avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Politicienii pleaca, CIANURA ramane
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Politicienii pleaca, CIANURA ramane

6 februarie 2013 la "Ziua Rosiei Montane" - eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana.
Evenimentul va fi gazduit de Studioul Horia Bernea la Muzeului Taranului Roman si Clubul Taranului Roman. Intrarea este libera.

Cea de-a treia editie a Zilei Rosiei Montane in Bucuresti va consta intr-un program complex menit sa sublinieze importanta protejarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane amenintat cu distrugerea de catre proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Pe tot parcursul zilei de 6 februarie, Studioul Horia Bernea al Muzeului Taranului Roman va gazdui proiectii de filme artistice si documentare despre Rosia Montana si alte comunitati din lume. În cadrul proiectiilor, va avea loc si avanpremiera filmului documentar “Aurul in vremea crizei: Valva Neagra” (r. George Avgeropoulos / Grecia, 2012).

Evenimentul va continua la Clubul Taranului Roman cu o expozitie de fotografie despre patrimoniul cultural al Rosiei Montane, prezentari si dezbateri, urmand a se incheia cu un concert sustinut de artistii Chimie si Norzeatic & Avant’n’Gard.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele sale, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evoluția exploatarilor miniere intr-un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioada pre-romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc si in alte 30 de orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.



Program Ziua Rosiei Montane in Bucuresti

Studioul Horia Bernea, Muzeul Taranului Roman (Intrare libera)

Proiectie de filme documentare

13.00 – 14.15
Choropampa / Ernesto Cabellos, Stepghanie Boyd / Peru / 2002
14.30 – 15.50
Operatiunea Diavolul / Stephanie Boyd / Peru / 2010
16.00 – 17.15
Noul Eldorado / Tibor Kocsis / Ungaria / 2004
17.30 – 18.50
Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Fabian Daub / Germania / 2012
19.00 – 19.50 Avanpremiera
Aurul in vremea crizei: Valva Neagra / George Avgeropoulos / Grecia / 2012
20.00 – 20.45
Scurt metraje
Masivul Cetate din Rosia Montana in 1957 / Adrian Steclaci / Romania / 1957
Marturii de la Rosia Montana / Nicolae Margineanu / Romania / 2012
Patrimoniul Rosiei Montane / 2013


Clubul Taranului Roman (Intrare libera)
20.00 – 21.00
Patrimoniul Rosiei Montane – prezentare si sesiune de discutii
21.00
Concert Chimie | Norzeatic & Avant’n’Gard
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:45, 12 Mai 2017
2. PROIECT DE LEGE privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România.
Guvernul a aprobat acest Proiect de Lege care, potrivit procedurii va trebui adoptat de Parlamentul României. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt:
 Aprobarea ”Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana”; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montana.
 Declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit.
 Mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro – argentifere din perimetrul Roşia Montana
 Modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri, autorizaţii de construcţie etc.
Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere va duce la crearea a 2300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

[ link extern ]
Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere va duce la crearea a 2300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

Politrucii care sustin proiectul RMCG sustineau ca vor fi create 6000 locuri de munca.

Pe site-ul firmei canadiene sunt prevazute mult mai putine locuri de munca.

Pentru cateva salarii de mizerie si un pumn de galbeni care urmeaza sa fie palmat de politicieni, guvernul intentioneaza sa distruga iremediabil Muntii Apuseni!

Ramane de vazute cate vor fi ocupate de localnici si cate de cetatenii romani!
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
eliasav, utilizator
Proiectul de act normativ a fost aprobat de catre guvern.
[ link extern ]
Numai facand publice toate demersurile autoritatilor, dar si ale localnicilor si autoritatilor locale, putem sa ne facem o parere corecta asupra acestui subiect - Rosia Montana si sa obligam televiziunea publica sa organizeze o dezbatere cu participare larga, atat pro cat si contra proiectului, pentru ca in final cetatenii sa decida prin referendum corect organizat, ce isi doresc cu adevarat.
RMCG a cumparat spatii publicitare la toate televiziunile ...

In momentul de fata nici o televiziune nu combate direct sau indirect proiectului prin care vor fi distrusi definitiv 4 munti (detalii pe site-ul [ link extern ] )

MRU a fost debarcat pentru sustinerea proiectului.

Actualii guvernanti nu au inteles ca tara nu este a lor !

Un cetatean isi pusese fireasca intrebare: care este rostul barajului daca nu este nici un pericol ?

Probabil la fel le spuneau si maramuresenilor ca nu e nici un pericol, inainte de incidentul de la Baia Mare.

Dupa Baia Mare, i-a venit randul Abrudului.

Abrudul e la 2 km in aval de barajul RMCG!
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
eliasav, utilizator
27.08.2013
Guvernul (Ponta, desigur) A APROBAT acest Proiect de Lege (Rosia Montana, desigur) care, potrivit procedurii va trebui adoptat de Parlamentul Romaniei

31.08.2013
Ponta, ce va face el, cum va vota in parlament: "Eu voi vota impotriva", "Votul meu de deputat va fi IMPOTRIVA":slap: (impotriva proiectului Rosia Montana, desigur)

Alte discuții în legătură

Rosia montana gold corporation salvatimediul salvatimediul Cineva sa-i opreasca pe cei de la Rosia Montana Gold Corporation. Ne-am saturat sa vedem cum se incalca legea pentru ca diverse companii straine sa plece cu ... (vezi toată discuția)
Sa invitam strabunii la discutii!! nucu$ nucu$ [b]Ar trebui sa fie o discutie, daca nu \" la moda\", cel putin intretinuta !![/b] Iata cateva strigate de ajutor, din partea celor care traiesc prezentul in ... (vezi toată discuția)