avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Verificare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Verificare pensie

Spuneti-mi, va rog, in ce conditii se poate solicita verificarea pensiei pentru limita de varsta pentru ca pensia mea este mai mica decat a altor persoane avand aceeasi vechime si aceleasi conditii de munca pe care le-am avut eu. Totodată, va rog, sa-mi spuneti ce ar trebui sa solicit: verificarea pensiei, recalcularea acesteia sau revizuirea ei. Asta, deoarece nu vreau sa fiu pus in situatia neplacuta de a mi se micsora si mai mult pesia si asa destul de mica
Ultima modificare: Marți, 1 Ianuarie 2013
marjordy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:51, 6 Ianuarie 2013
Daca am inteles eu bine stagiul complet de cotizare este invers proportional cu punctajul mediu anual? Adica, persoana care a cotizat mai putin are pensia mai mare decat persoana care a cotizat mai mult? Nu va suparati, de fapt eu nu stiu ce inseamna acest stagiu complet de cotizare. Totodata, pentru a intruni conditiile pentru pensionare (pe langa varsta) persoana banuiesc ca trebuie sa indeplineasca si acest stagiu complet de cotizare care nu stiu la ce se raporteaza: cumva la anii lucrati? (se spune intr-unul dintre mesajele primite ca trebuia sa indeplinesc stagiul complet de cotizare de 30 de ani). La stabilirea pensiei, conteaza si legea in baza careia a fost stabilita pensia? pentru ca am vazut pareri diferite cu privire la legea care trebuia sa fie avuta in vedere.

Totodata, toate raspunsurile primite, pentru care va multumesc, se refera doar la datele pe care eu le-am redat din cele 2 decizii de pensionare şi nu la datele din cartea de munca (care sper sa fi fost corect avute in vedere la data emiterii celor 2 decizii), ma refer aici la numarul de puncte realizate.

Daca cineva are timpul necesar studierii cartii mele de munca, sunt dispus sa-i trimit, prin adresa de e-mail, cartea de munca scanata pentru verificarea numarului de puncte realizate si a stagiului complet de cotizare, prin urmare verificarea corectitudinii stabilirii pensiei.

Va rog sa ma lamuriti daca calcularea pensiei se face in functie de castigul realizat sau in functie de salariul inscris in cartea de munca pentru ca, asa cum am mai spus la stabilirea pensiei de invaliditate in anul 1999, s-au avut in vedere doar datele inscrise in carnetul de munca (respectiv salariul tarifar lunar, nicidecum salariul brut sau net).

Nelamurirea mea porneste tocmai de la faptul ca, atat potrivit art. 164 din L 19/2000, cat si art. 165 si 166 din Legea nr. 263/2010 „la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, astfel:
a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
De asemenea, la determinarea punctajelor lunare, pe langa salariile de mai sus se au in vedere si sporurile cu caracter permanent...”
Sincer nu inteleg ce se include in sporurile cu caracter permanent, de aceea va rog frumos sa-mi explicati dvs. ce se intelege prin aceste sporuri.
Totodata, in perioada iulie 1977-ianuarie 1991, cei care au lucrat in acord individual aveau un venit brut diferit de salariul de incadrare (tarifar) trecut in carnetul de munca (cu sporul realizarii normei, care putea atat sa mareasca, cat si sa diminueze retributia de baza, la care se aplicau sporurile : vechime, ...) iar la acest venit brut se aplicau 2% sau 3% ( cat a fost contributia la pensia suplimentara).
Iar dupa 1990 toate contributiile (pensie si sanatate) se calculau la venitul brut, numai contributia la somaj era la salariul brut de incadrare.
Astfel ca, numai din aprilie 2001, este o evidenta clara a venitului brut realizat (prin declaratiile transmise lunar de angajator), dar inainte de aprilie 2001 totul se reduce la ceea ce este inscris in carnetele de munca, nu la salariul brut realizat (pana la data de 1 iulie 1977) sau la salariul net (in perioada iulie 1977 ianuarie 1991).
Legea spune "salariul brut sau net" , nu salariul de incadrare (tarifar).De aici porneste nelamurirea mea cu privire la corectitudinea calcularii pensiei. Sincer, eu asa am interpretat textul de lege mai sus citat si tocmai de aceea am apreciat ca ar fi corect ca angajatorul sa dea o adeverinta cu salariul brut sau net realizat (dupa caz, conform perioadei lucrate).

Sper sa nu fi fost gresit inteles, nu doresc ceva ce nu mi se cuvine, insa nici sa renunt la ceva ce ar putea sa fie al meu, tocmai datorita faptului ca cei 2% respectiv 3% se aplicau salariului brut, nicidecum salariului tarifar inscris in cartea de munca (salariu pe baza caruia s-a calculat, din pacate, si cuantumul pensiei).
Va multumesc inca odata pentru operativitatea de care dati dovada.






