avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere Cetatenie româna pt copil 1an si jumatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere Cetatenie româna pt copil 1an si jumatate

Buna ziua,
Copilul meu este născut in SUA, cetățean american. Eu sunt maritata cu tatăl lui, cetățean roman-american. In luna Iunie 2011 m-am întors cu copilul in tara si de atunci încerc sa ii obțin acte românești. Tatăl lui a fost si el in tara câteva luni, a încercat mai mult sau mai puțin sa mă ajute sa transcriem căsătoria noastră in România si certificatul de naștere al copilului. Insa acum o luna s-a răzgândit, copilul trebuie sa rămână doar cetatean american pentru ca tatăl are mai multe beneficii astfel.
Ce alta modalitate ar fi sa imi pot face copilul cetatean roman, pentru ca apoi sa plec pentru un an iar in SUA?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 17:41, 10 Februarie 2013
Niciunul dintre actele de care are nevoie nu este transcris, a precizat asta deja.
Situatia este destul de complicata. Sotul dvs. este obligat mai intai sa-si clarifice situatia numelui in actele de stare civila romane, dupa care dvs. sa puteti solicita transcrierea. Avand in vedere faptul ca dvs. sunteti cetatean roman este de la sine inteles ca si copilul dvs. este cetatean roman, numai ca legislatia este de asa natura incat mai intai trebuie sa solicitati transcrierea certificatului de casatorie si mai apoi a celui de nastere a copilului. Fara ajutorul sotului nu puteti sa duceti la bun sfarsit inregistrarea. Nu aveti nevoie de avocati sau procurori, acestia eventual sa fie imputerniciti sa va depuna actele dar din moment ce dvs. sunteti in tara nu trebuie decat ca sotul dvs. sa va imputernicieasca pe dvs. sa-i depuneti actele de adoptie, de casatorie si divort. Daca s-a casatorit in SUA si a divortat tot acolo, actele le depuneti la locul nasterii sale. Incercati sa-i explicati sotului ca este vorba de copilul dumnealui, iar daca sotul are cetatenie americana, inseamna ca puteti sa plecati cu copilul daca aveti pentru el si pasaport american, ulterior sa solicitati inscrierea certificatelor la ambasada sau consulat.
Scuze, am fost neatenta.
Actiune pe obligatia de a face? Ce zici, Ares, ar merge?
Economist fiind, pentru mine ''obligatia de a face'' inseamna asta: :fight:

...glumesc, desigur, multumesc pentru credit. M-as bucura sa existe o cale prin care sa fie obligat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenie americanã Kiada18 Kiada18 Buna ziua, Tatal copilului meu, cetățean american dorește ca fiul nostru sa aiba si cetatenie americană. In condițiile in care noi suntem ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romane pentru copil nascut in sua ilie0001 ilie0001 Buna ziua, Va rog sa ma consiliati in urmatoarea situatie: Am baiatul in SUA, are si cetatenie romana si americana. Acum are un copil nasut in America (mama ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie magdai75 magdai75 Buna ziua. Am o problema si caut rezolvarea, si am dat peste siteul acesta si am zis sa-mi incerc norocul. Sunt o romanca cu dubla cetatenie ... (vezi toată discuția)