avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... In RO, Statul e separat de Biserica?!
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

In RO, Statul e separat de Biserica?!

Primind o invitatie la "inaugurarea” "Anului Darwin”, am aflat ca in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat?! Nu tine de stiinta? Sau, e interzisa stiinta in scolile romanesti?
Nu doar natiunea americana (cum zice Obama) e "compusa din crestini, musulmani, evrei si hindusi dar si persoane nereligioase”, ci si natiunea romana – cel putin, asa credeam: ca exista libertate religioasa, deci am dreptul sa aleg a fi... adept al stiintei!
Unii vor sa fie "fiii lui Dumnezeu”; de ce sa nu le permitem celorlati sa fie „fiii maimutzei”?!

In RO, nu exista separare intre stat si biserica... Icoanele se etaleaza in scoli...publice si laice! Italienii, americanii, de ex, isi tin cursurile religioase in asa-zisele "scoli de duminica”, unde merg numai cei care doresc (si au "puncte” in plus fatza de cei care nu frecventeaza aceste cursuri).
O teorie stiintifica nu e predata in scoli – in mileniul III?! Parca nu-mi vine sa cred, de aceea ma avant aici – poate degeaba...

Religia nu e, totusi, o chestiune intima de care nu trebuie sa facem parada? Nu am dreptul la conceptii nereligioase, sau macar desprinse de dogme?

Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede, la Art. 9, neutralitatea institutiilor publice:
(1) In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale in fatza legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fatza de vreun cult.
OARE?

(Euronews) Recent, un tribunal din Spania a decis (in Nov 2008) ca scoala publica din Valladolid – unde a fost reclamata prezenta crucifixelor, va trebui sa le retraga din salile de curs si din spatiile publice ale scolii. Decizia a fost data deoarece s-a aratat ca simbolurile religioase amplasate in scolile publice contravin caracterului secular si neutru al statului prevazut de Constitutie. Procesul a fost inceput in 2005...

Erata: I-am pus si titlu de clasa! E vorba de "separat"!:">
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 15:21, 12 Februarie 2009
Cred ca nimeni nu este fortat in Romania sa practice o anumita religie. Daca dispretuiti acei fii ai maimutei cu creierul spalat de dogma, ce cautati in biserica lor?:P Mie daca nu-mi place un anturaj nu il frecventez - mi se pare meschin sa mergi undeva unde nu agreezi ce se intampla numai pentru ca dupa aceea sa poti sa critici si sa improsti cu noroi ceilalti participanti. Sau v-a dus cineva cu forta? Ati fost santajat, amenintat?:O

Cat despre credinta, in privinta aceasta e clar ca oricum, in orice regim, fiind o chestiune interna nu se poate spala creierul nimanui.
In anii '90, cand am invatat biologia, zoologia si anatomia omului in ciclul scolar obligatoriu si liceal, chiar daca nu imi amintesc sa fi invatat teorii pompoase si prea complicate pentru copiii de 12-15 ani care nu aveau intentia sa devina antropologi sau medici, am studiat organismele in ordinea aparitiei si evolutiei lor - am inceput cu euglena verde si nu cu cimpanzeul, si ni s-a explicat pe intelesul nostru felul in care organismele vegetale si animale au evoluat. Ma indoiesc ca 10 ani mai tarziu se preda altfel. In orice caz, in opinia mea studiul integral al teoriei evolutioniste este o tema potrivita pentru studenti.

Si daca exista aspecte care va prejudiciaza, aveti temeiul juridic sa apelati la justitie.
O teorie stiintifica e o teorie stiintifica si nu e nici una mai stiintifica decat alta pentru a putea sa facem o ierarhie in raport de care sa ne miram de ce teoria X nu se preda pe te miri unde.

Eu cred ca scoala ar trebui sa fie preocupata nu de cat mai multe teorii de predat, ci cum sa faca sa nu mai produca... maimute
Am mai multi ani de scoala decat au unii de viata, dar in sistemul de invatamant formal am trait de fiecare data senzatia ca proportia celor intalniti la catedra era cam asa: o fiinta care rationeza la 9 urangutani.
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
romascanu, moderator
Doamna avocat, RESPECT!

am tot citit mesajul..si ba doream sa raspund, ba ma lasam pagubasa...dvs. mi-ati rezolvat problema si..m-ati facut si sa rad ..singura ...in fata calculatorului..multumesc..si nu va pierdeti simtul umorului..il aveti!

o seara buna!si succes...si pe planeta maimutelor..(sic)

av. Ileana Schwarz
Acuma ...serios...sau cat se poate.
Cred ca mai degraba decat sa stiu cum arata un brontozaur reconstituit dintr-un ..femur (!?!) m-ar fi interesat ca scoala sa ma invete care e proportia dintre Dumnezeu si fiara din mine si cum sa fac sa raman pe mai departe ..om.

Mie scoala (vorbim de cea obligatorie) mi-a dat o diploma de BAC pe care scrie "Prelucrator prin aschiere" (Liceul Ion Luca Caragiale, Bucuresti - an absolvire 1990. Ce-o fi avut in comun bietul Caragiale cu prelucratorii prin aschiere nu mi-e limpede nici acum...).

Daca ramaneam cu diploma asta s-ar fi putut spune ca pe mine scoala m-a scos gata rastignita. Lumea n-ar mai fi facut decat sa ... bata cuie.

