avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract donatie

Buna seara,
In luna februarie 2005 am primit prin contract de donatie un apartament de la parintii mei, iar acum imi este teama sa nu-l pierd, deoarece am contractat un leasig pe firma (la care sunt actionar 33.33% cu alte doua persoane) pe care nu-l mai putem plati ( incasarile au scazut si euro a crescut ) si am garantat cu bilete la ordin avalizate si contract de fidejusiune.
Am gasit o firma dispusa sa preia contractul dar firma de leasing a modificat atit de mult clauzele contactuale (dobinda, avans si comisioanele) incit nu le-a putut accepta. Acum se afla in lucru spre aprobare dosarul altei firme dispuse sa preia acest contract.Mentionez ca acum sunt cu ratele la zi nu am avut intirzieri si intotdeauna am crezut ca in caz de neplata a ratelor voi pierde avansul si ratele deja platite nu si apartamentul.
Intrebarea mea este ce pot face pentru a proteja donatia primita de la parinti in aceste conditii daca nu voi reusi totusi sa platesc ratele?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nelud , utilizator 13:59, 17 Februarie 2009
Societatea va intra in insolventa, va ajunge la lichidator iar lichidatorul va urmari creantele.
Totusi cel mai bine ar fi sa instrainati acum apartamentul.
Succes!!!
Cu tot respectul pt toti cei ce au raspuns dar eu in necunostinta materie de drept ce sa inteleg?
- inceteaza obligatiile pe viitor?
sau
-societatea intra in insolventa si pot pierde si apartamentul?
Scuze daca am suparat pe cineva dar nu asta intentionez. Vreau doar sa aflu ce va urma.
Rog ajutati. Nu mai pot dormi noaptea:((
Multumesc!
Legea 287/2006, ‘Art. 15. - Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate, pana la data restituirii in temeiul contractului de leasing.’

Rezilierea contractului meu suna cam asa:
"In urma rezilierii contractului UTILIZATORUL este obligat:
a) Sa achite de urgenta ratele de leasing facturate siscadente, precum si orice alte sume restante,care prin efectul rezilierii devin scadente si platibile imediat;
b) Sa restituie produsul in termen de 10 zile bancare
c) Sa suporte toate cheltuielile efectuate de Finantator legate de recuperarea produsului
d) Sa achite toate ratele de leasing ramase de plata pina la finalul contractului, care prin rezilierea contractului devin automat scadente si platibile imediat
Avand in vedere ceea ce stipuleza Legea si contractul meu care va fi deznodamintul? Ce va urma?
Multumesc!
Adică finanţatorul reziliază contractul, vă ia bunul lipsindu-vă astfel de folosinţa lui iar dumneavoastră, utilizator, îi achitaţi ratele care reprezintă, de fapt, folosinţa bunului pînă la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat contractul? E ca şi cum proprietarul v-ar da afară din casa în care staţi cu chirie, dar v-ar obliga să-i plătiţi chiria pe încă doi ani cu motivarea că atîta era perioada de închiriere.

Nu cred că o semenea clauză va sta în picioare în instanţă.

Acea clauza prin care firma de leasing isi aroga dreptul de a va executa pentru ratele ce raman de platit pana la achitarea contractului de leasing, desi vi se ia bunul, este abuziva. Ea va fi desfiintata in instanta, daca veti solicita asta. Nu aveti de ce sa va faceti griji.
Probabil acea clauza e pusa ca sa sperie cleintii si sa ii determine sa duca pana la capat contractul de leasing. Ea nu are valoare juridica pentru ca este abuziva, contravine prevederilor legale.

Alte discuții în legătură

Legea 287 / 06.07.2007 privind operatiunile de leasing radu.popa radu.popa [i][b]\"Art 15: - Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract leasing dax665 dax665 Buna ziua, In august 2007, am incheiat un contract de leasing pentru un autoturism achizitionat pe firma proprie. In acest an, din cauza problemelor ... (vezi toată discuția)
Rate leasing auto neachitate hagiu petru hagiu petru nu am platit 2rate .dosarul este trimis la o firma de recuperatori.Se poate ajunge la o intelegere cu aceasta firma.Mai am 7 rate de platit (vezi toată discuția)