avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incalzire spatii comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incalzire spatii comune

Buna ziua!Cum se repatizeaza incalzirea partilor comune intr-un bloc necontorizat.S-a stabilit procentul de 10% .Am calculat 10% din factura si am impartit tuturor locatarilor si dif. am impatit-o celor bransati.Este corect? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 20:42, 18 Decembrie 2012
grigorevasile58 a scris:

Buna ziua!Cum se repatizeaza incalzirea partilor comune intr-un bloc necontorizat.S-a stabilit procentul de 10% .Am calculat 10% din factura si am impartit tuturor locatarilor si dif. am impatit-o celor bransati.Este corect? Multumesc!

Teoretic este corect. Puteti sa stabiliti oricat procentul respectiv, 10,15, 50 %, etc, insa in mod normal trebuie sa reflecte situatia reala a instalatiilor termice.
Pentru ca altfel orice proprietar nemultumit de procent va contesta aceasta hotarare. Era bine daca angajat o firma specializata sa faca inventarierea.
ynocentta a scris:

Cine a stabilit coeficientul de 10 % ?
Care este temeiul juridic in baza caruia a fost stabilit acest coeficient?
Actualmente exista norme precise care prevad metodologia de calcul al incalzirii partilor comune,
-Ordinul ANRSC 343/2010, care IMPUNE o cota de 50% din factura ca fiind "parti comune",
-Legea 325/2006, care stabileste modul de calcul si repartizare a cheltuielilor de
incalzire intr-un condominiu.


Coeficientul a fost stabilit de adunarea generala.Ord.343/2010 a fost valabil pentru iarna 2010-2011 la blocurile contorizate.Spuneti-mi si mie art.din L325,pentru ca eu nu am gasit.Multumesc!
In raspunsurile de mai sus s-au strecutrat niste erori, datorita interpretarii gresite a legislatiei.
1. Procentul de 50 % din factura pentru partile comune s-a aplicat numai o singura iarna, prin derogare de la art. 11 din normele de aplicare a ord. 343/2010.
2. Ord. 343/2010 se refera la blocurile care au montate repartitoare pe calorifere.
3. Pentru partile comune ord. 343/2010 prevede obligativitatea montarii unui repartitor special, nu se prevad procente.
Mai mult, situatia unui bloc cu repartitoare nu poate fi comparata cu cea a unui bloc fara repartitoare.

Situatia cand nu exista repartitoare este reglementata de ord. 233/2004 al ANRSC, modificat prin ord. 255/2005.

Ramane sa incercati sa intelegeti explicatiile "specialistilor" ANRSC ceeea ce necesita mult timp si o serie intreaga de cunostiinte matematice.
Eu am renuntat de mult la acest lucru.

In ceeace priveste povestea cu procentele pentru partile comune eu am avut intotdeauna o nelamurire: pe fiecare nivel exista un singur calorifer. Cum poate acesta consuma fie si 10 % din factura celor 4 apartamente de pe palier care au la un loc un minim de 16 calorifere, daca nu si mai multe, toate la egal sau mai mari decat cel de pe scara?
La fel si povestea cu tevile care trec prin apartament: ce suprafata au, comparata cu cea a caloriferului din incaprea respectiva?
Oare caloriferul e doar de 10 ori mai mare, ca sa fie procentul de 10 %?
Personal ma indoiesc de asta.
sunt multe intrebari legate de aceste parti comune incalzite.Efectiv nu stiu cum sa repartizez caldura.Daca este foarte corect sa le calculez cota la incalzire celor debransati daca nu am aparat de masura pentru partile comune.Multumesc!
grigorevasile58 a scris:


.Daca este foarte corect sa le calculez cota la incalzire celor debransati daca nu am aparat de masura pentru partile comune.


Aspectul ca anumiti proprietari au inteles sa renunte la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic nu ii exonereaza pe acestia de la obligatia platii parti comune care se realizeaza in raport de cota indiviza,fara aparat de masura

Alte discuții în legătură

Repartizarea energiei termice 2010-2011 ? BEN46 BEN46 Cum se repartizeaza energia termica avind in vedere urmatoarele : 1. repartitoare de caldura in camere pe calorifere 2. baie , 2 coloane de ... (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)
lipsa parti comune ale blocului- se pot cere cheltuieli de incalzire ? NeluBalas NeluBalas Buna seara.Subsolul blocului este neamenajat ( pamant pe jos cum a ramas de la constructor),tevile sunt izolate ,pe casa scarii caloriferele au fost ... (vezi toată discuția)