avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... imprumut persoana fizica-persoana juridica fara ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

imprumut persoana fizica-persoana juridica fara contract explicit

am transferat din contul meu de persoana fizica in contul unei peroane juridice suma de 10.000 lei, specificand pe ordinul de plata "imprumut firma", acum un an si jumatate. nu am facut contract, deci nu exista un termen de rambursare al imprumutului. nu am nicio calitate in firma la care am facut imprumutul, aceasta fiind a unei cunostinte. acesta a vandut-o acum o luna si nu este dispus nici sa-mi returneze banii, nici sa-mi semneze un act ca banii trebuie returnati. din ce m-am documentat este necesar sa trimit o somatie de plata cu confirmare de primire catre peroana juridica in care trebuie precizat termenul pana la care solicit returnarea sumei, urmand ca in cazul in care nu se raspunde sau nu se vrea o varianta de conciliere sa actionez in instanta. din cate mi-a spus contabila persoanei juridice datoria a fost inregistrata in contabilitate. rog a va pronunta un punct de vedere in acest caz, privind demersurile sau posibilitatea recuperarii datoriei
Cel mai recent răspuns: 07402455997 , utilizator 16:05, 5 Septembrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
concret in cazul meu este urmatoarea situatie:
1-exista ordinul de plata folosit pt virarea banilor din contul meu personal in contul firmei, pe care este precizat ca suma reprezinta "imprumut firma"-ceea ce consider ca este un inscris care atesta drepturi si obligatii pecuniare
2-creanta este certa si lichida. problema pe care mi-o pun eu este daca este sau nu exigibila in conditiile in care nu exista un termen la care trebuia sa fie rambursata. in acest caz este de ajutor sa fac o notificare firmei prin care sa solicit plata creantei intr-un termen de X zille, creanta devine exigibila in aceste conditii sau trebuie ca si firma sa fie de acord cu termenul?
Notificati societatea cu privire la existenta creantei pe care o aveti dumneavoastra asupra ei si invitati prin aceasta administratorul / asociatul la o intalnire pentru a stabili o modalitate de restituire a imprumutului. Trimiteti notificarea prin scrisoare cu confirmare de primire.
daca adminixtratorul firmei nu se prezinta sau nu cadem deacord asupra easalonarii ratelor, este suficienta notificarea ca datoria sa poata fi exigibila si implicit sa ma adresez instantei?
Teoretic da, ar trebuie sa fie suficienta pentru a dovedi instantei ca ati depus toate diligentele de solutionare amiabila a litigiului. Nu puteti vorbi de exigibilitatea creantei si nici nu puteti promova o actiune specifica pentru ca nu puteti face dovada unei creante exigibile pentru ca actiunea dumneavoastra, transpusa intr-o somatie de plata, sa fie admisibila.
Formulati actiune pe dreptul comun.

Alte discuții în legătură

Datorie -card credit amol amol buna ziua.am primit o somatie de plata de la o firma de recuperari creante privind un debit la o banca (un card expirat )9mentionez ca in urma unei cereri ... (vezi toată discuția)
Imprumut neachitat nanmarius nanmarius Buna ziua! In urma cu 3 luni am imprumutat o persoana cu suma de 10000 de euro pe care trebuia sa ii restituie pana la data de 1 Mai. Avand anumite dubii ca ... (vezi toată discuția)
Inceput de dovada scrisa - valabilitate in instanta floricica100 floricica100 Am imprumutat bani unei persoane.Am o hartie semnata si stampilata pentru imprumutul pe firma si o hartie doar semnata pentru persoana fizica-fara martori sau ... (vezi toată discuția)