avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CALCUL CALDURA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CALCUL CALDURA

Bună ziua!
Este corectă calcularea cotei de căldură pe suprafaţă echivalent termic şi nu pe cotă parte indiviză?
Am această problemă, deoarece mulţi locatari şi-au montat calorifere mai mari şi chiar în plus faţă de numărul iniţial, şi în acest caz sunt consumuri diferite pe aceeaşi cotă parte indiviză.
Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 18:34, 28 Noiembrie 2012
@ceau
ii. pentru apartamentele branşate – direct proporţional cu suprafaţa utilă a fiecărui apartament branşat. Suprafaţa utilă finală luată numai la calculul energiei termice este suprafaţa utilă a apartamentului corectată cu factorul de recalculare, determinată cu relaţia:


Care este factorul de recalculare si despre ce relatie este vorba, relatia dintre proprietar si administrator sau pesedinte?
Calculul se face conform cotei indivize de suprafata utila. In cazul suplimentarii de radiatoare se va face o corectie in plus, proportional cu procentul suplimentarii.
Calculu exclusiv conform SET ESTE GRESIT.. La proiectarea blocurilor s-au avut in vedere anumite transferuri de caldura intre apartamente, pentru a asigura necesarul de caldura , conform STAS 1907, iar dupa 1989, SR 1907. Acestea se reflecta automat prin folosirea criteriului cotei indivize.

A se vedea si Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire GP 067-02.
Cap. I, pct 1.1: Ghidul nu se aplică la defalcarea cheltuielilor de încălzire între apartamentele din cadrul clădirilor de locuit colective racordate la instalatia interioară de încălzire comună clădirii
Ghidul este elaborat de INCERC Bucuresti, departamentul de instalatii -pr dr.ing. Dan Constantinescu si coordonat de presedintele Asociatiei inginerilor de instalatii din Romania, Liviu Dumitrescu.
Acestia au elaborat si standardul SR 1907 privind necesarul de căldura folosit la proiectarea instalatiilor de incalzire din constructiile civile si industriale din Romania, fiind presedinte respectiv membru in Comitetul tehnic de standardizare in domeniul instalatiilor de incalzire din Romania.
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
darida, utilizator
Corectia de pozitionare a apartamentului se realizeaza si in cazul folosirii SET-ului in calculul caldurii.
Uitati-va, daca nu credeti, pe o fisa individuala de calcul pentru un apartament contorizat cu repartitoare, care apartament este plasat pe colt, la ultimul etaj, la parter, spre nord sau est.
Se poate face asta si in cazul calcului fara repartitoare, dar pe baza SET-ului rezultat din inventariere.

Numai pe cota-parte face posibil sa se creeze inechitati foarte mari intre cei cu caloriferele schimbate in fel si chip si cei care nu si le-au schimbat.
Conform prevederilor art.3, pct.17 din Ordinul 343/2010, factorul de recalculare k - este mărimea adimensională utilizată pentru recalcularea suprafeţei utile a apartamentului luat în calcul la repartizarea energiei termice în cazul în care corpul/corpurile de încălzire este/sunt modificat(e) faţă de soluţia de proiect, fără ca prin aceasta să se modifice cota indiviză şi se calculează cu relaţia:

k = SETmas + SETpro / 2 x SETpro

SETmas – suprafaţa echivalent termic modificată a aceluiaşi corp de încălzire [m2]
SETpro – suprafaţa echivalent termic de proiect a corpului de încălzire [m2]
Apar următoarele cazuri:
a.       nu au avut loc modificări ale corpurilor de încălzire → SETmas= SETpro atunci k=1 şi SUf = SUi
b.      au avut loc modificări sau suplimentări ale corpurilor de încălzire în sensul măririi SET → SETmas > SETpro atunci k>1 (supraunitar) → SUf = k x SUi se măreşte
c. au avut loc modificări sau reduceri ale corpurilor de încălzire în sensul micşorării SET → SETmas < SETpro atunci k<1 (subunitar) → SUf = k x SUi se micşorează
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
ceau, utilizator
elga 50

Eu ma refeream la situatia in care nu sunt montate repartitoare, asa rezulta din postul initial.
Am afirmat ca este gresita repartizarea exclusiv in functie de SET, cum afirma unii.
Practic folosirea cotei indivize rezolva mai simplu problema corectiilor in aceasta situatie: cei cu un nr mai mare de elemente de calorifer beneficiaza de o reducere fata de caldura data de SET, iar cei cu nr mai mic de elemente de calorifer suporta o suplimentare.a costului fata de SET-ul pe care o au in fapt, pentru a reflecta corect confortul termic de care beneficiaza.

Reglementarea trebuie sa porneasca de la regula, ca ipoteza de lucru, adica instalatia nu se modifica sau nu ar trebui sa se modifice aiurea. Altfel s-ar porni de la ipoteza incalcarii legii, ca regula, ca situatie legala, ca normalitate.

Exceptia ca reglementare este cazul modificarilor SET. Este mai simplu sa folosesti criteriul cotei indivize si sa aplici corectii in plus in cazul maririi SET decat sa recurgi la un sistem greoi de calcul.
Aceasta ipoteza ar trebui aplicata exclusiv pentru situatiile deja existente, nu folosita ca o portita pentru incalcarea legii, adica modificarea instalatiei dupa bunul plac. Nu exista ratiuni tehnice si legale pentru suplimentari de SET.

Nu am afirmat ca folosirea SET exclude aplicarea corectiilor. Folosirea corectiilor in cazul montarii repartitoarelor are tocmai aceasta ratiune, avuta in vedere la proiectarea blocului. In aceste cazuri, reducerea puterii termice cedate de SET, ca urmare a inchiderii partiale a robinetelor termostate este ipoteza legala de functionare. Inchiderea totala nu e de fapt legala, fiind o debransare mascata.
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2012
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu horasg horasg Buna ziua. Stau intr-un apartament cu trei camere, al unui bloc cu 5 scari si 4 etaje. In bloc nu exista repartitoare. Eu si inca 40 (din cele 100 ... (vezi toată discuția)
Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)
Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit rabuzu rabuzu buna seara. va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un raspuns. in aceasta saptamana presedintele de asociatie si un inginer se prezinta pe la apartamente si ... (vezi toată discuția)