Din cate realizez, nu prea s-a inteles ce am scris. Poate, nu m-am exprimat foarte clar... Dar, mai curand, unii au citit si au retinut strict ceea ce am comentat despre superstitii, despre dogme...
Va rog, nu cititi "peste randuri” – e ca si cum aveti deja o viziune fixa si altceva nu va mai intereseaza.
Nu comentez despre a inclina balanta in favoarea religiei sau a stiintei, comentez despre necesitatea unui ECHILIBRU, fara de care se ajunge la extremism!
Nu pledez pro sau contra unei teorii, ci pledez pt a fi cunoscute ambele. Pledez pt libertatea de a alege – convingerea copiilor de 7-12 ani, care zilnic vad simboluri religioase si sunt dusi la biserica "in grup” isi formeaza o personalitate puternic influentata de aceste manifestari...
NU COMENTEZ CREDINTA!
Credinta si religia nu sunt sinonime: sa nu uitam ca exista si credinciosi fara confesiune!

Explicatie, pe scurt:
Privind comportamentul "credinciosilor” care se imbulzesc sau barfesc mi-am spus ca acesti oameni ar putea fi "evoluati” din maimutza – dar n-au atins stadiul final al evolutiei (om inteligent) darwiniste, si nu ar parea ca sunt creati de Dumnezeu. Fiind creati de Dumnezeu ar trebui sa aiba un caracter demn, nu unul agresiv (ca al maimutei) – de aici, "concluzia” ca ar putea fi maimutze indoctrinate...
Corect, aici e posibil sa fi deviat de la subiect si de aceea s-a inteles gresit. :">

Argumente impotriva criticilor:
rtek,
Tocmai: fiecare are dreptul sa aleaga! Dar cum sa aleg intre dogma religioasa si o teorie stiintifica daca despre existenta teoriei nu ma informeaza nimeni?
Am studiat Biblia (cea ortodoxa, catolica, baptista, adventista, watchtower etc s.a.m.d. – care sunt asemanatoare, dar subtil perfect diferite), am studiat Coranul, Talmudul (si Thora) – si nu contest absolut nimic din CREDINTELE oamenilor! In toate religiile finalitatea e aceeasi – dar nu despre asta e subiectul!

Diana Persa,
nu trebuie studiata academic aceasta teorie, e suficient sa fie cunoscuta, ca alternativa... Teoria lui Darwin e pompoasa?! N-ar trebui studiata in paralel cu creationismul? Chiar numai pt a putea fi combatuta in cunostinta de cauza de cei care studiaza "optional” religia ortodoxa... Dar nu despre aste e vorba!
Nu se studiaza in profunzime teoria lui Darwin pt ca nu multi doresc sa devina antropologi (?). De ce se studiaza ortodoxismul in profunzime, cand nu multi doresc sa devina preoti? Discut despre ECHILIBRU.
De unde deductia ca cineva ar fi obligat sa practice o anume religie? De unde ideea ca poti critica ceea ce nu cunosti? Cine ar vrea sa critice ar trebui sa cunoasca ceea ce critica (sau lauda!) – deci, nu e nimic meschin in dorinta de a cunoaste! Nu poate fi spalat creierul unui om cu personalitate puternica - dar nu multi o "detin"!

Parintii mei sunt crestini-ortodocsi, dar nu s-ar calca in picioare cu altii pt a obtine ceva... Ba chiar ar acorda intaietate varstnicilor, nu i-ar imbranci sa ajunga ei primii – tocmai pt ca adevaratii credinciosi au convingerea ca Dumnezeu va avea grija sa primeasca ceea ce li se cuvine – daca li se cuvine... Din acest motiv m-am referit la "creiere spalate” si "fii ai maimutei”: vor sa obtina ceea ce li se spune ca TREBUIE sa aiba daca vor sa fie ajutati de Dumnezeu.
Simbolistica ingenunchierii, pt a spala picioarele discipolilor, este cunoscuta tuturor. Am vazut tineri care spalau – la propriu – picioarele semenilor: voluntarii dintr-un camin pt batranii saraci - dar trecerea, chinuita, pe sub o masa nu imi pot imagina ce inseamna... Si acest "obicei”, Diana Persa, nu l-am vazut fiind in biserica! La TV am vazut o filmare destinata Sarbatorii Pastelui. In "stare adulta” am fost la biserica de cateva ori si am inteles atitudinea pioasa a celor care calca pragul lacaselor zise sfinte: o batrana comenta despre o tanara care "indraznise” sa intre fara sa isi acopere capul si avand o fusta care ajungea pana la genunchi. De cand priveste Dumnezeu chipul omului si nu sufletul sau? Cu alta ocazie – in timpul unei slujbe – cateva tinere comentau chicotind ce pantofi ar vrea sa poarte la rochia cutare... Cei din jur poate ca ar fi dorit sa il asculte pe popa... Exemplele pot continua. Si am renuntat sa mai intru intr-o casa care nu mai e a Domnului.
Dar nu despre asta este vorba in subiect!

Nu improsc cu noroi! Imbulzeala are vreo legatura cu atitudinea demna a unui credincios veritabil (creat de Dumnezeu)? Sau are legatura cu egoismul tipic uman?
Cele doua teorii nu se exclud una pe cealalta... Chiar si Darwin credea in existenta lui Dumnezeu. Dar nu despre credinta e vorba in acest subiect!

Alte discuții în legătură

Religia in scoli j_ j_ Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)
Predarea teoriei evolutiei in scoli Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)