Contributia de 2-3% pt.pensia suplimentara se retinea din salariul tarifar.In anexa 15 la HG 257/2011-Normele de aplicare aleLegii 263/2010,sunt prevazute sporurile,indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare care potrivit legislatiei anterioare datei de 01.04.2001 au facut parte din baza de calcul al pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual.Numai in instanta,pe baza unor adeverinte de venituri brute ,facand trimitere si la Decizia 19/2011 a ICCJ puteti ,sau nu puteti, sa obtineti o majorare a pensiei.Eu cred ca aceste Decizii ale ICCJ trebuie sa puna ordine in legislatia din Romania.Curtea Europeana a Drepturilor Omului prin Hotararea din data de 26.11 2002 pronuntata in cauza Mosteanu impotriva Romaniei "cu privire la obligatia judecatorilor de a se conforma jurisprudentei stabilite de Sectiile Reunite ale Curtii Supreme de Justitie"(denumirea ICCJ in 2002).In conformitate cu dispozitiile imperative ale art.330 ind.7 alin(4)Cod procedura civila,dezlegarea data problemelor de drept este obligatorie pt. toate instantele de judecata de drept comun.
Raspunde-ti-mi, va rog frumos, si la prima parte a solicitarii mele: Daca am inteles eu bine stagiul complet de cotizare este invers proportional cu punctajul mediu anual? Adica, persoana care a cotizat mai putin are pensia mai mare decat persoana care a cotizat mai mult? Nu va suparati, de fapt eu nu stiu ce inseamna acest stagiu complet de cotizare. Totodata, pentru a intruni conditiile pentru pensionare (pe langa varsta) persoana banuiesc ca trebuie sa indeplineasca si acest stagiu complet de cotizare care nu stiu la ce se raporteaza: cumva la anii lucrati? (se spune intr-unul dintre mesajele primite ca trebuia sa indeplinesc stagiul complet de cotizare de 30 de ani). La stabilirea pensiei, conteaza si legea in baza careia a fost stabilita pensia? pentru ca am vazut pareri diferite cu privire la legea care trebuia sa fie avuta in vedere.

Totodata, toate raspunsurile primite, pentru care va multumesc, se refera doar la datele pe care eu le-am redat din cele 2 decizii de pensionare şi nu la datele din cartea de munca (care sper sa fi fost corect avute in vedere la data emiterii celor 2 decizii), ma refer aici la numarul de puncte realizate.

Daca cineva are timpul necesar studierii cartii mele de munca, sunt dispus sa-i trimit, prin adresa de e-mail, cartea de munca scanata pentru verificarea numarului de puncte realizate si a stagiului complet de cotizare, prin urmare verificarea corectitudinii stabilirii pensiei.
A nu se face confuzie intre stagiul total si stagiul complet de cotizare.
Stagiul complet de cotizare este stabilit prin lege si este in functie de luna si anul nasterii.

El este in continua crestere.La barbati va creste de 30 in 31/03/2001 pana la 35 de ani la 01/01/2015.
La femei de la 25 in 31/03/2001 la 35 de ani la 01/01/2030.

Se fac punctajele anuale pentru toti anii de activitate(adica pe total stagiu de cotizare),se aduna,apoi toatal puncte se imparte la stagiul complet de cotizare.Rezultatul,este punctajul mediu anual.Acesta se inmulteste cu valoarea punctului de pensie si rezulta cuantumul pensiei.
V-am facut niste calcule in postarea mea anterioara.

Sa presupunem ca doua femei au acumulat pe intreaga activitate 45 de puncte.
Una si-a deschis drepturile in luna Martie 2001,iar una isi va dechide in luna ianuarie 2030.

Calculele pentru Martie 2001 ar fi:
45:25=1,80000x732,8=1320 lei pensie
Pentru luna ianuarie 2030:
45:35=1,28571

Asta ar insemna o pensie la valoarea punctului de astazi de:

1,28571x732,8=943 de lei.

Mai precis,femeia care isi va deschiede drepturile in ianuarie 2030 va mai avea doar 71,439% din pensia celei din martie 2001 desi au acumulat acelasi numar de puncte.
Va multumesc pentru precizari. Abia acum am inteles care este diferenta intre stagiul total si stagiul complet de cotizare, însă mai am o nelamurire: pe ce baza mi s-a determinat mie stagiul complet de cotizare ca fiind 34 de ani şi nu 30 de ani, respectiv la ce an s-a raportat acest stagiu, anului 1999 sau anului 2010.
Totodată, va rog, sa-mi spuneţi ce ar trebui sa solicit Casei de Pensii: verificarea pensiei, recalcularea acesteia sau revizuirea ei. Asta, deoarece nu vreau sa fiu pus in situaţia neplăcuta de a mi se micşora si mai mult pensia si aşa destul de mica.

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei pentru grupa ii de munca, în baza legii nr. 263/2010 dmtr dmtr Din luna martie 1999, am fost pensionar pe caz de boala iar din luna februarie 2010 sunt pensionar la limita de varsta. Sunt nascut la data de 28.08.1948, ... (vezi toată discuția)
Decizia nr. 40 din 22.09.2008 a inaltei curti de casatie si justitie nelush2103 nelush2103 As dori sa aflu daca decizia nr. 40 din 22.09.2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai este de actualitate si are aplicabilitate juridica.... Si care ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei - actiune in instanta Popa Teapa Popa Teapa Domnule Preşedinte Subsemnatul………………….…,domiciliat ... (vezi toată discuția)