avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Verificare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Verificare pensie

Spuneti-mi, va rog, in ce conditii se poate solicita verificarea pensiei pentru limita de varsta pentru ca pensia mea este mai mica decat a altor persoane avand aceeasi vechime si aceleasi conditii de munca pe care le-am avut eu. Totodată, va rog, sa-mi spuneti ce ar trebui sa solicit: verificarea pensiei, recalcularea acesteia sau revizuirea ei. Asta, deoarece nu vreau sa fiu pus in situatia neplacuta de a mi se micsora si mai mult pesia si asa destul de mica
Ultima modificare: Marți, 1 Ianuarie 2013
marjordy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:51, 6 Ianuarie 2013
Parerea mea in acest caz,este:

-Stagiul complet de cotizare este de 34 de ani.
-Pensia pentru limita de varsta trebuia acordata la implinirea varste de 64 de ani si 6 luni.
-Nu trebuia sa se acorde reducerea de 3 ani,intru-cat la data deschiderii drepturilor,nu indeplinea conditia stagiului complet(34 de ani).
-Anii in care a beneficiat de pensie de invaliditate sunt stagiu asimilat si intrau in calcul doar la acordarea pensiei pentru limita de varsta.

-Incepand cu 01/06/2009 trebuia sa se aplice prevederile O.U.G.100/2008,iar cu 01/01/2011 art.169(1)lit.b).

O.U.G.100/2008

Art. 782 . — (1) Asiguratii care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa II de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiaza de un numar suplimentar de puncte, dupa cum urmeaza:

b) 0,25 puncte pentru fiecare an de spor, respectiv 0,02083 puncte pentru fiecare luna de spor, acordat pentru vechimea realizata in activitatea desfasurata in grupa II de munca.

Art. II. — Prevederile art. 782 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si persoanelor:
a) ale caror drepturi de pensie au fost recalculate conform dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, aprobata cu completari prin Legea nr. 78/2005, cu completarile ulterioare, cu exceptia acelora in cazul carora pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea in munca necesara deschiderii dreptului la pensie prevazuta de acte normative cu caracter special;
b) ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 aprilie 2001—30 septembrie 2008

Art. III. — (1) In situatia persoanelor prevazute la art. II, plata sumelor rezultate in urma aplicarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta se face esalonat, in etape, astfel:

c) iunie 2009, in cazul persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1997—31 martie 2001

Legea 263/2010

Art. 169
(1) Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza:

b) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca.

Pensia de invaliditate, stabilita in baza Legii nr. 3/1977, a fost recalculata in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 4/2005, cu respectarea H.G. nr.1550/2004.
Potrivit dispozitiilor art. 17 din H.G. nr. 1550/2004: ,,In situatia pensiilor de invaliditate, data incadrarii in grad de invaliditate, pentru determinarea stagiului potential acordat, este considerata data inceperii operatiunii de evaluare a pensiilor, iar stagiul complet de cotizare este cel prevazut in anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, in raport de data nasterii".
Avand in vedere luna si anul nasterii (august 1948), rezulta ca la stabilirea cuantumului pensiei de invaliditate s-a utilizat un stagiu complet de cotizare de 34 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Ianuarie 2013
ContSters233678, utilizator
Eu nu imi propun sa contrazic pe nimeni.

Parerea mea personala este ca decizia 40 a ICCJ din 22/09/2008 nu a pus in ordine hotararile judecatoresti.

In continuare se dau hotarari judecatoresti contradictorii.Eu personal am intrebat la ICCJ,care este stagiul complet reglementat de art.14 din legea 3/1977 in urma deciziei 40.Raspunsul:Sa consult un avocat
Eu am lucrat peste 28 ani in grupa I-a de munca.Daca decizia 40 reglemnta clar stagiul complet de cotizare de 20 de ani as fi apelat si eu la el.Dar lasand loc de interperetare, nu pot face asa ceva.

In cazul de fata,nici stagiul de 30 de ani nu era indeplinit la momentul deschiderii drepturilor.
Deci si in acest caz,pensia pentru limita de varsta trebuia acordata tot la 64 de ani si 6 luni.
Daca pensia pentru limita de varsta era acordata la 64 de ani si 6 luni,se mai putea castiga la pensie prin cei 3 ani de stagiu asimilat(reducerea).

Cuantumul pensiei mie mi se pare a fi in regula.Chiar daca sau pierdut 8 luni de O.U.G.100/2008,s-a castigat in schimb 10 luni din art.169 din legea 263/2010

Trebuie sa ne gandim ca anii efectiv lucrati sunt:24 ani 4 luni si 6 zile.
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile postate. Sincer, nu inteleg ce inseamna stagiul complet de cotizare: respectiv la ce se raporteaza acesta si ce stagiu de cotizare mi-ar fi mai favorabil, 20 de ani sau 30 de ani. Nu stiu daca am inteles corect, dar stagiul de 20 de ani este cumva mai favorabil decat stagiul de 30 ani?
Nu am precizat stagiul complet de cotizare din anul 2006, cum mi-ati solicitat, deoarece nu cunosc acest stagiu de cotizare, in anul 2006 nu am primit alta decizie de pensionare, singurele decizii fiind cea emisa in anul 1999 cu ocazia pensionarii pe caz de boala si decizia de pensionare pt. limita de varsta din 2010. Spuneti-mi, va rog, Decizia 40/2008 a ICCJ,care face trimitere la art.14 din Legea 3/1977 mi-ar putea fi cumva favorabila in temeiul dreptului conferit de actul normativ in vigoare la data pensionarii(pe caz de boala)si neafectat de dispozitiile Legii 19/2000?
Cu cat stagiul complet de cotizare este mai mic,punctajul mediu anual este mai mare si implicit si pensia mai mare.

Sa facem o aplicatie pe punctele acumulate de d-voastra:

35,77116(31,61062+4,16064):34=1,05209x732,8=771 lei pensie
35,77116:30=1,19237x732,8=874 lei pensie
35,77116:20=1,78856x732,8 =1311 lei pensie

Legat de decizia 40,eu nu mai fac nici un fel de comentariu.

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru grupa ii de munca, în baza legii nr. 263/2010 dmtr dmtr Din luna martie 1999, am fost pensionar pe caz de boala iar din luna februarie 2010 sunt pensionar la limita de varsta. Sunt nascut la data de 28.08.1948, ... (vezi toată discuția)
Decizia nr. 40 din 22.09.2008 a inaltei curti de casatie si justitie nelush2103 nelush2103 As dori sa aflu daca decizia nr. 40 din 22.09.2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai este de actualitate si are aplicabilitate juridica.... Si care ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei - actiune in instanta Popa Teapa Popa Teapa Domnule Preşedinte Subsemnatul………………….…,domiciliat ... (vezi toată discuția)