avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Politicienii pleaca, CIANURA ramane
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Politicienii pleaca, CIANURA ramane

6 februarie 2013 la "Ziua Rosiei Montane" - eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana.
Evenimentul va fi gazduit de Studioul Horia Bernea la Muzeului Taranului Roman si Clubul Taranului Roman. Intrarea este libera.

Cea de-a treia editie a Zilei Rosiei Montane in Bucuresti va consta intr-un program complex menit sa sublinieze importanta protejarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane amenintat cu distrugerea de catre proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Pe tot parcursul zilei de 6 februarie, Studioul Horia Bernea al Muzeului Taranului Roman va gazdui proiectii de filme artistice si documentare despre Rosia Montana si alte comunitati din lume. În cadrul proiectiilor, va avea loc si avanpremiera filmului documentar “Aurul in vremea crizei: Valva Neagra” (r. George Avgeropoulos / Grecia, 2012).

Evenimentul va continua la Clubul Taranului Roman cu o expozitie de fotografie despre patrimoniul cultural al Rosiei Montane, prezentari si dezbateri, urmand a se incheia cu un concert sustinut de artistii Chimie si Norzeatic & Avant’n’Gard.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele sale, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evoluția exploatarilor miniere intr-un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioada pre-romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc si in alte 30 de orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.



Program Ziua Rosiei Montane in Bucuresti

Studioul Horia Bernea, Muzeul Taranului Roman (Intrare libera)

Proiectie de filme documentare

13.00 – 14.15
Choropampa / Ernesto Cabellos, Stepghanie Boyd / Peru / 2002
14.30 – 15.50
Operatiunea Diavolul / Stephanie Boyd / Peru / 2010
16.00 – 17.15
Noul Eldorado / Tibor Kocsis / Ungaria / 2004
17.30 – 18.50
Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Fabian Daub / Germania / 2012
19.00 – 19.50 Avanpremiera
Aurul in vremea crizei: Valva Neagra / George Avgeropoulos / Grecia / 2012
20.00 – 20.45
Scurt metraje
Masivul Cetate din Rosia Montana in 1957 / Adrian Steclaci / Romania / 1957
Marturii de la Rosia Montana / Nicolae Margineanu / Romania / 2012
Patrimoniul Rosiei Montane / 2013


Clubul Taranului Roman (Intrare libera)
20.00 – 21.00
Patrimoniul Rosiei Montane – prezentare si sesiune de discutii
21.00
Concert Chimie | Norzeatic & Avant’n’Gard
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:45, 12 Mai 2017
Punctul de vedere al Academiei romane trebuie avut in vedere atunci cand se va vota in parlament.
[ link extern ]
In parlament trebuie sa aiba loc o discutie adevarata, pe date concrete, pe puncte de vedere ale specialistilor si alte institutiilor de profil, pe rapoarte intocmite de catre entitati romane si straine, care sa nu fie suspectate de un anume interes economic, financiar sau de alta natura in zona.
Singurul rol efectiv al politicienilor trebuie sa fie de a vota pro sau contra dupa audierea/ vizionarea tuturor documentelor prezentate, dar si a angajamentelor concrete luate de catre firma canadiana.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Proiectul de lege aflat in parlament, vizand Rosia Montana, a fost avizat negativ de catre Ministerul justitiei.
[ link extern ]
documentul ministerului justitiei
[ link extern ]
Cata spaga sta la baza acestui proiect?!
Emil Hurezeanu pomenea la Digi24 de 20 de milioane de dolari.
e clocita din timp treaba (smecheria).

În ultima parte a raportului, Ministerul Justiţiei face o remarcă extrem de interesantă: „În ceea ce priveşte Anexa nr. 1 la Acord, observăm că aceasta se bazează pe date de la nivelul anului 2012 (de exemplu legislaţia fiscală, cursul de schimb sau actualizarea costurilor de capital şi operaţionale), ceea ce presupune că măsurile ce se preconizează a fi adoptate au în vedere date a căror vechime este de aproape un an”.
Acest lucru nu are semnificaţie doar din punct de vedere juridic (necesitatea actualizării datelor), ci, mai ales, din punct de vedere politic. Practic, dovedeşte, dincolo de orice dubiu, reaua-credinţă a Guvernului USL, care pregătea încă de atunci această strategie de aprobare a proiectului minier de la Roşia Montană.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Rosia montana gold corporation salvatimediul salvatimediul Cineva sa-i opreasca pe cei de la Rosia Montana Gold Corporation. Ne-am saturat sa vedem cum se incalca legea pentru ca diverse companii straine sa plece cu ... (vezi toată discuția)
Sa invitam strabunii la discutii!! nucu$ nucu$ [b]Ar trebui sa fie o discutie, daca nu \" la moda\", cel putin intretinuta !![/b] Iata cateva strigate de ajutor, din partea celor care traiesc prezentul in ... (vezi toată discuția)