avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Politicienii pleaca, CIANURA ramane
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Politicienii pleaca, CIANURA ramane

6 februarie 2013 la "Ziua Rosiei Montane" - eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana.
Evenimentul va fi gazduit de Studioul Horia Bernea la Muzeului Taranului Roman si Clubul Taranului Roman. Intrarea este libera.

Cea de-a treia editie a Zilei Rosiei Montane in Bucuresti va consta intr-un program complex menit sa sublinieze importanta protejarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane amenintat cu distrugerea de catre proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Pe tot parcursul zilei de 6 februarie, Studioul Horia Bernea al Muzeului Taranului Roman va gazdui proiectii de filme artistice si documentare despre Rosia Montana si alte comunitati din lume. În cadrul proiectiilor, va avea loc si avanpremiera filmului documentar “Aurul in vremea crizei: Valva Neagra” (r. George Avgeropoulos / Grecia, 2012).

Evenimentul va continua la Clubul Taranului Roman cu o expozitie de fotografie despre patrimoniul cultural al Rosiei Montane, prezentari si dezbateri, urmand a se incheia cu un concert sustinut de artistii Chimie si Norzeatic & Avant’n’Gard.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele sale, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evoluția exploatarilor miniere intr-un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioada pre-romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc si in alte 30 de orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.



Program Ziua Rosiei Montane in Bucuresti

Studioul Horia Bernea, Muzeul Taranului Roman (Intrare libera)

Proiectie de filme documentare

13.00 – 14.15
Choropampa / Ernesto Cabellos, Stepghanie Boyd / Peru / 2002
14.30 – 15.50
Operatiunea Diavolul / Stephanie Boyd / Peru / 2010
16.00 – 17.15
Noul Eldorado / Tibor Kocsis / Ungaria / 2004
17.30 – 18.50
Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Fabian Daub / Germania / 2012
19.00 – 19.50 Avanpremiera
Aurul in vremea crizei: Valva Neagra / George Avgeropoulos / Grecia / 2012
20.00 – 20.45
Scurt metraje
Masivul Cetate din Rosia Montana in 1957 / Adrian Steclaci / Romania / 1957
Marturii de la Rosia Montana / Nicolae Margineanu / Romania / 2012
Patrimoniul Rosiei Montane / 2013


Clubul Taranului Roman (Intrare libera)
20.00 – 21.00
Patrimoniul Rosiei Montane – prezentare si sesiune de discutii
21.00
Concert Chimie | Norzeatic & Avant’n’Gard
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:45, 12 Mai 2017

Ponta, \"Eu voi vota impotriva\"

Dupa ce l-a votat in sedinta de Guvern...

Sau cum spunea un clasic in viata "In urmatoarele cinci minute demisionez..."

Era mai eficient sa nu mai trimita proiectul la Parlament.

Oricum, proiectul de lege si expunerea de motive nu sunt publice (nu este disponibil pe site-ul Guvernului), desi conform prevederilor legale initiatorul (neidentificat - probabil premierul) trebuia sa permita ca timp de cel putin 10 zile persoanele fizice si juridice interesate sa formuleze propuneri ...

Vad ca nici un post de televiziune nu a comentat acest aspect.

In Romania, in cel mai bun caz, proiectele de acte normative sunt afisate pe site-uri si teoretic sunt supuse \"dezbaterii publice\" dupa ce varianta a fost asumata de ministru...
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2013
eliasav, utilizator
Europarlamentarul Victor Bostinaru prezinta la Bruxelles adevarul despre proiectul Rosia Montana.
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Orice actiune de acest gen este bine venita. Romanii trebuie sa stie.
[ link extern ]
Se pare ca se misca ceva. Nu toti cetatenii acestei tari sunt indiferenti fata de mediul cin care vor sa traiasca.
[ link extern ]

