obiect tranmiterea dreptului de proprietate asupra unui teren se incheie in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.Daca s-a incheiat doar un act sub semnatura privata atunci acesta valoreaza antecontract iar dreptul care se naste este un drept de creanta si nu de proprietate.In practica judiciara si in literatura de specialitate, parerile sunt impartite in privinta dreptului instantelor de a pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare, dar exista unanimitate de pareri in privinta naturii juridice a dreptului care se naste din antecontractul de vanzare cumpare a terenurilor (drept de creanta). In aceasta situatie cred ca este clar ca dupa trecerea a 3 ani, dreptul de a cere incheierea actului in forma autentica s-a prescris.
Situatia este diferita in privinta constructiilor care se pot vinde cu act sub semnatura privata, ceea ce inseamna ca daca s-a incheiat un contract sub semnatura privata care are ca obiect o suprafata de teren si constructii, s-a transmis dreptul de proprietate asupra constructiei si un drept de superficie asupra terenului.Atat dreptul de proprietate cat si dreptul de superficie sunt drepturi reale si sunt impresciptibile extinctiv, cu precizarea insa ca dreptul de superficie nu se intinde decat asupra suprafetei ocupate de constructii

Am ''zis-o'' bine ?
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
ContSters264774, utilizator
Stimate Domn/Doamna,

Incercati sa intelegeti ca un avocat are nevoie sa vada actele si sa inteleaga intreaga poveste, tot asa cum un doctor are nevoie sa vada analizele inainte de a se pronunta.
Ceea ce dvs. intrebati e daca se moare dintr-o operatie? Noi va raspundem ca mai intai trebuie vazut pacientul, facute niste analize, pus un diagnostic etc. Si oricat de mult doriti raspunsuri, problema nu e ca sunt gratis, problema e ca nu prea avem timp sa va invatam codul civil si legile speciale pe un forum, iar mie unuia nici nu imi place sa speculez asa la nesfarsit.
Daca vreti indicii, pentru ca dvs. aveti actele in fata, nu noi, deschideti o noua pagina in browser, tastagi www.google.com si cautati urmatoarele: codul civil, legea privind tehnica interpretarii actelor normative, legea notarilor, legea cartilor funciare, legea fondului funciar si din acelea ar trebui sa va rezulte ce alte acte normative s-ar putea aplica in speta, iar pentru proces codul de procedura civila. Nu sunt foarte multe articole ce s-ar putea aplica cazului dvs., doar cateva zeci/sute.
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
Cabinet Individual de Avocat Georgescu Dan Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Inscriere promisiune pt cota unui mostenitor necsu necsu Am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare pt un teren cu unul din cei trei mostenitori ai defunctilor. Pot inscrie promisiunea in Cartea Funciara si daca ... (vezi toată discuția)
Cati ani e valabil un contract de vanzare cumparare facut de mana cu martori chana chana si daca dupa expirarea contractului de vanzare cumpare tranzactia este considerata nula?,,va multumesc (vezi toată discuția)
Vanzare fara dezbatere mostenire valery valery Exista o conventie de vanzare cumparare sub semnatura privata incheiata intre 3 (din 9 mostenitori pe care ii are defuncta) cu doua persoane avand calitate de ... (vezi toată discuția)