avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere Cetatenie româna pt copil 1an si jumatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere Cetatenie româna pt copil 1an si jumatate

Buna ziua,
Copilul meu este născut in SUA, cetățean american. Eu sunt maritata cu tatăl lui, cetățean roman-american. In luna Iunie 2011 m-am întors cu copilul in tara si de atunci încerc sa ii obțin acte românești. Tatăl lui a fost si el in tara câteva luni, a încercat mai mult sau mai puțin sa mă ajute sa transcriem căsătoria noastră in România si certificatul de naștere al copilului. Insa acum o luna s-a răzgândit, copilul trebuie sa rămână doar cetatean american pentru ca tatăl are mai multe beneficii astfel.
Ce alta modalitate ar fi sa imi pot face copilul cetatean roman, pentru ca apoi sa plec pentru un an iar in SUA?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 17:41, 10 Februarie 2013
[ link extern ]
Ati depasit termenul legal de 6 luni, trebuia sa faceti ceva demersuri pana acum. Ati incercat singura, aveti certificatul de casatorie si nu ati reusit? Care e situatia dv., ca nu prea inteleg... Ce anume nu ati reusit sa faceti? Inseamna ca ati incercat sau nu stiti unde s-o apucati?
Nu se pune problema repatrierii pentru ca nu l-ati nascut aici. De intrat iar cred ca veti putea dupa 6 luni de la plecarea din Romania; ati scris in primul mesaj ca sunteti aici din iunie 2011 apoi ca ati stat 8 luni in tara, nu e vorba totusi de iunie 2012? Ca nu e totuna sa fi depasit cu 2 luni sau cu 1 an si 2 luni... In caz ca plecati ar fi bine sa intrebati politistii de frontiera despre revenire.

Din pacate nu aveti alta solutie in afara transcrierii certificatelor iar daca dumnealui nu e de acord mi-e greu sa cred ca veti reusi. Ati fost la Starea Civila de la locul dvs. de domiciliu? Poate primiti de acolo ajutor.
In cazul in care mergeti: daca as fi in locul dvs. nu as spune nimic despre adoptia din Austria, nici despre casatoria / divortul din SUA (in speranta ca nu exista niciun fel de mentiune pe marginea actului sau de nastere). Era posibil sa nu stiti nimic despre acele situatii.
Va multumesc pentru răspunsurile pe care mi le-ați dat pana acum

Aveți dreptate e vb de 2012, greșeală mea.

Am fost la primăria de care aparțin si am fost sincera, sperând ca toate informațiile le vor ajuta pe doamnele de acolo sa mă indrume cum sa fac sa rezolv mai repede. Așa ca le-am întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă nu le spuneam de adoptie si căsătorie... Mi s-a răspuns ca tot se afla pentru ca se fac investigatii si mi se respingea dosarul. Sa mă duc iar in speranța ca nu își amintesc de fata mea si sa fac pe proasta?

Pana am obținut toate actele din SUA si din Austria, apostile, stampila, traduceri etc ca am si uitat cate ne lipseau, au trecut cred ca 2 luni. Așa ca in Octombrie soțul l-a rugat pe un prieten de-al lui (procuror) sa se ocupe dansul de actele noastre fiind oarecum in domeniu. Ne gândeam ca totul s-ar fi miscat mai repede. Acesta de fiecare data cand il întrebăm cand este gata cu actele, imi răspundea ca încă puțin, sapt viitoare, pana de Crăciun... Între timp soțul s-a răzgândit si mi-a zis ca i-a cerut actele, iar acesta i-a retras dosarul cand mai era nevoie de niște semnături.

Ulterior am fost la primărie si am întrebat angajatele dacă își amintesc ceva de acel dosar si ce număr are. Nimic...dosarul nu a fost acolo. Nici in bucuresti, nici la locul de naștere al sotului.

Inca încerc sa iau legătura cu acest prieten sa știu dacă nu a depus dosarul din lipsa de timp sau la indrumarea sotului.
Daca sotul dvs. nu a inregistrat nimic in tara (adoptie, casatorie, divort etc.) puteau sa investigheze mult si bine.
Nu stiu ce spun in legatura cu ce ar trebui sa faceti acum, e putin probabil ca functionarele sa fi uitat pentru ca e un caz deosebit.

Pe de alta parte acel prieten pare a fi doar al sotului, daca i-a spus sa nu le depuna sau sa nu vi le dea nu aveti ce face.
Un lucru e cert: nu avea cum sa retraga un dosar depus pentru transcriere si inregistrat, ce semnaturi... :(

O solutie imi pare a fi sa adoptati o atitudine prin care sa va imbunatatiti relatia cu sotul dvs. pentru ca puteti face inscrierea nasterii si la unul din consulatele din SUA - tot ati zis ca vreti sa plecati din nou. Din ce spuneti pare ca ati avea toate actele necesare, bunavointa dumnealui mai trebuie.
E nevoie de sot ca sa ce? Daca sotul meu nu vrea nicio transcriere de casatorie si eu vreau?
Pentru copil ajunge unul dintre parinti, la fel... ii trebuie doar actele originale si atat.

Alte discuții în legătură

Cetatenie americanã Kiada18 Kiada18 Buna ziua, Tatal copilului meu, cetățean american dorește ca fiul nostru sa aiba si cetatenie americană. In condițiile in care noi suntem ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romane pentru copil nascut in sua ilie0001 ilie0001 Buna ziua, Va rog sa ma consiliati in urmatoarea situatie: Am baiatul in SUA, are si cetatenie romana si americana. Acum are un copil nasut in America (mama ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie magdai75 magdai75 Buna ziua. Am o problema si caut rezolvarea, si am dat peste siteul acesta si am zis sa-mi incerc norocul. Sunt o romanca cu dubla cetatenie ... (vezi toată discuția)