Deseara la ora 21 este dezbatere la Antena 3 pe tema Rosia Montana. De urmarit.
Am asteptat curios, dezbaterea de aseara, de la Antena 3.
Cu totul altceva asteptam eu de la o dezbatere publica, legata de o tema atat de sensibila. Dupa parerea mea, politicul trebuie sa aiba doar rolul de a ridica mana in favoarea unei solutii unanim acceptate de catre cetatenii pe care ii reprezinta parlamentarii.
Cetatenii sunt singurii in masura, sa decida daca solutia pe care o vor pentru ei, este avantajoasa din punct de vedere economic, financiar, pentru mediu, daca sunt pentru una sau alta din solutiile care trebuie adoptate (exploatare in mina sau turism si de ce nu, ambele).
Daca s-a facut deja un referendum local si 80 % dintre locuitori au spus Da exploatarii miniere, despre ce referndum mai poate fi vorba ? De ce nu s-a oficializat acest referendum ?
Dupa parerea mea, la o discutie adevarata, trebuie sa participe specialisti pe domenii (minier, mediu, economic, financiar, etc.) din tara si din strainatate, care sa prezinte comparativ, ce este in prezent/ ce va fi daca se va aproba mineritul, in tara noastra fata de alte exploatari de acelasi gen, din Europa si din lume. Un reportaj larg, facut in prezent la fata locului, de mai multe televiziuni, separat (pentru a nu aparea dubii, din diverse interese) poate fi un ajutor pentru cetateanul care trebuie sa decida asupra solutiei corecte pentru el.
Trebuie puse pe masa discutiei toate contractele preliminare incheiate intre statul roman si firma candiana (gata cu secretomania), toate cheltuielile deja facute de catre firma canadiana, toate "intelegerile" partizane.
Firma canadiana trebuie sa isi ia angajamente ferme, supervizate de catre agentii/ banci/ firme, etc. cu renume din Europa si din lume, cu termene de realizare, penalitati banesti si/ sau de alta natura daca previziunile lor nu se adeveresc sau daca vor aparea accidente.
Am retinut cateva aspecte:
-Daca statul roman ar alege sa redeschida singur mineritul in Apuseni, ar fi necesar cca.1 miliard de dolari. Cred ca cetateanul roman ar accepta ca pe o perioada de timp, sa zicem de 3-5 ani, din bugetul statului (acolo unde contribuim cu totii), sa se aloce acesti bani cu prioritate, pentru dezvoltarea zonei, indiferent daca este vorba de minerit sau de turism sau de ambele.
-A fost lansata o propunere corecta din punctul meu de vedere - sesiunea parlamentului in care se va decide soarta proiectului firmei canadiene, sa se desfasoare la Rosia Montana, cu participarea localnicilor, in mod egal din ambele tabere.
-Nu in strada se poate transa, o astfel de discutie despre minerit. Este dreptul constitutional al cetateanului, sa protesteze in strada, dar cetateanul trebuie sa fie corect informat, pentru a decide singur, in cunostinta de cauza, pentru ca gestul sau, de a iesi in strada pentru a protesta, sa ii apartina lui si numai lui.
-Guvernul trebuie sa vina de urgenta in parlament, cu o strategie nationala, in domeniul mentinerii mostenirii culturale a tarii. O dezbatere larga, in parlament, a tuturor "afacerilor" din domeniul cultural, petrecute in ultimii 23 ani, trebuie sa aiba loc, iar cei responsabili de dezastrul actual, din acest domeniu, sa fie adusi in fata instantei.
-Daca proiectul pentru minerit se va respinge in parlament, atunci trebuie sa se aprobe simultan, o strategie economico-financiara pentru respectiva zona.

Alte discuții în legătură

Rosia montana gold corporation salvatimediul salvatimediul Cineva sa-i opreasca pe cei de la Rosia Montana Gold Corporation. Ne-am saturat sa vedem cum se incalca legea pentru ca diverse companii straine sa plece cu ... (vezi toată discuția)
Sa invitam strabunii la discutii!! nucu$ nucu$ [b]Ar trebui sa fie o discutie, daca nu \" la moda\", cel putin intretinuta !![/b] Iata cateva strigate de ajutor, din partea celor care traiesc prezentul in ... (vezi toată discuția)