avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cresterea salariului minim brut 1 februarie 2013
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cresterea salariului minim brut 1 februarie 2013

Buna ziua. As dori sa operez in Revisal majorarea salariului minim brut pe economie de la 1 februarie 2013.Intrebarea mea este : trebuie un alt contract de munca cu noul salariu sau se depune act aditional la vechiul contract.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:29, 6 Februarie 2013
Si daca salariatul refuza semnarea actului aditional ? ... de ce sa nu-i invatam pe cei care ne solicita sfatul sa aplice corect legea ...

Art.17 alin.5 teza a II - a din Codul Muncii reprezinta exceptia de la regula ...

Referitor la problema userului sunt doua aspecte contrare legii .... unul , termenul este depasit pentru REVISAL si doi , aplicarea gresita a art.17 alin.5 teza a II-a din Codul Muncii.
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege.

Eu consider ca legislatia romaneasca are foarte multe lacune si este de mai multe ori decat ne-am dori, interpretabila, dar lasand aceste doua aspecte la o parte, din paragraful de mai sus eu inteleg ca orice modificare a contractului impune intocmirea unui act aditional, iar atunci cand modificarea este prevazuta de o lege, aceasta nu impune intocmirea actului aditional; iar din punctul meu de vedere, daca nu se impune nu inseamna ca se interzice, ceea ce ma conduce sa concluzionez ca pentru respectarea legii, in speta de mai sus, exista doua variante: decizie sau act aditional, cel de-al doilea nefiind insa obligatoriu.

Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
Multumesc mi-au fost folositoare discutiile pe acest subiect .
@ mirela_durnea

In speta, legislatia nu este interpretabila ...mi se par destul de clare prevederile art.17 alin.5 C.mun. , cat si ale art.4 alin.2 din HG nr.500/2011
Dumneavoastra aveti dreptate, in speta nu este interpretabila, tocmai acest lucru m-a determinat sa insist pe faptul ca nu este gresit sa fie intocmite acte aditionale, dar nu este obligatoriu, asa cum ati lasat sa se inteleaga de aici:

"Modificarea se face in baza unei decizii si nu a unui act aditional ..."

In ceea ce priveste termenul, este depasit, dar cred ca si @Cristina_71 a inteles acest lucru, insa...tot trebuie sa transmita informatiile.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil

Alte discuții în legătură

Transmitere revisal elkecri elkecri Buna ziua, De la 1.02.13 s-a modificat salariul minim pe economie , in cat timp trebuie transmis revisalul? (vezi toată discuția)
Modificare salariu la 750 lei pentru cim suspendat trandafir2 trandafir2 Buna ziua, De la 1 feb 2013 se modifica salariul minim la 750 lei. Cum se procedeaza in situatia in care contractul de munca este suspendat (pana la ... (vezi toată discuția)
Revisal- termen transmitere decizie colectiva majorare salariu minim roxana69 roxana69 Termenul de 19 zile lucratoare pentru transmitere revisal este valabil si pentru situatia in care se face decizie colectiva de modificare salariu minim? (vezi toată discuția)