avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel de ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel de ramura

Daca firma pe care o administrez, face parte din ramura electrotehnica pt. care exista ccm la nivel de ramura valabil pana in 2014, dar nu se regaseste in anexa 1 a respectivului contract, este totusi,obligata(firma) sa respecte prevederile respectivului contract?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:39, 28 Ianuarie 2013
asta am inteles,dar exista totusi un ccmunn pe care firma este obligata sa-l respecte? am gasit undeva ca ar exista un ccmunn incheiat pt anii 2010-2014,dar nu stiu daca mai este de actualitate
Nu mai exista asa ceva de la 01.01.2011 ... ceea ce este postat pe INTERNET nu are nicio valoare juridica.
Multumesc,m-am linistit,
acum avand mai mult de 21 de angajati ,suntem obligati sa incheiem ccm,ce ar trebui sa respecte, in afara de codul muncii,pt a nu avea surprize neplacute
Daca aveti mai mult de 21 de salariati nu aveti nicio obligatie de a incheia ccm .. obligatia subzista numai in cazul initierii negocierii colective.

La nivel de unitate, negocierea contractului colectiv de munca este obligatorie, cu exceptia
cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
Initierea negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale si se face cu 45 zile
calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de
aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii. In termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere angajatorul sau organizatia patronala are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca. Neinvitarea la negocieri a tuturor partilor indreptatite sa negocieze contractul colectiv de munca constituie motiv de neinregistrare a contractului colectiv de munca negociat.

Referitor la negocierea si incheierea c.c.m. vedeti Legea nr.62/2011
[ link extern ]
e destul de ambiguu pt. mine, se negociaza un ccm dar, ce legi trebuie sa respecte acest contract,in afara de codul muncii si legea 62/2011,care sunt destul putin concrete ,ramane la latitudinea angajatorului sa stabileasca regulile si sa cada la intelegere cu angajatii,fara a mai respecta alte acte normative?

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel national mariamarineci mariamarineci Buna ziua, Mai este in vigoare contractul colectiv de munca la nivel national pentru fiecare ramura? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca rambela rambela O societate comerciala cu capital de stat avand peste 100 de angajati , fara contract colectiv de munca.Este normal ? Ce este de facut ? (vezi toată discuția)